Hangi Akıllı Telefonu Seçmeli?
Tatile cebinde yeni bir akıllı telefonla gitmek isteyenler için çok sayıda yeni seçenek var. Peki, beklentilerinize en iyi cevap veren ürün hangisi?
Çok çekirdekli işlemciler, kapasitesi GB üstüne çıkan hızlı bellekler, Full HD çözünürlük sınırlarına erişip aşmak üzere olan berrak ekranlar, GB’lerce depolama alanı ve olgun işletim sistemleri hayranlık uyandırıyor. Çok ince gövdeler içine bunca özellik sığarken şarjlı bataryaların kapasitesi artmaya devam ediyor. Geçen seneden beri öne çıkan en temel özellik, geniş ve capcanlı ekranlar. Apple bile nesillerden ve senelerden sonra ekran genişliğini 3,5 inçten 4 inç değerine çıkarma kararı aldı. Elbette sadece ekran genişliğini dikkate almak yetmiyor. Aynı boyuttaki ekranlarda çözünürlük, yani netlik çok farklı olabilir. Bundan ötürü piksel yoğunluğu denen terim kullanıma girdi. Dev LCD TV’lerdeki Full HD çözünürlük 4,7 inç ekranlarda karşımıza çıkar oldu.
Qualcomm, Samsung, NVIDIA gibi büyük firmalar dört veya sekiz çekirdekli mobil işlemci sunuyor. Tüketimi düşürmek için frekans sürekli değiştiriliyor ve bazı çekirdekler kapatılabiliyor. Kameralarda ise 10 MP sınırı aşıldı bile. Full HD video çekimi sorun olmadığı gibi microSD kartlar sayesinde 64 GB’ye kadar alan eklenebiliyor. Yeni nesil ürünlerde incelik için tercih edilen tek parça gövdelerden ötürü bazı cihazlar arka kapak içermiyor ve batarya değiştirilemiyor. Bu bir dezavantaj ama HTC One gibi cihazları görünce bu eksiği unutmak mümkün.
HTC One X+
HTC’nin One X modeli daha da iyi hâle gelerek bir kez daha sahne alıyor
Sektörü yakından takip edenlerin bileceği gibi HTC One X+ modeli sıfırdan tasarlanmış bir cihaz değil ve HTC One X’in kısmen güncellenmesinden ibaret. Tabii esas aldığı HTC One X modeli zaten beğeni kazanan bir telefondu ve X+ ile durum daha da iyi hâle geldi. HTC’nin Galaxy S3’le yarışacak biçimde geliştirdiği One X+ modelinde en büyük ilerlemeler batarya ve depolama alanıyla ilgili. Android 4.1.1 Jelly Bean işletim sistemiyle ilan edilen ve ardından Android 4.2 güncellemesi gelen telefonun geri kaldığını söylemek imkansız. Minimalist tasarımın öne çıktığını söylemek mümkün. Şöyle bir göz attığınızda kamera halkası ve alt düğmelerdeki kırmızı renk dikkat çekiyor. Arkada yer alan Beats Audio logosu da fark edilmeyecek gibi değil. Gövde kaplaması plastik olsa da kaygan ve parlak olmayan özel bir kauçuk malzeme tercih edilmiş. 4,7 inç genişlikli, Super LCD 2 tabanlı 1280 x 720 piksel 720p HD ekran devam ediyor. AMOLED esaslı olmasa da görüntüler net ve parlak. Açılı bakıldığında bozulma yaşanmıyor.
134,4 x 69,9 x 8,9 mm olan boyutlarına bakıldığında benzer ürünlerden ufak olduğunu söylemek mümkün değil. Ekranın altındaki Android’e özel klasik düğmeler dokunmatik. Ön kısmın üstündeki 1,6 MP kamera, One X ile gelen 1,3 MP ön kameradan bir miktar daha iyi. Ses kontrolü sağ kısımda, güç düğmesi ve 3,5 mm kulaklık çıkışı üstte. Maalesef micro USB portu altta değil solda olduğundan bağlantı yapmak zorlaşıyor. micro-SIM yuvasına erişmek için de üst kısım kullanılıyor. Bunun nedeni tek parçalı kapalı tip gövde. 2100 mAh kapasiteli bataryaya erişim imkânsız hâle geliyor. HTC One ile gelen 1800 mAh kapasiteli bataryaya kıyasla %17 iyileşme var. microSD kart yuvası içermeyen telefonda en azından yüksek depolama seçenekleri görmek sevindirici. 32 veya 64 GB kapasiteli modeller sunuluyor. Arkadaki 8 MP kamera az da olsa çıkıntı oluşturuyor ama bombeli arka yüz sayesinde çok fazla belli olmuyor. NVIDIA Tegra 3 işlemcinin dört çekirdeği 1,7 GHz hıza ulaşabiliyor.
