Hasan Yalçın Yayla: Hak kayıpları telafi edilmeli!
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yalçın Yayla, yüksek enflasyonun neden olduğu hak kayıplarının telafi edilmesi gerektiğini ifade ederek, “İlave iyileştirme kararı bir an evvel alınmalıdır” dedi.
Yayla, Trabzon, Rize ve Giresun’da düzenlenen divan toplantılarına katılarak eğitim gündemine ve sendikal çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yüksek enflasyonun sebep olduğu hak kayıplarının telafi edilmesi çağrısında bulunan Yayla, 2022 Kasım ayı itibarıyla 11 aylık enflasyonun yüzde 62,35, yıllık enflasyonun ise yüzde 84,39 olarak gerçekleştiğini, devletin alacaklarına yönelik yeniden değerleme oranının da yüzde 122,93 olarak belirlendiğini hatırlatarak, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) gerçekleşen ve hissedilen enflasyon verisi arasındaki farklılık, enflasyona karşı mutlak bir koruma gerçekleştirmenin gerekçesi olmalıdır. Son dönemde asgari ücrete yapılan yüzde 50’nin üzerindeki zam son derece gerekli ve yerinde bir adımdır. Bir taraftan bu iyileştirmenin suni piyasa şartlarında yok edilmemesi için gerekli tedbirlerin alınmasını, diğer taraftan aynı oranda iyileştirmenin başta memurlar olmak üzere sabit gelirli tüm kesimlere yaygınlaştırılmasını bekliyoruz. Enflasyonun yol açtığı kayıpların telafi edilmesi, ilave iyileştirme kararının ivedilikle alınması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Eşel mobil sistem ile gelirler enflasyon karşısında korunmalıdır
Değişken ekonomik şartlarda sabit gelirlileri korumanın en sağlıklı yolunun ‘eşel mobil sistem’ ile gelirlerin enflasyon karşısında korunması olacağını vurgulayan Yayla, “Daha önce de başarı ile uygulanan bu sistemin tekrar hayata geçirilmesinin Memur-Sen olarak her fırsatta masaya getirdiğimiz sağlıklı bir çözüm yolu olduğunu düşünüyoruz. Bununla birlikte, zamlar ve iyileştirmeler ne oranda olursa olsun katlanarak artan gelir vergisi yüzdeleri memur maaşının üzerinde bir giyotin gibi durmaktadır. Çoğu zaman ikinci altı aylık zammı hiç cebine koymadan vergi olarak devlete iade etmek zorunda olan memurlarımızın gelir vergilerinin yüzde 15’e sabitlenmesi, bu noktada beklediğimiz önemli bir adım olacaktır” şeklinde konuştu.
Kariyer basamakları unvanlarına dayalı ilave tazminat ödeme oranları kanunun öngördüğü rakamlarda yansıtılmalıdır
Uzman ve başöğretmenlik unvanlarını kazanmış olanlara yapılacak ilave tazminat ödemelerinin 15 Ocak 2023 tarihinde başlayacak olmasına rağmen ödemeyi sağlayacak zam ve tazminatlar kararnamesi düzenlemesinin halen yayımlanmadığına dikkat çeken Yayla, “Kanunun getirdiği bir hakkın teknik düzenleme adı altında budanmaması talebimizdir. Derece farklılığı gözetilmeden kariyer basamakları unvanlarına dayalı ilave tazminat ödeme oranları kanunun öngördüğü rakamlarda yansıtılmalıdır. Uzman ve başöğretmenlik unvanlarından ve bu unvanlara bağlı kazanımlardan şube müdürlerinin ve ilçe millî eğitim müdürlerinin de yararlanması sağlanmalıdır” diye konuştu.
Toplu sözleşme kararına dönüştürdüğümüz ‘üniversite idari personeline yer değişikliği hakkı’ yasal düzenlemeye kavuşturulmalıdır
‘Üniversite idari personeline yer değişikliği hakkı’nın vakit yitirilmeden hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Yayla, şunları söyledi: “İdare, sahadaki beklentiyi karşılama noktasında irade ortaya koymalıdır. Ayrıca, toplu sözleşme kararına dönüştürdüğümüz ‘üniversite idari personeline yer değişikliği hakkı’ daha fazla zaman kaybedilmeden hayata geçirilmelidir. Sendika olarak, YÖK ile yaptığımız görüşmelerde yapıcı bir tutum izlendiğini gördük. Talebimiz, ikili görüşmelerle olgunlaşan konunun yasal bir düzenlemeye kavuşturulmasıdır. 2023 yılı başlarında ilk torba kanun çalışması içinde bu konunun çözüme kavuşturulduğunu görmek istiyoruz. Üniversite idari personeline yer değişikliği hakkının sağlanması, hem idari personelin çalışma şartlarında hem de üniversite idari işleyişine olumlu yansıyacaktır.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.