Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) açıkladığı seçime girme yeterliliği olan 10 partinin, referandumda ne yönde oy kullanacakları netleşmeye başladı.
YSK'nın açıkladığı listeye göre; AK Parti, BTP, BBP, CHP, HDP, HÜDA-PAR, MHP, SP ve VP seçimlere girebilecek yeterliliğe sahip.
Referandumda oylarının rengini açıklayan partiler ve son seçimde aldıkları oy oranları şöyle:
AK Parti - EVET
Anayasa değişikliği referandumunu Meclis'e taşıyan AK Parti "evet" oyu için kampanya yapacak.
23 milyon 681 bin 926 oy sayısı ve yüzde 49,50 oy oranı.
Milliyetçi Hareket Partisi - EVET
5 milyon 694 bin 136 oy sayısı ve yüzde 11,90 oy oranı
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Fiili durum" çıkışının ardından, MHP, referanduma sunulan anayasa değişikliği teklifini AK Parti ile hazırladı. Bahçeli, son olarak "Bir tek oyum var, 'evet' diyeceğim" ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet Halk Partisi - HAYIR
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), anayasa değişikliğine karşı "hayır" kampanyası yapacak.
12 milyon 111 bin 812 oy sayısı ve yüzde 25,32 oy oranı
Halkların Demokrasi Partisi - HAYIR
Genel başkanları tutuklu olan Halkların Demokrasi Partisi (HDP) de "hayır" için kampanya düzenleyecek.
5 milyon 148 bin 085 oy sayısı ve yüzde 10,76 oy oranı
Büyük Birlik Partisi - EVET
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, referandumda "evet" oyu vereceklerini açıkladı.
253 bin 204 oy sayısı ve yüzde 0,53 oy oranı
Vatan Partisi - HAYIR
Doğu Perinçek'in genel başkanı olduğu Vatan Partisi'nden (VP) yapılan açıklamada "Referandumda kesinlikle 'hayır' denilecek" denildi.
118 bin 803 oy sayısı ve yüzde 0,25 oy oranı
Hür Dava Partisi - EVET
Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu Anayasa değişikliği ile ilgili, "Memleketin faydasına olduğunu gördüğümüzde biz buna evet deriz" dedi.
63 bin oy sayısı ve yüzde 0,2 oy oranı
Saadet Partisi - HAYIR
"Hayır" oyu vereceklerini açıklayan Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, "Yeni kamplaşmalara sebep verecek noktalara gelmesini arzu etmiyorum. Bunun bir kampanyayla gerginlik ortamı oluşturmasını veya artmasını arzu etmiyoruz" dedi ancak tabanda EVET oyu vereceğini söyleyen önemli bir kitle bulunuyor.
325 bin 978 oy sayısı ve yüzde 0,68 oy oranı
Bağımsız Türkiye Partisi - Seçmenini serbest bıraktı
Genel Başkanlığını Haydar Baş'ın yaptığı Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) seçmeninin tercihine karışmayacağını açıkladı.
49 bin 297 oy sayısı ve yüzde 0,10 oy oranı
16 Nisan’da yapılacak anayasa değişikliği referandum için farklı anket şirketlerinin sonuçları 'EVET'i işaret ediyor… Evet mi hayır mı önde? Kararsızlar ne durumda? Peki Referandum için yapılan son anket sonuçları ne diyor. Referandumda evet ve hayır oylarının durumu ne? Referandum sonucuna göre ne olur?
Referandum son dakika anket sonuçları, Referandum oy oranlarında durum nedir vatandaşlar bu sorunun yanıtını arıyor. Referandum anket sonuçlarına göre evet mi hayır mı hangisi önde? İşte 2017 yılı son anket sonuçları.
Adil Gür referandum anket sonuçları: Son genel seçimlerin tek bileni olan A&G araştırma şirketinin referandum anket sonuçlarına göre evet oyları yüzde 54 oldu. Adil Gür'ün anketine göre hayır oyları da yüzde 46 civarında. Adil Gür, "Evet oyu vereceklerin önemli bir bölümü, bunun sebebini “Erdoğan’a duyduğu güven” olarak, “Hayır” oyu verecekler ise “Erdoğan karşıtlığı” ile açıklıyor' bilgisini verdi.
Başbakanın masasındaki 3 anket: Geçtiğimiz hafta Abdülkadir Selvi Başbakan yıldırım'ın masasında bulunan 3 anketin sonuçlarını paylaştı, Anketleri yapan firmalar hakkında bilgi vermedi ancak anket sonuçları şöyle; Yüzde 53.8 evet, yüzde 46.2 hayır. Yüzde 54 evet, yüzde 46 hayır. Yüzde 54.5 evet, yüzde 45.5 hayır.
