Girişimci kadınlara umut konağı

Girişimci kadınlara umut konağı

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) tarafından satın alınan 140 yıllık tarihi konak, girişimci kadınlara umut olacak.

Girişimci Kadınlar Kurulu tarafından restorasyonu yapılacak olan konakta girişimci kadınların hizmetine sunulacak.

Tarihi Kapalı Çarşı'nın hemen yanında yıllardır atıl vaziyette bulunan ve yıkılmaya yüz tutmuş 140 yıllık Zabunoğlu Konağı, restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile birlikte o eski ihtişamlı günlerine yeniden dönecek.

1870 yılında 3 Ermeni kardeş tarafından yapıldığı belirtilen Zabunoğlu Konağı, 1959 yılına kadar postane olarak hizmet verdi. Postanenin başka bir yere taşınması ile birlikte Ali Rıza Zabun tarafından satın alınan konak yıllardır atıl vaziyette ayakta durmaya çalışıyordu.

KMTSO tarafından satın alınan tarihi konak şimdi Kahramanmaraş Girişimci Kadınlar Kurulu'na tahsis edildi. 2 katlı taş bina bağdadi yapı özelliğini taşıyor.

Geçtiğimiz günlerde proje çalışması tamamlanan konağın restorasyonu için Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan için izin alındı. Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nazlı Ceylan Kurtul, oda tarafından satın alınan konağın restore işlemleri tamamlandıktan sonra kadın girişimcilerin hizmetine sunulacağını ifade etti.

Zabun ailesinin satın alma konusunda büyük yardımları olduğunu vurgulayan Kurtul, ''Gerçekten böylesi tarihi yapıların yok olmaması gerekiyordu. Uzun zamandır düşündüğümüz projenin böylesi otantik ortamda gerçekleşiyor olmasından da ayrıca mutluluk duyuyoruz. İnşallah bir ay içerisinde ihaleyi gerçekleştirdikten sonra 6 ayda da restore işlemini tamamlamayı düşünüyoruz'' dedi.

Konağın eski haline yeniden dönmesiyle birlikte girişimci kadınların burada el emeği ürünleri satma imkanı bulacağını ifade eden Kurtul, şöyle devam etti:

''Kadınlarımızdan kira almayacağız. Binamız 2 katlı ve 300 metrekare alan üzerinde bulunuyor. Bize müracaat eden girişimci kadınlarımız burada 3 aylığına stantlarını açacaklar ve bu dönüşümlü olarak devam edecek. Kapımız girişimci her kadına açık olacak.''

Hedeflerinin kadınların girişimcilik ruhunu ortaya çıkarmak olduğunun altını çizen Kurtul, böylece kadınların kendilerine güvenleri geleceğini ve hem kendi ekonomilerine hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacaklarını söyledi.

Böylesi bir çalışmanın Türkiye'de ilk olduğunu anlatan Kurtul, ''Konağın bulunduğu alan tarih kokuyor. Kapalı Çarşı'ya da yakın. Ayrıca Kahramanmaraş Belediyesi o bölgede sokak iyileştirme çalışmaları da yapacak. Önümüzdeki yıllarda bölgenin cazibe merkezi haline geleceğini düşünüyoruz. Şehrimize dışarıda gelen insanların da uğrak yeri olacak. Bu anlamda projeyi çok önemsiyoruz''diye konuştu.

Nazlı Ceylan Kurtul, restorasyon finansmanı sağlamak için proje hazırladıklarını bunun için hem Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı hem Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde maddi destek almayı planladıklarını sözlerine ekledi.
STAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.