Herkesin hedefinde Çin var

Herkesin hedefinde Çin var

Önce korumacılık yüzünden karşı karşıya gelen ABD ve Çin şimdi de yuanın değerini tartışıyor. Citigroup, kredi veren Çinli bankaların 2011'de kurtarılmak zorunda kalabileceğini savundu

ABD ve Japonya'nın ardından dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi konumundaki Çin ile ilgili yuan tartışmaları yeniden alevlendi. Daha önce zaman zaman ticari korumacılık konusunda karşı karşıya gelen ABD ve Çin, şimdi de para birimi yuanın değeri konusunda karşılıklı atışıyor. Önceki gün ABD Başkanı Barack Obama'nın küresel ekonominin sağlığı açısından Çin'den 'daha piyasaya dayalı bir döviz kuruna geçmesini' istemesi üzerine Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Su Ning, yuanın siyasi bir mesele haline getirilemeyeceğini ve güçlü bir yuanın ABD ticari dengesine bir katkısının olmayacağı cevabını vermişti.

'ÇİN BANKALARI TEHLİKEDE'
Citigroup Hong Kong Başekonomisti Shen Minggao, 2008'de açıklanan teşvik programları ile yerel hükümet projelerine kredi musluklarını açan Çinli bankaların kurtarma yardımı ile yüzleşebileceği uyarısında bulundu. Yerel hükümetlere sağlanan kredilerin geri dönüşünde problem yaşanma riski bulunduğu ve Çinli bankaların 2011'de 350 milyar dolarlık bir sorunla karşı karşıya kalabileceği belirtildi. Shen, böyle bir durumda Çin hükümetinin zora girecek bankalar için çok kapsamlı bir finansal kurtarma yardımı yapabileceğini savundu. Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, Çin'i, para birimi yuan ile ilgili politakasından ötürü küresel ekonominin büyümesine engel olmakla suçladı. Krugman, "Çin, yuanın değerlenmesini baskı altında tutmaya son vermiş olsaydı küresel ekonomik büyüme yaklaşık 1.5 puan daha fazla olurdu'' dedi. Krugman, Çin'in mevcut para birimi politikasının ABD, Avrupa ve Japonya'nın ekonomik büyümesi üzerinde 'can sıkıcı' bir etki yarattığını savundu.

"Çin' den korkmaya gerek yok"
2009 sonu itibariyle ABD'nin en büyük alacaklılarının başında 898.4 milyar dolarlık hazine senedi ile Çin bulunuyor. ABD'nin Çin'e karşı daha agresif bir tutum sergilemesi gerektiğini savunan Krugman, "Bu para manipülasyonunu durdurmak için baskı yaparsak Çin nasıl tepki verir diye korkmamamız lazım" dedi.

sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.