Google’ın Çin’deki geleceği ne olacak?

Google’ın Çin’deki geleceği ne olacak?

Uzmanlar, Google'ın, Çin'deki arama motorunu kapatsa bile diğer operasyonlarını sürdürebileceğini ve ülkede arama sonuçlarıyla birlikte yayınladığı reklamlardan para kazanmaya devam edeceğini belirtiyor.

Financial Times'ta yayımlanan bir haberde, Google'ın Ocak ayında Çin'deki operasyonlarını durdurmaya yönelik dile getirdiğini tehdidini devam ettirdiğine ancak şirketin istemesi durumunda yasal yapısı sayesinde yerel arama motorunu kapatsa bile ülkedeki diğer operasyonlarını devam ettirebileceğine dikkat çekildi.



Google, Çin'deki kayıtlı adresi google.cn'i, yerel bir şirketle ortaklaşa işletiyor çünkü ülkenin yasaları internet sektöründe yabancı yatırımcıların tek başına işlem yapmasına izin vermiyor. Ancak Google'ın ülkedeki personelinin büyük bir kısmı, tamamen ABD'deki ebeveyn şirketin sahip olduğu ayrı bir firmanın çatısı altında çalışıyor.



Pekin Endüstri ve Sanayi İdaresi'ndeki kayıtlara göre tamamen yabancıların elindeki bir şirketin bünyesinde görülen Pekin merkezli Google Bilgi Teknolojileri firmasının bir çalışanı ise, “Şirketin araştırma ve geliştirme birimi tamamen bizim bünyemizdeki elemanlardan oluşuyor” diyor.



GÜVENLİK DUVARI

Pekin merkezli telekomünikasyon ve medya danışmanlık şirketi BDA'nın başkanı Duncan Clark ise, “Google, ar-ge departmanındaki çalışanlarını kusursuz bir güvenlik duvarıyla sağlama almış durumda, bu yüzden google.cn adlı site kapansa bile, şirket bu kişileri çalıştırmaya devam edebilir” değerlendirmesini yaptı.



Öte yandan, Çin'de yerel bir gazeteye konuşan ancak adı açıklanmayan bir Google çalışanı, şirketin google.cn sitesinin kapanmasıyla yönelik Pazartesi günü bir açıklama yapacağını belirtti.



Google CEO'su Eric Schmidt ise daha öncesinde şirketin Çin'deki bazı operasyonlarını devam ettirmenin yollarını aradığını dile getirmişti.



KAPATMA SÜRECİ UZUN

Google'ın Çin'de yarısı ar-ge yarısı da satış bölümünde olmak üzere toplam 600 çalışanı var. Dolayısıyla bu ortak girişimin kapatılması aylar hatta yıllar bile alabilir. Çünkü Çin yasalarına göre, bir şirket kapanmadan önce detaylı denetlemelerin yapılması gerekiyor.



Münih merkezli hukuk danışmanlığı şirketi Freshfields Bruckhaus Deringer'ın avukatlarından Sabine Stricker-Kellerer, “Çin'de bir şirketi kapatmak için yoğun bir bürokrasi çemberinden geçmeniz gerekiyor. Ortak girişimin tek tarafı olarak, şirketten ayrılmak yasal olarak hakkınız değil. Bu konuda en son kararı gerekli denetim sürecinin ardından devlet veriyor” dedi.



İnternet sektörü uzmanları ise, arama motorunu ar-ge ve satış birimlerinden ayırmanın çok büyük sıkıntılar doğurmayacağını belirtiyor.



REKLAMLARDAN KAZANMAYA DEVAM EDECEK

Araştırma şirketi iResearch'ün Pekin biriminin baş analisti Cao Junbo, “Google, şu anda yerel arama motoruyla sunduğu hizmeti google.com ile devam ettirebilir ve bu şekilde Çin piyasasında yer almaya devam edebilir” diye konuşuyor.



Cao aynı zamanda, Google'ın yerel arama motorunu Pekin hükümetini daha fazla kızdırmadan kapatmayı başarması ve google.com'un sansürlenmesini engellemesi durumunda, Çin'in arama sonuçlarıyla yayınlanan reklamlar pazarında yüzde 35'lik payını elde tutmaya devam edebileceğini de ifade etti.



FT ise Google'un bu haber için yorum yapmaktan kaçındığının altını çizdi.



hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.