Füze açılımını yeterli bulmadı

Füze açılımını yeterli bulmadı

ABD'nin Doğu Avrupa'ya yerleştirilmesi planlanan 'füze kalkanı' programını askıya almasını Rusya Başbakanı Vladimir Putin de olumlu olarak değerlendirdi.

Ancak Putin, bu kararın başkaca adımlarla desteklenmesi gerektiğini söyledi.



Karadeniz tatil şehri Soçi'de uluslararası yatırımcılarla bir toplantı gerçekleştiren Putin, "Bu doğru ve cesaretli girişimin ardından diğer gelişmelerin olmasını bekliyoruz. Buna Rusya'ya ileri teknoloji transferi önündeki engellerin kaldırılması ve Rusya, Kazakistan ve Belarus'un Dünya Ticaret Örgütü üyeliği yolunun açılması da dahil." dedi. ABD Başkanı Barack Obama'nın kararı dün de Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev tarafından 'olumlu' değerlendirilmişti.

Ancak ABD'nin yeni programında yer alan hareketli füze dolu gemiler Moskova'da rahatsızlık uyandırmaya devam ediyor. ABD Savunma Bakanı Gates, ilk aşamada Akdeniz ve Kuzey Denizi'ne füze ve radar sistemleri ile donatılmış gemiler yerleştireceklerini, ikinci aşamada ise kara tesislerinin kurulacağını açıklamıştı.

Vesti TV'ye açıklamada bulunan Rusya NATO Büyükelçisi Dmitri Rogozin 'çocukça sevinç' gösterisi yapmak için erken olduğunu, füzelerle dolu gemilerin dünyanın her tarafına istedikleri zaman gidebileceğini, buna Rusya'nın sınırlarının da dahil olduğunu söyledi.

RUSYA DA İSKENDERLERDEN VAZGEÇİYOR

İnterfax haber ajansına açıklamada bulunan eski Rusya Askerî Araştırma Enstitüsü Başkanı Vladimir Dvorkin de yeni sistemin Rusya açısından eskisi gibi tehdit oluşturduğunu savundu. Rus askerî uzman, 2020'ye kadar geliştirilecek dört aşamalı programın kapsamının ve füze kapasitelerinin de belli olmadığına dikkat çekti.

Buna karşın Kremlin, ilk aşamada atılan adımın karşılıksız bırakılmamasını istiyor. Genelkurmaydan üst düzey bir komutan Ria Novosti haber ajansına yaptığı açıklamada, Rusya'nın Avrupa'nın ortasındaki şehri Kaliningrad'a İskender füzeleri yerleştirme programını askıya alacağını açıkladı. Yetkili, "ABD'nin füze kalkanı programını askıya almasına karşılık, biz de Batı Avrupa şehri Kaliningrad'a İskender füzeleri yerleştirme programını iptal edilebiliriz." dedi.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.