Haziran ayı ihracatı olumlu sinyal verdi

Haziran ayı ihracatı olumlu sinyal verdi

Türkiye İhracatçılar Meclisi haziran ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Mayıs ayına göre yüzde 10'luk artış gösteren ihracat rakamının, aylık bazda kasım ayından beri ilk kez 8 milyar doların üzerine çıkması olumlu sinyal olarak algılandı.

Rakamlara göre Türkiye'nin ihracatı bu dönemde geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 32.78 düşerek, 8 milyar 116 olarak gerçekleşti.

Ocak-Haziran rakamı ise yüzde 34.53 düşüşle 43 milyar 873 milyon dolar olarak gerçeleşti. Bu rakam geçen senenin aynı döneminde 67 milyar dolardı.

MAYIS AYINA GÖRE YÜZDE 10 ARTTI

Mardin'deki toplantıda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatın mayıs ayına göre yüzde 10 arttığına dikkat çekerek, "Birçok sektördeki ihracat gerileme oranının düştüğünü göryoruz, İhracat Miktar Endeksindeki gerilme de yüzde 9.8 ile sınırlı kaldı. Birçok sektörde miktar artışları sağladık. Emtia fiyatlarındaki bir düzelme ile bilikte ihracat değerlerinde de hızlı bir toparlanma yaşanacaktır" dedi.

Büyükekşi, Türkiye'nin en büyük iki ihracat pazarı olan otomotiv ve tekstil ile ilgili olarak da şunları söyledi.

" Otomotivde Mayıs ayına kadar ihracat yüzde 50 yüzde 50 düşüyordu. Haziranda ise düşüş azaldı ve toplam ihracat 1,5 milyar dolara çıktı. Aynı şekilde tekstilde de yüzde 30 olan düşüş yüzde 16'ya indi. Bu rakamlar bir iyileşmeye işaret ediyor."

104 milyar dolarlık yıl sonu ihracat hedefine ulaşmak için devamlı çalıştıklarını söyleyen Büyükekşi "Bu hafta Bakan Zafer Çağlayan ile Brezilya ve Şili'ye gidiyoruz. Şili ile serbet ticaret anlaşması imzalayacağız. Yeni pazar arama çalışmalarımız devam edecek" dedi.

OTOMOTİV İLK SIRADA

Haziran ayında en fazla ihracat yapan sektör 1 milyar 558 milyon dolar ile otomotiv oldu. Onu 1 milyar 106 milyon dolar ile tekstil ve 570 milyon dolar ile kimyevi maddeler takip etti.

Haziran ayında toplam tarım ihracatı yüzde 6.55 düşüşle 944 milyon 751 bin dolar olurken, sanayi ihracatı ise yüzde 35.36 düşüşle 6 milyar 948 milyon dolar olarak gerçekleşti.

hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.