Fransa'dan Ermeni Geri Adımı

Fransa'dan Ermeni Geri Adımı

Sözde Ermeni soykırımı iddiaları hakkında Türkiye aleyhine sert yasalar çıkaran Fransa Parlamentosu geri adım atıyor.


Fransa'da Ermeni soykırımı iddiaları yeniden gündeme geldi. Ancak bu güne kadar Türkiye aleyhine sert yasalar çıkaran Fransa Parlamentosu bu sefer, artık tarihi yargılayacak yasalar yapmak istemediğini duyurdu.

Parlamento Başkanı Bernard Accoyer raporu açıklarken, politikacıların, artık tarihe ilişkin yargılamada bulunmaması ve parlamentonun bu tür yasalar yapmamasını kararlaştırdıklarını duyurdu. Komisyon raporu Parlamento'da kabul görürse, daha önce kabul edilen ancak Senato aşamasında kalan 'Ermeni soykırımını inkar edenlerin para ve hapis cezasına çarptırılmasına' ilişkin tasarı da gündemden kalkacak.

Türkiye'nin Birinci Dünya Savaşı sırasında Ermeniler'e soykırım uyguladığına ilişkin iddialar Fransa siyasetinin gündeminden bir türlü düşmek bilmiyor. Fransa'da yoğun olarak bulunan diyasporanın etkili çalışması ile 2001 yılında Fransız Parlamentosu'ndan geçen « soykırımı tanıma kararı » Türkiye Fransa ilişkilerini germişti. Ardından geçtiğimiz genel seçimler öncesi Fransız politikacılar yeniden konuyu gündeme getirerek bu sefer de yasanın yeterli olmadığı, 'Türkler'in Ermeniler'e soykırım uyguladığını inkar edenlerin 1 yıla kadar hapis ve 45 bin Euro'ya kadar para cezasına çarptırılmasını' öngören yasa önerisi parlamentonun gündemine geldi.

Yasa seçim atmosferinin de etkisiyle Parlamento'dan geçti. Ancak Fransız kamuoyundan, tarihçilerden ve siyasetçilerden yükselen sese, Türkiye'nin itirazı da eklenince yasanın ilerlemesi Senato aşamasında durdu. Fransa'da 50'yi aşkın tarihçinin kurduğu Tarihe Özgürlük Derneği politikacıların tarihi olaylar hakkında kararlar almasının son derece yanlış olduğunu savunarak "Tarihi biz tarihçilere bırakın. Parlamento ya da mahkeme salonlarında tarih yapılmaz" dediler.

Fransız kamuoyunun ve saygın tarihçilerinin itirazı üzerine Meclis'te kurulan ve başkanlığını Meclis Başkanı Bernard Accoyer'in yaptığı İnceleme Komisyonu, raporunu dün hazırlayarak kamuoyuna duyurdu.

Accoyer, geçmişte yaşanan olaylar hakkında Meclis'te üstünlük sağlayan bir politik grubun karar vermesinin son derece yanlış olduğunu söyledi. Parlamento Başkanı gerçek olduğu savunulan şeylerin "yasal versiyonun" yasalar ve hapis cezaları ile zorla, bu karara katılmayanlara dayatılamayacağını savundu. Tarihe Özgürlük Derneği üyesi bilim adamları da tarihin parlamento ya da mahkeme salonlarında yargılanamayacağını savunarak Meclis'in kararını destekledi.

Dernek üyesi bir tarihçi, bu tartışmaların üniversitelerde, araştırma merkezlerinde ve bilimsel dergilerde yürütülmesi gerektiğini dile getirdi.

Bu gelişme Paris'te görev yapan Türkiyeli diplomatları sevindirdi ancak Fransa'da önemli bir ağırlığı olan Ermeni diyasporasını öfkelendirdi. Ermeni diyasporasının internet üzerindeki en gelişmiş Web Sitesi "Ermenistan'dan Haberler/Armenews" adlı sitenin yönetimi, parlamento bu raporu geri alıncaya kadar sitelerini askıya aldıklarını yazdı. Ermeni Dernekleri Koordinasyon Konseyi (CCAF) ise herkesi önümüzdeki Cumartesi günü Senato önünde protesto gösterisi yapmaya çağırdı. Bugüne kadar afişlerinde Türkiye'nin soykırım uyguladığına ilişkin fotoğraflar yayınlayan Konsey'in, ilk kez afişlerinde Fransız hükümetini hedef alması dikkat çekti.

Accoyer'in açıkladığı raporun kabul görmesi durumunda bir daha bu tür iddialar ülke parlamentosunda yasalaşmayacak. Ancak günümüzde soykırım iddiaları ile suçlanan yalnızca Türkiye değil. Bilindiği gibi Fransa da yoğun bir biçimde Ruanda'daki soykırımdan sorumlu tutuluyor. Ruanda Hükümeti tarafından yürütülen soruşturmanın sonuna doğru yaklaştığı ve raporda Fransa'nın 'soykırım suçlusu' olarak kabul edildiği haberleri son 4 gündür Fransız basınında yer alıyor.

www.aktifhaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.