Hâlâ okul bekleyen 200 bin Şükran var

Hâlâ okul bekleyen 200 bin Şükran var

Milli Eğitim'in başlattığı proje 200 bin okulsuz çocuk için umut oldu. Şükran, projeyle okula geri dönenlerden biri ve çok mutlu

Şükran, Mardin'de dördüncü sınıfta okuyordu. İstanbul'a göç ettikten sonra bir daha okula gidemedi. 15 yaşındaki Şükran, İstanbul'un göbeğinde Beyoğlu Tarlabaşı'nda evehapsolmuş halde yaşıyordu. Bir gün mahalleye gelen görevlilerin okula gitmeyenleri tespit ettiğini öğrenince hayatı değişti. Şimdi okullu ve matematik öğretmeni olmak istiyor: “10 yaşıma kadar Mardin'de okula gittim. Sonra buraya geldik. Bu arada 5. sınıfa başlayamadım. Maddi durumumuz çok kötüydü. Beş kardeşiz. YSÖP'ye (Yetiştirici Sınıf Öğretim Planı) başladım 4.- 5. sınıf telefi eğitimini aldım. Bu sene 6. sınıftan okula başladım.”

İki yıl önce başladı
Türkiye'de yaklaşık 200 bin çocuk okula gitmiyor. Eğitim Reformu Girişimi'nin 2009 yılında hazırladığı 'Eğitim İzleme Raporu'na göre Türkiye'de her eğitim günü yaklaşık iki bin öğrenci okulu bırakıyor. 14-17 yaşları arasındaki her 10 çocuktan sadece altısı okula düzenli devam ediyor. Hiç okula başlayamamış çocuklar da var tabii.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) iki yıl önce, Türkiye genelinde özellikle ilköğretime katılım oranını yüzde 100'e çıkarmak için kolları sıvadı. Zorunlu eğitim çağında olduğu halde eğitim sistemi dışında olan 10-14 yaş grubundaki çocukların ilköğretime tekrar başlamalarını sağlamak için kısa süreli bir geçiş programı olan YSÖP'yi geliştirdi. Amaç, ilköğretime kaydolmamış çocukları, kaydolup devamsız konumundaki öğrencileri hızlandırılmış programa tabi tutarak örgün eğitimdeki yaşıtlarıyla aynı seviyeye getirmekti.

İlçelerde telafi eğitimi
2013'e kadar devam edecek proje kapsamında İstanbul'da da her ilçede öğretmenlerden oluşan bir ekip kuruldu. Ekipler İstanbul'u sokak sokak gezerek, okula gitmeyen ya da okulu bırakan çocukları buldu. Bu çocuklar YSÖP kapsamında ilçelerde açılan özel sınıflarda telafi eğitimi aldı ve sonra okula devam etti.

Beyoğlu, YSÖP'nın uygulandığı ilçelerden. Tarlabaşı'nda yaşayan 15 yaşındaki Şükran Ergin ise mahallelerine gelen görevlilerin okula gitmeyen çocukları saptadıklarını öğrenince kendi harekete geçmiş. YSÖP sınıfına gitmiş, öğretmenlerin Mardin'deki kaydını bulmalarına bile o önayak olmuş. Köy muhtarının telefonunu bulup öğretmenlere getiren Ergin, eğitime dönmesiyle değişen hayatını şöyle anlatıyor: “10 yaşıma kadar Mardin'de okula gittim. Sonra buraya geldik. Bu arada 5. sınıfa başlayamadım. Maddi durumumuz çok kötüydü. Beş kardeşiz. YSÖP'ye başladım, telefi eğitimini aldım. Bu sene 6. sınıftan okula başladım. Sınıfta yaşım büyük kaçıyor. Arkadaşlarımı görünce geç gittiğim için çok pişman oluyorum. Ama yine de şansım var. İlk gittiğimde sınıfta utandım ama alıştım. Matematik öğretmeni olmayı istiyorum.”
Hemşire olmak istiyor

Projeyle hayatı değişen öğrencilerden biri yine Beyoğlu'nda yaşayan 15 yaşındaki Gülizar Ç. Gülizar 5. sınıftan sonra mahalle değiştirdikleri için okulu bırakmış. Babasının marketinde otururken öğretmenler tarafından fark edilen Gülizar geçen sene YSÖP'ye katılıp 6-7. sınıf telafi eğitimini aldı. Eğitimine devam ettiği için mutlu: “Geçen sene ikinci dönemden 7. sınıfa başladım, şimdi 8. sınıftayım. Eğitimin çok gerekli olduğunu anladım. Hemşire olmak istiyorum. Bulmasalardı beni Açıköğretime gidecektim ama zor olacaktı.” Gülizar ailesinden korktuğu için fotoğraf çekmemize izin vermiyor.

İSTANBUL'DA 13 BİN ÇOCUK OKULSUZ
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2008 yılında başlattığı Yetiştirici Sınıf Öğretim Planı YSÖP 1995-1999 yılları arasında doğanlanrı kapsıyor. İstanbul'da bu yaş grubunda tam 13 bin 740 çocuk var. 11-15 yaş arasındaki bu çocuklardan 6 bin 194'ü okula hiç kayıt yaptırmamış. Bunların 4 bin 600'ü kız. Yaklaşık 5 bin öğrenci devamsız, bin 279 çocuk da yaşıtlarından üç sınıf geride. Öğretmenler ise bu öğrencileri tespit etmek için sürekli çaba sarf ediyor. Tüm ilçede her okul dört öğretmenden oluşan bir ekip kuruyor ve kendi kayıt bölgesini gezmeye başlıyor.

Muhtarın yardımıyla
Muhtarların da yardımıyla okul çağında olmasına karşın okula gitmeyen çocukları belirleyip ilçe milli eğitim müdürlüklerine bildiriyorlar. ilçe milli eğitim müdürlükleri de bu çocukları YSÖP'ye yönlendiriyor. İlköğretim çağından büyük olanlar ise halk eğitim merkezlerine yönlendiriliyor. YSÖP sınıflarında öğretmenler, öğrencilerin eğitim durumuna göre 1-3. sınıf, 4-5. sınıf, 6-7. sınıf seviyelerinden çocuklara 8-10 hafta süren dersler veriyor. Öğrenciler o yıl telafi aldığı sınıf düzeyinde önce misafir öğrenci oluyor bir yıl sonra da bir üst sınıfa geçerek eğitimine orada devam ediyor.

EVE POLİSLE GİDİNCE OLUYOR
Ahmet Emin Yalman İlköğretim Okulu'nun YSÖP kapsamında okula gitmeyen öğrencileri tespit eden ekibinde yer alan rehber öğretmen Beyhan Köksal, aileleri ikna etmek için evlere polisle gittiklerini anla-tıyor: “Bizim bölgede polisle evlere gitmemizin çok yardımı oldu. Aile eğer çocuğunu okula göndermezse yaptırımı olacağını görüyor. Yıl içinde ziyaretlerimiz devam ediyor, ikna edene kadar. Zor ikna olanlar da oluyor. “Bu yaştan sonra nasıl olacak, kız büyüdü” diyenler oluyor. Aslında aileler cahillikten bu duruma gelmiş. İkna etmeye çalışıp da bazı kapıları açtığımız zaman onlar da katılımcı oluyor. Örneğin geçen sene perukçuda çalışan bir çocuğumuz vardı. ailesi izin verdi, bir de patronundan izin aldık. Kurs saatlerinde işe ara verip geliyordu. Bu proje çok önemli, devam edilmeli. Çocukların hayatları değişiyor.”
radikal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.