Futbol füzeyi yendi

Futbol füzeyi yendi

İki zıt ülke Güney Kore ve Kuzey Kore, Güney Afrika'da düzenlenecek olan 2010 Dünya Kupası finallerine katılıyor. 44 yıl sonra finallere katılacak olan Kuzey Kore'ye en büyük yardımı ise Güney Kore yaptı.

Soğuk Savaş'ın miraslarından biri olan Kuzey ile Güney Kore arasındaki nükleer gerilim, geçen ay en üst seviyeye çıktı. 2007'de imzalanan barış anlaşmasına rağmen Mayıs sonunda nükleer füze denemesi yapan Kuzey Kore, Güney'i alarma geçirmekle kalmadı dünyayı da tedirgin etti.

Aynı gün dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Güney'in borsası alt üst oldu. Hükümet olağanüstü toplandı. İki ülke arasındaki dostluk rüzgarı tersine esmeye başladı. Ancak dün yaşanan bir gelişme hükümetler arasındaki gerilimin iki halk arasında o kadar da büyük bir uçurum açmadığını gösterdi.

Bu gerçeği ortaya çıkaran iki gelişmenin biri Seul diğeri de Riyad'da yaşandı. Hem de yeşil sahalarda...

Kuzey ve Güney, 2010 Dünya Kupası'nın Asya Elemeleri'nde aynı grupta mücadele ediyor. Karşı karşıya geldikleri son maçta Güney, kendi evinde Kuzey'i 1-0 yendi. Güney aldığı benzer skorlarla gruptaki liderliğini sağlamlaştırdı ve finallere kalmayı garantiledi. Kuzey'in kaderi ise Riyad'da dün yapacağı maça bağlıydı. Ancak bu maçta kimse fileleri havalandırmayı başaramayınca Kuzey'in kaderi, bu kez 56 yıldır kanlı bıçaklı olduğu Güney'deki akrabalarının insafına kaldı.

İran karşısında 1-0 geriye düşen Güney Kore, maç bu skorla bitse bile finallerin biletini çoktan almıştı. Ama son anda Manchester United'ta forma giyen Park Ji-Sung, sahneye çıktı ve İran'ı yıkan golü attı. Böylece Kuzey, 44 yıl sonra ilk kez bir Dünya Kupası Finalleri'nde mücadele etme şansı yakaladı.

Bu maçların ardından Güney Kore 16, Kuzey Kore de 12 puana yükselip gruptan çıkarken; Suudi Arabistan 12, İran ise 11 puanda kaldı.
hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.