Gıda ve giyim enflasyonu zıplattı

Gıda ve giyim enflasyonu zıplattı

Gıda ve giyim fiyatlarında meydana gelen artış, enflasyonu 9 ayın zirvesine çıkardı.

Tüketici Fiyatları Endeksi(TÜFE) enflasyon sepetinde en yüksek ağırlığa sahip gıda fiyatlarındaki artışın yanı sıra giyimdeki artışların da etkisiyle ekimde bir önceki aya göre yüzde 1,83 artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti.


Ekonomistler, tüketici fiyatlarında aylık bazda artışların sürmekle birlikte yıllık bazda bakıldığında düşüşlerin süreceğini tahmin ediyor. Geçen ay Üretici Fiyatları Endeksi'ndeki (ÜFE) artış da beklentilerin üzerinde, yüzde 1,21 olarak gerçekleşti.


Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), ekim ayı enflasyon oranlarını açıkladı. Geçen ay itibarıyla yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında (TÜFE) yüzde 8,62, üretici fiyatlarında (ÜFE) yüzde 9,92 artış gösterdi. Ekimde tüketici fiyatları yıllık olarak yüzde 8,62, üretici fiyatları yüzde 9,92 arttı. Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden 'H' ekimde yıllık olarak yüzde 3,02, 'I' yüzde 2,50 arttı. Ekimde tüketici fiyatlarındaki yüzde 1,83 artışın 1,23'ü gıda fiyatlarındaki artıştan, 0,55'i ise giyim ve ayakkabı kaleminden geldi. Yani sadece gıda ve giyim yüzde 1,83'lük artışın yüzde 1,78'lik bölümünü oluşturdu.


TSKB ekonomisti Başar Yıldırım, kasım ve aralıkta aylık artışların devam edeceğini belirtirken, yıllık enflasyonda baz etkisi sebebiyle düşüşün süreceğini söyledi. Yıldırım, 'Son dönemde gerçekleşen zamların etkisiyle yıl sonu için yüzde 7,5 olan tahminimizi yüzde 7,8 seviyesine çekiyoruz.' dedi. Analistler TÜFE'nin ekimde beklentilerin üzerindeki artışına karşın yıllık enflasyonun gerilemeye devam ettiğine işaret ediyor.


Uzmanlar, Merkez Bankası'nın yakından takip ettiği 'I' çekirdek göstergesinde yıllık enflasyon oranının yüzde 2,50 ile tarihin en düşük seviyesine gerilemiş olması da, para politikası tarafında değişiklik olmayacağı görüşünü teyit ettiğini düşünüyor. Finansbank Başekonomisti İnan Demir, gıda fiyatlarının, enflasyondaki yukarı yönlü sürprizi açıkladığı görüşünde: 'Gıdada geçen ay yüzde 4,7'lik artış vardı. Onun ardından bu ay ekim olması sebebiyle artış bekliyorduk ancak yüzde 4,5'e ulaşmasını beklemiyorduk. Bu artışın zaten manşet enflasyona katkısı 1,23 puan. O yüzden önemli ölçüde enflasyonist baskıların ve tahminlerden sapmaların çoğunu gıda açıklıyor diyebiliriz.'


Domates rekor kırdı, en çok ucuzlayan limon


Eylül ayının zam şampiyonu domates, geçen ay da bu unvanını sürdürdü. Ekimde fiyatı en çok artan ürün yüzde 112,22 ile domates oldu. Bunu, yüzde 33,58 ile kabak, yüzde 27,72 ile bayan kazağı, yüzde 23,36 ile patates izledi. Tüketici fiyatları açısından ekimde fiyatı en çok düşen ürün ise yüzde 31,14 ile limon. Yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turların fiyatı yüzde 26,30, tavuk etinin fiyatı yüzde 9,25, no-frost buzdolabının fiyatı ise yüzde 4,99 oranında geriledi. Üretici Fiyatları(ÜFE) bazında ise fiyatı en çok artış gösteren ürün yüzde 77,01 ile tüketici fiyatlarındaki gibi domates olurken, yüzde 9,90 ile limon fiyatı en çok düşen ürün oldu.
zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.