Gümrük Birliği’nde hata yaptık

Gümrük Birliği’nde hata yaptık

Gümrük Birliği'nde hata yaptık nal topluyoruz

Avrupa Birliği'nin başkenti Brüksel'de Türk sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile bir araya gelen, AB'nin dış ticaret komiseri Karel de Gutch ile görüşen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük Birliği anlaşması imzalanırken yapılan hata yüzünden Türkiye'nin bugün 'nal topladığını' belirtti, “Anlaşmaya imza atılırken AB'nin üçüncü ülkelerle yapacağı anlaşmalara taraf olamayacağımızı koymuşlar” dedi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, AB'nin başkenti Brüksel'de, AB ticaret komiseri Karel de Gucht ile görüştü, Türkiye ile AB arasında 16 yıl önce imzalanan Gümrük Birliği'nin uygulanmasında yaşanan sıkıntıları gündeme getirdi. Çağlayan, “Randevu ile görüşmeler yerine daimi görüşme mekanizması kuracağız.

İstanbul'a GB daveti

Yılda 2 kez görüşme yapacağız” dedi. Türkiye'nin üye olduğu Gümrük Birliği yüzünden bugün 'haksız rekabet'le karşı karşıya olduğunu Karel de Gucht'a anlattığını bildiren Çağlayan, şöyle devam etti: “16 yıl önce Gümrük Birliği anlaşmasına imza atarken yaptığımız hata yüzünden, AB'nin üçüncü ülkelere yönelik ticaret anlaşmalarından yararlanamıyoruz. Biz, Gümrük Birliği'ni, AB'ye tam üyelik için araç olarak düşündük. Kimse, gelecekte AB'nin karar sürecine girmek gerekeceğini düşünmemiş. AB de, Türk pazarına giriş için şans olarak düşünmüş. Öncelikle bu algılama problemini ortadan kaldırmak lazım. 15-16 senede çok şey değişti. GB konusundaki algılama sorununu dile getirdikten sonra bu sorun konusunda görüşmeleri randevularla değil, daimi bir mekanizma ile aşmak için çalışma kararı aldık. Yılda 2 kez bir araya geleceğiz. İlk görüşme için Eylül'de İstanbul'a davet ettim, geleceğini söyledi.”

Fuara 40 TIR'la gidene 4-5 günlük vize vermek serbest ticarete engel

Zafer Çağlayan, Gümrük Birliği'nde haksız rekabet yaratan unsurları, vize engelleri ve bir Türk firmasının Almanya'daki bir fuara 40 TIR'da teçhizat getirirken yaşadığı sıkıntıyı da anlatırken, şunları söyledi: “ Birkaç ay önce, Almanya'ya fuara 40 TIR ile teçhizat getiren firmanın temsilcisi için 4-5 günlük vize engel oluşturuyor. Çünkü, bu TIR'daki teçhizatı fuarda birleştirmek için, fuarda sergilemek için, fuar sonrası teçhizatı tekrar sökmek için 4-5 gün yetmez. Bunların hepsi engel.”

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.