BlackBerry Z10
BlackBerry’yi zordan kurtarmak için geliştirilen Z10, BB 10 işletim sistemini sevdirebilecek mi?
Önceki adıyla RIM, yeni adıyla BlackBerry firmasının geliştirdiği son nesil BlackBerry 10 mobil işletim sistemini içeren ilk telefon BlackBerry Z10 oldu. Z10 sonrasında BB 10 içeren diğer BlackBerry modelleri de gelecek ama Z10 ile Q10 modelleri BlackBerry’nin düzlüğe çıkmasına imkân verecek mi? BlackBerry’nin son birkaç senede ciddi düşüş yaşadığı ve gözden düştüğü bir sır değil. Sene başında sunulan Z10’a bir süre sonra ilk güncelleme paketi eklendi. Böylece yaşanan belirgin sorunlar çözüldü ve daha kararlı bir yapı elde edildi. Aynı zamanda BB 10 uyumlu uygulamaların sayısı hızla artıyor. 4,2 inç 1280 x 768 piksel ekran, çift çekirdekli 1,5 GHz işlemci, 16 GB depolama alanı özellikleriyle 2011 model Galaxy S2 ile aynı kulvara yerleşiyor ama işletim sistemi tamamen farklı. Diğer özelliklere kıyasla beklenenden iyi duran 2 GB RAM bellek sayesinde uygulamalar hızlı biçimde cevap veriyor.
Çoğu modern akıllı telefonda olduğu gibi önde siyah cam, arkada plastik malzeme var. 130 x 65,6 x 9 mm boyutlarıyla ne çok ince ne de fazla kalın. 137,5 gram olan ağırlık için de ortalama seviyede diyebiliriz. Arkada yer alan çıkarılabilir ince plastik kapak üstünde belirgin bir desen bulunuyor. Kapağın altında duran pile erişmek ve pili değiştirmek mümkün. Sol üst köşedeki LED içeren 8 MP ana kameranın altındaki alanda batarya ve onun sağında SIM ve microSD kart yuvaları karşınıza çıkıyor. Şimdilik 32 GB kart sınırı olsa da güncellemelerden sonra 64 GB değerine izin verilecek. Arka kapağın iç yüzüne bakınca NFC devresini görebilirsiniz, yani uyumlu kablosuz cihazlarla bağlantı kolaylaşıyor. BlackBerry’ye özgü üç parçadan oluşan ses kontrolü sağda. Ses açma ve kısma düğmeler arasındaki düğmeyle oynat/duraklat komutu verilebiliyor. Tepedeyse güç düğmesi, ek mikrofon ve 3,5 mm kulaklık çıkışı yer alıyor. mini HDMI çıkışı ve micro USB portu sol kısımda olduğundan bağlantılar sırasında biraz da olsa sıkıntı yaşanabilir. Kutudan mini HDMI kablosunun çıkmadığını belirtelim.
Nokia Lumia 920
Farklı bir Windows Phone 8 kullanıcı deneyimini yaşamanın en iyi yolu bu telefondan geçiyor
Uzun süredir geliştirilmekte olan ve daha fazla özellik sunacak biçimde sürekli güncellenen Microsoft Windows Phone işletim sistemini denemek için Nokia Lumia serisi dışında kalan bir telefon seçmek pek anlamlı gelmiyor. Windows Phone işletim sistemli cihazlar dendiğinde akla gelen ilk isim Lumia serisi ve Nokia’nın Windows Phone 8 yüklü modelleri arasında en gelişmişi -yakında çıkacak 925’i saymazsak- Lumia 920. Bu telefonda çok sayıda üstün özellik bir araya geliyor. Tasarım anlamında Lumia 800 ve 900’deki çizgiler devam ediyor. Tek parça polikarbon malzemeden üretilen gövdeyi görüp de beğenmemek mümkün değil. 4,5 inç ekrana kıyasla büyük olan boyutlardan ve malzemeden ötürü 185 gramı bulan ağırlık kendini hemen belli ediyor.
