Hangi Parti Hazineden Kaç Para Alacak?

Hangi Parti Hazineden Kaç Para Alacak?

Gelecek yıl hazine yardımından gelecek bütçeyle paraya boğulacak olan partilerden kim ne kadar yardım alacak?

Bütçe gelirlerinde bu yıl hedeflerin üzerinde artış kaydedilmesi gelecek yılın bütçe gelirleri hedeflerinin de yüksek belirlenmesini sağlarken, bu gelişmeden en karlı çıkan AK Parti CHP ve MHP oldu.. Hazine 3 partiye 2011 yılında toplam 334.8 milyon euro tutarında devlet yardımı yapacak.

PARTİLER PARAYA BOĞULACAK
Paralar en geç 10 Ocak 2011 tarihine kadar partilerin hesaplarına aktarılacak. Siyasi partilre kanununa göre siyasi partilere bütçe gelirlerinin 5 bin 2'si oranında devlet yardımı yapılıyor. Yardım tutarı mali seçim yapılacak yıllarda 2 katına genel seçim yapılacak yıllarda ise 3 katına çıkarılıyor.

Yardım tutarları en son genel seçimde alınan oy sayıları ile orantılı olarak bölüştürülmek suretiyle siyasi partiler arasında paylastırılıyor.

ASLAN PAYI AK PARTİ'YE
2011 yılında seçim olmasaydı siyasi partilere toplam 111.6 milyon TL yardım yapılacaktı. Böylece 2010 yılında 92.5 milyon lira olan siyasi partilere yapılan normal yardım tutarı yüzde 20 oranında artacaktı. Ancak 2011'de milletvekili genel seçimleri nedeniyle yüzde 20 artırımlı yardım miktarı 3 kat arttırılarak toplam 334.8 milyon lira üzerinden ödenecek.


HANGİ PARTİ NE KADAR YARDIM ALACAK


En son 2007 yılında yapılan genel seçimde barajı aşan 3 partiden AK Parti yardımların 190.9 milyon liralık bölümünü tek başına alacak. CHP 85.5 milyon TL, MHP'de 58.5 milyon TL tutarında devlet yardımı alacak. 2007'deki seçimlere bağımsız adaylarla giren Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) yerine kurulan BDP TBMM'de grubu bulunmasına rağmen hazine yardımından yararlanamayacak.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.