ORC referandum anket sonuçları: ORC'nin Ankara referandum anketi sonuçlarına göre, evet oyları yüzde 55 ile önde. Ankara'da hayır tercihinde bulunacak seçmenin oyları ise yüzde 38.1'de kaldı. Ankaralı seçmenlerin parti tercihi ise yüzde 51 ile AK Parti olurken, CHP oy oranı yüzde 32, MHP oy oranı yüzde 13.6 çıktı.
Konsensus referandum anket sonuçları: Sektörün önemli araştırma şirketlerinden Konsensus şirketinin sitesinden verdiği referandum anket sonuçlarında Evet diyenlerin oranı yüzde 59, HAYIR diyenlerin oranı yüzde 41 olarak görülüyor.
MAK referandum anket sonuçları: Anket sonuçlarına göre referandumda 'Evet' diyeceğini belirtenlerin oranı yüzde 13 olan kararsızların dağılımasıyla yüzde 59,77 olarak ortaya çıkıyor.. Hayır diyenlerin oranı ise yüzde 40.23. "Referandumun sonucu ne olur?” sorusuna gençlerin yüzde 56'sı "Evet çıkar”, yüzde 31'i ise "Hayır çıkar” yanıtını veriyor.
Metropoll referandum anket sonuçları: Metropoll araştırma şirketinin Şubat ayı içinde yaptığı ve DW Türkçe ile paylaştığı son anket sonuçlarına göre, Türkiye genelinde katılım yüzde 83 civarında görünüyor. Eğer bu seviyede kalırsa ‘evet' ve ‘hayır' oylarının şansı eşit.
Türkiye genelinde sandığa gitmeme oranı yüzde 18 iken 18-24 yaş arasında bu oran yüzde 46'ya çıkıyor.
Anketlerde genç seçmenlere sorulan "Referandumun sonucu ne olur?” sorusuna katılımcıların yüzde 56'sı "Evet çıkar”, yüzde 31'i ise "Hayır çıkar” yanıtını verdi.
Optimar referandum anket sonuçları: 26 ilde 3 Ocak - 10 Ocak 2017 tarihleri arasında, 2043 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapılan ankete göre evet yüzde 53,6, hayır ise yüzde 46,4 oldu.
YSK’nın takvimine göre referandum sürecinin bazı önemli aşamaları şöyle:
26 Şubat: Muhtarlık bölgesi askı listeleri askıdan indirildi. Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri askıdan indiildi ve itirazlar sona erdi. Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne yapılacak itirazlar Türkiye saati ile 17.00’de sona erdi. Bina esasına göre düzenlenen seçmen kayıtları, www.ysk.gov.tr adresinden sorgulanıyor.
10 Mart: Yurt içi ve yurt dışı seçmen kütükleri kesinleştirilecek. Yurt içi seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıklar belirlenecek. Yurt dışı seçmenler için oy kullanılacak temsilcilik, tarih aralığı ve yer bilgileri "www.ysk.gov.tr" adresinden ilan edilecek.
11 Mart: Halk oylamasında kullanılacak birleşik oy pusulaları basılacak, basımı tamamlandıkça plan dahilinde dağıtılacak. Gümrük kapılarında kullanılacak araç ve gereçler ilgili seçim kurullarına gönderilmeye başlanacak.
18 Mart: İlçe seçim kurulunun siyasi parti üyelerince sandık kurulu başkan adaylarına ilişkin listelerin ilçe seçim kuruluna verilmesinin son günü. (15:00) İlçe seçim kurulu başkanı ve ilçe seçim kurulunun siyasi parti üyeleri tarafından önerilen başkan adayları arasından ad çekilerek sandık kurulu başkanlarının belirlenmesi ve SEÇSİS’e girilmesi.
19 Mart: Yurt içi sandık kurullarında yer alacak üye listelerinin siyasi partiler tarafından verilmesinin son günü.
23 Mart : Yurtiçi sandık kurullarının teşkiline karşı yapılan şikayetlerin ilçe seçim kurulunca karara bağlanmasının son günü.
24 Mart: İlçe seçim kurullarınca miting alanlarının belirlenerek siyasi partilere duyurulmasının son günü.
27 Mart: Gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemine başlanacak.
30 Mart: TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin radyo ve televizyonda propaganda başvuruları ve propaganda sırasının belirlenmesi için kuraya katılacak temsilcisi ile TRT temsilcilerinin YSK’ya bildirilmesinin son günü olacak. Konuşma yapmayı dilemesi halinde, Cumhurbaşkanının yapacağı konuşmalar için yayın zamanı ve sırası tespit edilecek.
31 Mart: Başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK tarafından ad çekilecek.
9 Nisan: Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erecek. Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak. Radyo ve televizyon propaganda konuşmalarına başlanacak.
12 Nisan: İlçe seçim kurulu başkanlıklarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek.
15 Nisan: Seçim propagandası saat 18:00’de sona erecek.
16 Nisan: Oy kullanma günü.