Görme engellilere özel filmler yolda

Görme engellilere özel filmler yolda

Kültür ve Turizm Bakanlığı, her yıl sinema, belgesel ve kısa film yapımcılarına maddi destek sağlıyor. Ancak bu yıl farklı olarak finanse edeceği filmlerde görme özürlüler için sesli betimleme, işitme özürlüler için de Türkçe altyazı seçeneği kullanılması

Karar, Sinema Destekleme Kurulu'nun 21 Nisan 2009 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilen toplantısında gündeme geldi.



Bakanlık, 2009 yılı ikinci dönem sinema destek başvuruları tarihlerini 11 Mayıs-1 Haziran 2009 olarak açıkladı. Sinema Destekleme Kurulu da yeni yapımlar için önemli bir karar alarak görme ve işitme engelliler için teknik bir önlem alınmasını istedi. Bunlar arasında 'Türkçe altyazı' ve 'sesli betimleme' ilk sıralarda yer aldı. Sesli betimleme tekniği yurtdışında da sıkça kullanılan ve görme özürlülerin filmi anlamasına imkân sağlayan bir sistem. Filmde herhangi bir anlatıcı veya konuşmanın olmadığı sahnelerde görme engelliler için mekânın, kişilerin ve sessiz gelişen olayların betimlenerek anlatılması anlamına geliyor. Altyazı ise daha çok yabancı filmlerde kullanılıyor ancak kurul, bu defa Türkçe filmler için de Türkçe altyazı konulmasını talep etti.

Destekleme Kurulu, engelliler dışında da bir dizi önemli karara imza attı. Bu çerçevede, Türk sinemasına uzun yıllar hizmet etmiş sinema sanatçılarının ve sektörün diğer çalışanlarının biyografilerini konu edinen belgesel yapımları da destekleme kararı aldı.

Kurul ayrıca, yapımcıların kendilerinden habersiz senaryo değiştirmesinin de önüne geçti. Buna göre uzun metraj kurmaca film, belgesel film ve amatör kategorilerinde destek almış projeler, sunulan senaryonun içeriğiyle örtüşecek biçimde gerçekleştirilip teslim edilecek. Ancak zorunlu değişiklikler olması halinde bakanlığa bildirilmesi ve onay alınması gerekecek. Projede değişiklik yapıldığının film kabul aşamasında belli olması halinde verilen destek geri alınacak.

zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.