IPS panel içeren PureMotion HD+ ClearBlack ekranın çözünürlüğü 1280 x 768 piksel ve yüksek kontrasta sahip görüntü kalitesiyle süper hassas dokunmatik yapısı ilgi çekiyor. 3,5 mm kulaklık çıkışı üstte ve yandaki fiziksel kamera düğmesi de ilgi çekici bir avantaj. Yeni nesil akıllı telefonlarda olduğu gibi tek parça gövdeden ötürü batarya değiştirilemiyor ve microSD kart yuvası sunulmuyor. Şu anda sunulan tek seçenek 32 GB depolama alanı. 2000 mAh kapasiteli bataryaya yetersiz demek doğru değil ama rakiplere kıyasla bir avantajı yok. Çift çekirdekli 1,5 GHz Snapdragon işlemci ve 1 GB RAM belleği küçümsemek yanlış olur çünkü doğasından ötürü Windows Phone 8 işletim sistemi çok fazla kaynak tüketmiyor.
8 MP kameradaki dikkat çekici özelliklerden biri Carl Zeiss imzalı lens, diğeri optik görüntü sabitleme. Gerçekten de testler sırasında en iyi titreşim önleme başarısını Lumia 920 gösteriyor. Full HD video çekebilen telefonun ön kamerasıysa 1,3 MP kapasitesinde. 802.11n Wi-Fi kablosuz ağ dışında Bluetooth desteği 3.1 sürümüyle sınırlı. Elbette A-GPS uydu alıcısı var ve son nesil GLONASS desteği eksik değil. NFC teknolojisini de destekleyen Lumia 920’nin en beğenilen bir diğer özelliğiyse kablosuz şarja hazır olan yapısı. Uyumlu uygulamaların sayısı her geçen gün artmakta.
HTC One S
Sınıfındaki en iyi kameralardan birine sahip, medya ve bağlantıya önem veren One seçeneği
HTC’nin Android işletim sistemli cihazları içinde en iddialı olanları One serisinde görüyoruz. One modeli öncesinde lider olan One X ve güncellenmiş versiyonu One X+’ı beğenip bütçe sınırı olanlara çok daha uygun fiyatlı One S modeli öneriliyordu. Beklendiği üzere düşen fiyata paralel olarak en üstün özellikleri içermesini beklemek yanlış olur. Buna rağmen geçen yılın başını düşünürsek 8 MP kamera hayli iddialı bir özellikti ve sadece en pahalı akıllı telefonlar sunuyordu. Yekpare alüminyum gövdeli HTC One S’in tasarım anlamında geri kalan bir tarafı yok. HTC’nin ürettiği en ince telefon olarak bir rekoru ele geçiren cihazın boyutları 130,9 x 65 x 7,8 mm ve ağırlığı 119 gram. Elinize alır almaz çok ince bir gövde sunduğunu fark edebiliyorsunuz. İnce olsa da GPS uydu alıcısı, HSDPA internet, 802.11n Wi-Fi ve Bluetooth 4.0 standart.
4,3 inç genişliğindeki Super AMOLED ekranın kontrast oranı çok yüksek, görüntüler inanılmaz derecede berrak. 960 x 540 piksel panel üstünde Gorilla Glass kaplama yer alıyor. Pahalı modellerdeki HD ekran netliğine ulaşamıyor ama Super AMOLED farkını sunuyor. Yüklü gelen işletim sistemi Android 4.0 olmasına rağmen ön kısmın altındaki standart düğmelere veda edilmemiş. Ön kısmın üstündeyse VGA sohbet kamerası ve hoparlör var. Üst kısma bakınca güç düğmesini ve 3,5 mm kulaklık çıkışını göreceksiniz. Ses kontrolü sağda, micro USB portu solda. Alt kısımda mikrofon haricinde herhangi bir bağlantı veya düğme yok. Arkaya geçtiğimizde üstteki 8 MP kamera ve LED flaşı görebiliyoruz. Bu alanda ufak bir kapak bulunuyor. Altındaki yuvaysa SIM kartı için hazır bekliyor. 16 GB alan sunan telefona microSD kart eklenemiyor, bataryaya erişme şansı bulunmuyor.
