Google'un cebinde kalan milyar dolarlar...

Google'un cebinde kalan milyar dolarlar...

Google'ın kazandığı paraların İrlanda üzerinden Bermuda'ya doğru yolculuğunun haritası çıkarıldı. Ekonomistlere göre Google'ın kullandığı yöntemler yasal, ancak sorun "yasal" olmaktan çok yöntemin etik olup olmadığı...

Habere göre Google'ın deniz aşırı satışlarının yüzde 88'i İrlanda üzerinden gerçekleştiriliyor.


Google, İrlanda'dan Bermuda'ya vergi ödemeden kolayca para gönderemiyor. Yani ödenmesi gereken bir stopaj vergisi var. Google bunu aşmak için parayı Hollanda'ya gönderiyor ve oradaki Google Netherlands Holding'e aktarıyor. İrlanda'nın stopaj vergisi diğer AB üyesi ülkelere para aktarımında geçerli değil. Böyle olunca Google çok az bir kayıpla parayı İrlanda'dan çıkarmış oluyor.


Google'ın parayı İtalya ya da Fransa'ya değil de Hollanda'ya aktarmasının nedeni ise Hollanda'nın "cömert vergi kanunları". Nitekim basında yer alan haberlere göre paranın aktarıldığı Google Netherlands çalışanı olmayan paravan bir şirket.


Şirket böylece Hollanda'ya aktardığı paranın yüzde 99,8'ini Bermuda'ya aktarıyor. Yani paranın sadece yüzde 0,2'sini Hollanda'da bırakıyor.


Bermuda ise adeta bir vergi sığınağı olarak biliniyor. Paranın büyük bölümü de burada kalıyor.


ABD'ye düşük bir miktar gidiyor. Yani aslında faturaların kesildiği ülke olan İrlanda tahmin edildiği gibi milyon dolarlar falan kazanamıyor.


Verilere göre 2007'den bu yana şirket 3.1 milyar dolarlık bir vergi avantajı sağladı. Diğer bir deyişle bu parayı doğrudan aktarmış olsaydı 3.1 milyar dolar daha fazla vergi verecekti.





İrlanda-Bermuda hattı


Ancak Google'ın uyguladığı bu yöntem tamamen yasal. Nitekim basında yer alan haberlere göre Facebook da benzeri bir çalışma içerisinde. Facebook'un, Google'dan farklı olarak Bermuda yerine Kayman Adaları'nı üs olarak kullanacağı öne sürülüyor.


Dünya basınında çıkan haberlere göre Microsoft, Forest Laboratories (FRX) ve Lexapro firmaları da İrlanda-Bermuda hattını kullanan dünyaca ünlü firmalar arasında yer alıyor. Ancak Facebook, Forest ve Microsoft bu konudan yorum yapmamayı tercih ediyor.


Tamamen yasal


Google bu avantajı yasal olmayan değil tamamen yasal yollarla elde ediyor. Bu durumda Google'ı suçlamak ne kadar doğru tartışılır. Eğer Hollanda'nın vergi yasaları bu kadar sevecen, bu kadar arkadaş canlısı olmasaydı ya da Bermuda vergi cenneti olmasaydı Google bu avantajı sağlamayacaktı.


Ekonomistler bu tür dolambaçlı yolların yasal olduğunu kabul ediyor ancak bu durumun etiğe uyup uymadığı konusunda kafalar karışık. Yani sorun yasallıkla ilgili değil, "etik"le ilgili.


Genel öneri ise uluslararası para akışının işleyişi için uluslarüstü bir kurallar yapısının oluşturulması yönünde...


Türkiye'deki durum


Google'ın vergi politikasıyla ilgili iddiaların temelinde şirketin dünya genelinde verdiği reklam hizmetleri karşılığında İrlanda'dan fatura kesmesi ve hizmet verdiği ülkelerde çok düşük oranlarda vergi ödemesi yatıyor.


Google İsveç, "Biz sadece aracıyız asıl şirket İrlanda'da bu nedenle faturalar İrlanda'ya kesiliyor" diyor.


Şirket Türkiye'de ise, Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd Şti. adıyla temsil ediliyor.


Google her ülkede vergi kanunlarına uygun olarak hareket ettiklerini, Türkiye'deki kanunlara da uygun hareket ettiklerine inandıklarını açıklamıştı.

CNNtürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.