Farklılıklarımıza rağmen bir arada yaşayabileceğimizi gösteriyor

Farklılıklarımıza rağmen bir arada yaşayabileceğimizi gösteriyor

Diyalog-Forum Derneği'nin Arhus ve Kopenhag üniversiteleriyle ortaklaşa düzenlediği panelde Fethullah Gülen Hareketi tartışıldı.

Danimarkalı ve Amerikalı akademisyenler, Gülen'in 'bir arada yaşama öğretileri'yle ilgili tespitlerde bulundu. Kopenhag Üniversitesi'ndeki programın açılışında konuşan Diyalog Forum Derneği yöneticisi Mustafa Gezen, "Gülen'in fikirleri bütün dünyada olduğu gibi buradaki toplumun da birbiriyle entegrasyonu ve barışına önemli katkı sağlayacaktır." dedi. Kopenhag Üniversitesi Teoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jorgen Nielsen, bu programla Gülen'i daha yakından tanıma fırsatı bulacağını söyledi.

Daha önce Gülen Hareketi'yle ilgili pek çok araştırma yapan Amerikalı akademisyen Prof. Jill Caroll, panelde 'Medeniyetler diyaloğu: Gülen'in İslami öğretisi ve hümanist söylem' başlıklı bir sunum yaptı. Gülen'i "fikirleriyle dünyanın farklı yerlerindeki binlerce kişiye ilham olan, farklılıklarımıza rağmen nasıl bir arada yaşayabileceğimizi gösteren bir alim" olarak tanıtan Caroll, Gülen'in bugüne kadar hiç görülmemiş, çığır açan bir yaklaşımı olduğunu dile getirdi. Prof. Caroll, "Aynı olmayabiliriz, hatta benzer bile olmayabiliriz ama bu dünyada bir arada yaşamak zorundayız. İşte Gülen, bu dünyada farklılıklarımıza rağmen nasıl bir arada yaşayabileceğimizi gösteriyor." diye konuştu.

Kopenhag Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Risem Spielhaus, Almanya'daki bir Türk okulunu inceleme imkanı bulduğunu anlattı. Bu okulun Berlin'de yaşayan insanların topluma entegre olmasına önemli katkılar yaptığını belirten Spielhaus, Danimarka dahil Avrupa'nın pek çok yerine açılan bu okulların, buralardaki entegrasyon faaliyetlerine katkı sağladığını kaydetti. Kopenhag Üniversitesi öğrencisi Adrian Jensen, "Gülen'in fikirleri 2000'li yıllarda Danimarka'da yayılmış olsaydı karikatür krizi çıkmazdı." derken, Danimarka Vallansbaek Belediyesi Meclis Üyesi Dr. İsa Kuyucuoğlu şöyle konuştu: "Hocaefendi'nin başlattığı bu girişime bütün dünyanın ihtiyacı var." ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.