Gövde içinde çift çekirdekli 1,5 GHz Krait işlemci, Adreno 225 grafik yongası ve 1 GB RAM gizleniyor. Erişilmez dediğimiz pilin kapasitesiyse 1650 mAh, yani sık sık şarj yapmaya hazır olun. Beats Audio farkını da içeren HTC One S’in Full HD video kayıt desteği var. Sense kullanıcı arabirimine alışık olanlar sıkıntı çekmeyecekler.
Samsung Galaxy S3
Çıtayı yükseltmeyi başaran ve beklentileri fazlasıyla karşılayan bir satış rekortmeni
Samsung Galaxy S serisindeki en iddialı model artık S4 ama S3’ün eski hızını pek kaybetmeden satılmaya devam ettiğini söylemek mümkün. Kısa süre önce Android 4.1.1 Jelly Bean güncellemesi alarak daha da iyi hâle gelen S3’te çok sayıda farklı özellik bir araya geliyor. Samsung, Galaxy S3’ü sunmadan önce telefonla ilgili epey iddialı açıklamalar yaptı ve iyi pazarlamanın da etkisiyle 30 milyondan fazla kullanıcıya ulaştırıldı. Samsung’un açıklamasına göre S3’te tercih edilmiş olan yuvarlak köşeli tasarımın arkasında doğa etkileri var. Fırçalanmış görünüme sahip plastik arka kapak dışında gövdenin diğer kısımları da plastik. Çeşitli renk seçenekleri olan telefonda boyutlar 136,6 x 70,6 x 8,6 mm ve ağırlık 133 gram. Boyutlar abartılı olmamasına rağmen 4,8 inç Super AMOLED HD ekran içeriyor. Son derece canlı renkler ve yüksek kontrast oranı anında kendini belli ediyor. Ağırlığı azaltmak için tercih edilmiş ucuz görünen plastik gövde her kullanıcının beğenisini kazanmayabilir ve buna bir itirazımız yok. Akla gelen ilk artı, açılabilen kapak ve bundan dolayı değiştirilebilen 2100 mAh kapasiteli batarya.
Yüksek kapasiteli değiştirilebilir batarya dışında 64 GB destekli microSD kart yuvası da beğeni kazanıyor. 16, 32 ve 64 GB seçenekleri olmakla birlikte en alt modeli seçseniz de 80 GB değerine ulaşabilirsiniz. Dört çekirdekli 1,4 GHz A9 işlemcinin üreticisinin Samsung olması şaşırtıcı değil. 1 GB bellek sayesinde Android’in en yeni sürümleri bile sorun olmaktan çıkıyor. Güç ve kilit düğmesinin üstte değil sağda olması daha mantıklı bir seçim. Ön yüzün altındaki başlangıç düğmesi çok daha geniş ama ince. Yanındaki menü ve geri düğmeleriyse dokunmatik. Sol yanda ses düğmeleri, üstte 3,5 mm kulaklık çıkışı, altta micro USB bağlantısı var. Düğme ve port yerleşimi bakımından eksiksiz. Arkadaki LED flaşlı kamera 8 MP olmakla birlikte çekim kalitesi beklentileri rahatlıkla karşılıyor. Samsung’un geliştirdiği S Voice ve Smart Stay gibi çok sayıda ek uygulama yüklü gelmekte ve ilgi gördüklerini söylemeliyiz.
