Halk Yasağı Destekliyor

Halk Yasağı Destekliyor

Yapılan araştırmaya göre halk, 'kapalı mekânlarda sigara yasağı'na destek verdi.

16 ilde telefonla görüşleri alınan 600 kişinin yüzde 95'i, 19 Temmuz'dan itibaren uygulanmaya başlanacak olan 'kapalı mekânlarda sigara yasağı'na destek verdi

Yeşilay'ın, uluslararası ortakları ve Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi'yle (SSUK) birlikte yaptırdığı araştırma, bar ve kafelerin kapalı alanlarında 19 Temmuz'da başlayacak sigara yasağına ilişkin halkın yaklaşımını ortaya koydu. Halka açık kapalı alanlar ve işyerlerindeki sigara yasağına ankete katılanların yüzde 95'i destek verirken, aynı yasağın kafe, restoran ve barlarda uygulanmasına destek verenlerin oranı da yüzde 90 çıktı. Ankete katılan sigara tiryakilerinin yasaya desteği ise yüzde 69 oldu. Bar ve restoranlara ayda 5 defadan çok gidenlerin yüzde 82'si de yasağa olumlu baktığını bildirdi.

Mekânlar müşteri kaybeder mi?
Görüşüne başvurulanların yüzde 31'i, 19 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe giren yasanın ilk kısmının uygulamada eksik kaldığını belirtirken, yüzde 71'i de mevcut yasanın şu ana kadar etkili olduğunu düşünüyor. Yüzde 54'lük bir grup da yeni yasanın uygulanacağına dair endişe taşıyor. Sadece yüzde 38'lik bir kesim mekânların müşteri kaybedeceğine dair fikir bildirirken, katılımcıların yüzde 45'i dumandan arındırılan kafe, restoran ve barlara daha sık gideceklerini belirtiyor.

Kahvehanede destek azaldı
Yüzde 90 oranında halktan kabul gören yasaya destek, konu mahalle kahvelerine gelince biraz daha düştü. “Arkadaşlarla mahalle kahvehanesinde çay veya nargile içerek sosyalleşmek Türk geleneğidir. Yasa bu kültürü yok edecek” yargısına ilişkin fikirleri alınan katılımcıların yüzde 25'i bu konuda endişe duyduklarını belirtti.


Öte yandan katılımcılara yöneltilen, “Sigara karşıtı yasa İslamcı hükümetin kendi dini inançlarını diğerlerine kabul ettirme çabasıdır” yargısına katılımcıların yüzde 72'si “Hiç endişe etmiyorum” yanıtını verdi.

'Destekteki artış sevindirici'
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Dünya Sağlık Örgütü Ulusal Tütün Kontrolü Program Sorumlusu Dr. Toker Ergüder, geçtiğimiz nisan ayında yapılan ankette yasağa desteğin yüzde 85 olarak ölçüldüğünü, 2 ayda meydana gelen yüzde 10'luk artışın sevindirici olduğunu söyledi. Ergüder, “Türkiye gibi çok sigara içilen bir ülkede bu yasayı başarıyla uygularsak bölge ülkelerine de örnek olacağız. Ülkemizde tütün mamullerine yılda 20 milyar dolar harcanıyor. Oysa Sağlık Bakanlığı'nın bütçesi 6.5 milyar dolar. Hedefimiz yüzde 30'ları aşan sigara kullanım oranını yüzde 20'ye indirmek” dedi.


Marmara Tıp Fakültesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Bülent Karadağ da sigara dumanına maruz kalma oranının Türkiye'de yüzde 75 olduğunu ve bu oranın çok yüksek olduğunu söyledi.



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.