Hızlı yaşayan ‘izafi’ kalır

Hızlı yaşayan ‘izafi’ kalır

Yirminci yüzyılın en ünlü fizikçisi Albert Einstein bir kez daha haklı çıktı.

ABD'nin Colorado eyaletindeki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü'te (NIST) görevli fizikçiler, atomun titreşimlerini ölçebilen yüz defa daha hassas iki süper atomik saatle yaptıkları bir deneyle, yerçekiminden uzaklaştıkça zamanın daha çabuk geçtiğini kanıtladı.


Einstein'ın görecelik (izafiyet) kuramına göre, yerçekiminin etkisiyle zaman daha yavaş akıyor ve buna göre yerçekiminin daha az olduğu bir yere doğru uçmakta olan bir uçağın yolcuları her uçuşta birkaç nanosaniye daha fazla yaşlanıyorlar.
Koşan yavaş yaşlanır
Fizikçiler, atomik bir saatle yüksek irtifada uçan füzede bulunan saat yerine, bu sefer sadece yerden sadece 33 santimetre yüksekte deney yaptılar. Deneyin sonucuna göre, kişi 33 santimetre yüksekte, yani iki basamak yukarıda bulununca biraz daha çabuk yaşlanıyor. Fark çok zayıf olduğu için hemen farkedilmediğini belirten araştırmaya göre bu fark, 97 yıllık bir ömürde saniyenin 90 milyarda biri kadar. Görecelik kuramının günlük hayata bir etkisi de, saatte 32 kilometre hızla koşanlar için, zamanın daha yavaş aktığı.



Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.