Samsung Galaxy Note 2
Note geri döndü! Üstelik daha da büyük ve yeni özellikler içeriyor
Phablet sınıfı telefon-tablet karışımı cihazların ortaya çıkmasına imkân veren Galaxy Note’un üzerinden bir yıl geçtikten sonra yeni nesil Galaxy Note 2 kullanıma sunuldu. En baştan itibaren biz de dâhil çok sayıda kullanıcı böyle büyük bir cihaza karşı gelmiş ve kimse almaz demiştik ama aksine epey ilgi gördü ve başarıdan ötürü yeni model geliştirildi. Sadece boyutlarıyla fark yaratmayan Note serisinin sembolik eklentisi akıllı ve kullanışlı S Pen kalemi. Galaxy Note’u çok büyük ve taşınmaz bulduysanız bir kez daha düşünün. Yeni Galaxy Note 2’de boyutlar 151,1 x 80,5 x 9,4 mm, yani az fark da olsa ilk modelden daha büyük ama fark edilecek bir oran değil. Boyut farkının abartılı olmamasının nedeni ekran boyutunun 5,3 inç yerine 5,5 inç olması. Ciddi bir değişim yok ve HD 720p çözünürlükle devam ediliyor ama Super AMOLED panelde Pentile yerine RGB dizilim kullanılıyor. Sonuç olarak görüntü kalitesi daha da iyi seviyede.
Galaxy Note modeline bakınca Galaxy S2’deki dikdörtgen tasarımı görüyorduk. Galaxy Note 2 ise Galaxy S3 çizgileri taşıyor, yuvarlatılmış köşeler içeriyor. Ön yüzün büyük kısmını ekran işgal ediyor. Alttaki başlangıç düğmesi fiziksel, geri ve mod düğmeleri dokunmatik. Alıcılar ve 1,9 MP ön kamera ise üst kısımda. Tercih ettiğimiz düğme dizilimi geçerli. 3,5 mm kulaklık fişi üstte, micro USB portu altta, güç düğmesi sağda ve ses kontrolü solda. S Pen adı verilen akıllı dokunmatik kalemse sağ alt köşedeki yuvada saklanıyor. Arka kısımdaki LED flaşlı kamerada alıcı hassasiyeti 8 MP. Samsung bir kez daha arka kapağı açılabilir olarak sunuyor. Altındakiler SIM kart ve microSD kart yuvası ile 3100 mAh kapasite sunan dev batarya. Kapak içinde NFC anteni bulunmakta. Telefonda HSDPA, Bluetooth 4.0, GPS ve çift bant Wi-Fi 802.11n özellikleri de standart.
183 gram olan ağırlığından ötürü hafif diyemeyeceğimiz Note 2’nin cebe sığması güç ve tek elle kullanmak imkânsız. Dört çekirdekli Samsung Exynos 1,6 GHz işlemci, 2 GB RAM ve Mali-400MP görüntü devresiyle tek eksiği Full HD ekran içermiyor olması. Bunun için Note 3 yolda.
Google Nexus 4
Google fanatiklerinin rağbet gösterdiği ve özellikler anlamında geri kalmayan son Nexus
Safkan Google Android deneyimini yaşamak isteyenlerin tercihi olan Google Nexus serisinin ilk modeli olan Nexus One tam anlamıyla teknoloji düşkünlerine hitap ediyordu. Sadece Google tarafından satışı yapılan bu cihaz çok fazla kullanıcıya ulaşmadı ama Android düşkünleri sade bir çözümün nasıl olabileceğini fark etti. Şaşırtıcı biçimde şu anda Google’ın bir kolu olan Motorola haricinde şu ana kadar HTC, Samsung, Asus ve LG imzalı Nexus ürünleri satışa sunuldu. Son zamanlarda satış düşüşü yaşayan LG’nin Nexus 4 modelini üretecek firma olarak seçilmesi sektöre canlılık getirdi. Teknik açıdan Optimus G ile ikiz olan Nexus 4’te boyutlar 133,9 x 68,7 x 9,1 mm ve serideki önceki model Galaxy Nexus’tan pek farklı değil ama çok daha başarılı bir tasarım içeriyor. Ön yüzün tümünü siyah renkli cam kaplıyor. Arkada da özel desene sahip cam kaplama var. Bundan ötürü düşürülürse zarar görme riski çok yüksek. Sonradan eklenen ufak çıkıntılar sayesinde telefonun arka kapak üstünde durması engellendi ve çizilme riski düşürüldü. Ayrıca hoparlörden gelen sesin daha güçlü duyulmasına izin verildi.
Tahmin edilebileceği gibi açılabilir bir kapak yok ve bundan ötürü batarya değiştirilemiyor ama 2100 mAh kapasite hiç de fena değil. Plastik yerine cam kullanıldığından 139 gram ağırlığa sahip olan Nexus 4’ün ekranı 4,7 inç genişliğinde ve 1280 x 768 piksel çözünürlük sunuyor. 318 ppi olan piksel yoğunluğunu beğenmemek zor. True HD IPS Plus ekranın sunduğu görüntü şikâyet edilecek bir sorun içermiyor. 3,5 mm kulaklık fişi üstte, ses kontrolü ve micro SIM yuvası solda, güç düğmesi sağda ve micro USB portu altta. Söylenebilecek en büyük eksiklik microSD kart yuvasının olmaması, çünkü depolama seçenekleri sadece 8 ve 16 GB. Nexus serisinde microSD yuvası eksik kalmaya devam ediyor. Dört çekirdekli 1,5 GHz Krait işlemci ve 2 GB RAM fazlasıyla yeterli ve Android 4.2 son derece akıcı. A-GPS, GLONASS, NFC yongası da içeren telefonun arkasındaki kamera 8 MP, öndeki kameraysa 1,3 MP. Full HD video çekebilen telefonda FM radyo özelliği bulunmuyor.
Apple iPhone 5
Son güncellemeden sonra eklenen yenilikler çok da hayranlık uyandırıcı görünmüyor
Her yıl düzenli olarak gerçekleşen yeni nesil iPhone duyurularından sonra kullanıcıların heyecanla geri sayıma başladığını söylemek mümkün. Önceki iPhone 4S modeliyle sunulan az sayıdaki yenilikten sonra Apple’ın iPhone 5 ile bir kez daha büyük ses getirmesi gerekiyordu. iPhone 4S’e kıyasla ağırlığı %20 azalarak 112 grama inen iPhone 5 inanılmaz derecede hafif. Aksine ekran genişliği ise artık 3,5 yerine 4 inç ve uzunluk daha fazla. Ekran daha büyük olsa da genişlik korunuyor ve artan yükseklikle çözünürlük 960 x 640 pikselden 1136 x 640 piksele çıkıyor. Sonuç olarak çözünürlük 720p HD değerine bile ulaşmıyor.
Malzeme kalitesi ve işçilik anlamında çok iyi durumda olan iPhone 5’te antenle ilgili sorunlar geride kalmış durumda. Değişen iç yapıdan ötürü 3,5 mm kulaklık fişi alta taşınmış ve 30 iğneli bağlantının yerini yeni nesil ince Lightning portu almış. Çok sayıda aksesuarı olanlar için kötü bir haber ama ek bir adaptör satın alıp uyum sağlanabiliyor. Piksel yoğunluğu 326 ppi olarak devam eden Retina ekranda görüntü kalitesi ve bakış açıları son derece iyi seviyede. iOS 6 işletim sistemi tüm yenilikleri sunmayı başarıyor. Kendine has yapısından ötürü telefonun Apple A6 işlemcisi çift çekirdekli olsa da gecikme olmadan akıcı biçimde işliyor.
1 GB RAM rahatlıkla yeterli geliyor. Ana kameradaki 8 MP alıcı belki rekor kırmıyor ama çekimlerde elde edilen görüntü kalitesi gerçekten etkileyici. Aynı zamanda Full HD video kaydı da destekleniyor. Kullanıcılara sunulan kapasite seçenekleri 16, 32 ve 64 GB. Hafıza kartı ekleme şansı yok. Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0 kablosuz bağlantıları içeren iPhone 5’in 42 Mbps internet hızı (DC-HSDPA ile) desteği var. Kapalı gövdeden ötürü değiştirilemeyen bataryanın kapasitesi ise 1440 mAh. A-GPS alıcısına eklenmiş olan GLONASS desteğinden ötürü daha fazla sayıda uyduya bağlanabiliyor ve daha hızlı navigasyon olanağı veriyor. iPhone 5’in 1,2 MP ön kamerasıyla FaceTime sohbetleri gerçekleştirmek de mümkün.
Sony Xperia Z
Sony en sonunda gerçek anlamda ilgi çeken bir akıllı telefon yapmayı başardı
Sony’nin mobil bölümünün canlanmasını sağlayan en ciddi gelişme, bu yılın başında su geçirmez gövdeli Xperia Z modelinin tanıtılması oldu. Hayli ses getiren bu yeni üst sınıf akıllı telefonda toza dayanıklılık da bulunuyor ve Full HD 5 inç ekran içeren ilk akıllı telefonlardan biri olmayı başarıyor. Aynı zamanda 13 MP kamerasıyla da rakiplerinin gerisinde kalmayan Sony Xperia Z’nin çok sayıda hayranı olduğuna eminiz çünkü fiyat bakımından da hayli rekabetçi. Su geçirmez yapısından ötürü tek parçalı bir gövdeye sahip olmasını anlayışla karşılamak zorundayız. Bu demek oluyor ki bataryayı değiştirmek mümkün değil ama sevindirici biçimde microSD kart yuvası görüyoruz. Bu sayede 16 GB dâhili kapasite sunsa da 64 GB microSD kart eklenebiliyor. Dört çekirdekli 1,5 GHz Krait işlemci ve 2 GB RAM içeren telefonun performans anlamında geri kalır bir tarafı yok.
IP57 sertifikası içeren Xperia Z, yarım saate kadar bir metre derinlikte suda kalabiliyor. Ön kısmı işgal eden ve BRAVIA Engine 2 kullanan 5 inç genişlikli TFT kapasitif ekranın yan kısımlarındaki çerçeve son derece ince. Bazı rakipleri gibi 802.11ac kablosuz ağ desteklemiyor ama 802.11n uyumu var. Aynı zamanda Bluetooth 4.0 da içeren telefonda yüklü olan işletim sistemi Android 4.1.2 Jelly Bean. Batarya çıkarılamıyor dedik ama neyse ki kapasitesi 2330 mAh gibi etkileyici bir değer. 13 MP alıcılı ana kamerayla HDR çekimler yapmak da mümkün. 1080p video kaydı sırasında da HDR ve sürekli odaklama desteği var. Ayrıca ses kaydı stereo olarak gerçekleşiyor. Ses açısından gerçekten de üstün bir cihaz. Sony’nin bu alandaki deneyimi bir kez daha gözler önüne seriliyor. Stereo FM radyosunda RDS desteği bulunuyor.
A-GPS uydu alıcısında GLONASS desteği olduğundan daha fazla uyduyla bağlantıya geçip daha hızlı sonuç verebiliyor. Standart tip 3,5 mm kulaklık fişine sahip olan Sony Xperia Z’nin NFC kontrolcüsü de var. Öndeki kameranın kapasitesi 2,2 MP ve tasarımıyla beğeni kazandığı da ortada.
Samsung Galaxy S4
Son nesil Galaxy S4’ün performans üstünlüğü rakipleri darmadağın etmeye yetecek mi?
Milyonlarca kişiye ulaşan Galaxy S serisinin 2013 modeli Galaxy S4 ile çıta bir kez daha yükseliyor. Samsung, bu modelle birlikte ilk kez Full HD 1080p Super AMOLED ekran sunmayı başarıyor ve rakiplerinin gerisinde kalmıyor. Aynı zamanda ilginç biçimde sekiz çekirdekli Samsung Exynos 5410 ve dört çekirdekli Snapdragon S600 içeren iki ayrı modelin üretimi gerçekleşiyor. Türkiye’de satılacak modelde Samsung üretimi Exynos 5 Octa 5410 işlemci yer alıyor. 2 GB RAM ve Full HD 5 inç Super AMOLED ekran da hesaba katılınca en iddialı akıllı telefonlardan biri ortaya çıkıyor. Bu kez daha da sağlam olan Gorilla Glass 3 cam tercih edilmiş.
Samsung Galaxy S4’ün rakipleri kıskandıran bir diğer özelliği microSD kart yuvası içeriyor olması ve bataryanın değiştirilebilmesi. Bunun nedeni tek parça olmayan, klasik tip kapaklı ve plastikten üretilmiş olan gövde. İşte bu plastik gövdeden ötürü üst sınıf görünüm sunduğunu söylemek imkânsız ve telefonun öne çıkan en büyük eksisi malzeme kalitesi. Samsung’un hedefi plastik kullanarak ağırlığı azaltmak olabilir ama kullanıcılar üst sınıf bir cihazda daha iyisini görmek istiyor. 16, 32 ve 64 GB kapasite seçenekleri sunan cihazın ön kamerası 2 MP, ana kamerası 13 MP ve çekim kalitesiyle ilgili şikâyet edilecek bir nokta yok. Göz alcı bir özellikse 2600 mAh kapasiteli dev batarya.
Daha önceki modellerde olduğu gibi Android yüklü ve son sürüm 4.2.2 geçerli. Samsung, bu modele özel olarak daha da fazla yazılımsal yenilik sunuyor. TouchWiz arabiriminin yanında Smart Screen, Smart Scroll, S Voice, Air View, S Translator, S Health ve kızılötesi alıcıyı esas alan WatchON gibi çok sayıda teknoloji sunuluyor. Çevre dostu, geri dönüştürülmüş kâğıttan üretilen bir kutuyla sunulan telefondaki kablosuz ağ bağlantısı 802.11ac bile desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda 2,4 GHz dışında 5 GHz kanalını da kullanabiliyor. Bluetooth 4.0, NFC, A-GPS ve GLONASS eksik edilmiyor. Diğer seçenekler gibi S4’te de kulaklık çıkışı standart 3,5 mm fiş.
HTC One
Ultrapikseller, Zoe, BlinkFeed ve daha fazlasını sunan HTC One dikkatleri üzerine topluyor
Samsung ve Apple’ın gerilmesine neden olan en sıkı rakip HTC’nin One modeli dersek yanlış olmaz. Harika bir tasarım, başarılı ekran ve son derece yüksek performansla göz dolduran HTC One’ın ilk dikkat çeken noktası alüminyumdan üretilmiş yekpare gövdesi. 4,7 inç genişliğindeki ekranın 1920 x 1080 piksel Full HD çözünürlüğüyle ortaya çıkan 469 ppi piksel yoğunluğu rakip tanımıyor. Super LCD3 ekrandaki renkler ve görüş açıları fevkalade. Dört çekirdekli Snapdragon 600 işlemci ve 2 GB RAM belleğiyle performans alanında rekorlar kıran HTC One’daki depolama alanı seçenekleri 32 ve 64 GB. Bununla birlikte microSD kart yuvası olmadığı gibi batarya değiştirilemiyor. En azından bataryanın 2300 mAh kapasitesi kullanıcıya gerekli kullanım süresini sunabiliyor.
Kullanılan kaliteli malzemeden ötürü rakiplerine kıyasla hafif olmayan 143 gram ağırlığındaki HTC One’ın dikkat çeken bir diğer özelliği ön cephedeki çift büyük hoparlör alanı. Beats Audio’dan destek alan ses sistemi görülmemiş derecede güçlü. RDS destekli Stereo FM radyosu da olan telefonun ön kısmındaki bir diğer detaysa 2,1 MP’lik ön kamera. İşin ilginci, ön kamerasıyla bile Full HD 1080p video kaydı yapabilmesi. Arkadaki 4 MP ultra piksel ana kamera ise geri kalmıyor, HDR çekimler de destekliyor. HTC’nin rakiplerinin aksine kameradaki MP değerini düşürmesi sıra dışı. Bunun nedeni ultra piksel adı verilen farklı tip hassas alıcılar. Daha fazla ışık alabilen yeni teknoloji sayesinde daha net görüntüler elde edilebiliyor.
Üst kısımdaki güç düğmesinin içine gizlenen kızılötesi verici ilginç bir yenilik. Böylece telefonu uzaktan kumanda olarak kullanmak da mümkün hâle geliyor. Android 4.2.2 terfisini alacak olan HTC One’ın Bluetooth 4.0, A-GPS ve GLONASS ile NFC iletişimi desteklemesi şaşırtıcı değil. Henüz yeni olan 802.11ac kablosuz ağ bağlantısı bile ihmal edilmemiş. HTC’ye özgü yazılımlarsa Sense 5 kullanıcı arabirimi ve BlinkFeed ile kameraya farklılık getiren Zoe uygulaması.
Anahtar Özellikler Tablosu
radikal.com.tr
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.