Fakire yardımı SGK dağıtsın

Fakire yardımı SGK dağıtsın

Sosyal Güvenlik Reformu ile SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'un birleştirildiği Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bütün sosyal yardımların dağıtıldığı çatı kurum haline geliyor.

Yeni Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, Fak-Fuk-Fon olarak bilinen Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın da SGK bünyesine alınması gerektiğini söyledi. Bu amaçla oluşturulan Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü'nün kapsamının genişletilerek bütün sosyal ödemelerin buradan yapılabileceğini anlattı. Dinçer, bu konuda görüş ayrılığı yaşanabileceğini, ancak kendisinin devletin sosyal yardımların tek elden dağıtılmasından yana olduğunu açıkladı. Bakan Dinçer, işsizliğin bu ay da bir miktar artış göstermesinin beklendiğini vurguladı. Ancak artış hızının yavaşladığını söyledi. Çalışma Bakanı'na göre hükümetin açıkladığı son paket hem kısa vadede işsizliğin azaltılmasını sağlayacak hem de yatırım ortamını iyileştirerek ekonomik büyümenin yolunu açacak. Kıdem tazminatıyla ilgili tartışmalara da değinen Dinçer, fon kurulması önerisine sıcak baktığını belirtti.

Geçen ay yapılan kabine değişikliğiyle Çalışma ve Güvenlik Bakanlığı koltuğuna oturan Ömer Dinçer, çalışma hayatı muhabirleriyle kahvaltılı tanışma toplantısında bir araya geldi. Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından önceki gün açıklanan teşvik ve istihdam paketi konusunda bilgi veren Dinçer, pakette yer alan 120 bin kişinin geçici işlerde istihdamının özel sektör tarafından sağlanacağını açıkladı. Buna göre valilikler başkanlığındaki il istihdam kurulları, toplum yararına işleri tespit edecek. Ağaç dikme ve okul boyama gibi bu işler için ihaleye çıkacaklar. İhaleyi kazanan firmalarda çalışacak işçilerin maaşları ve sigorta primleri ise İşsizlik Sigorta Fonu'ndan ödenecek. Firmalar, istihdamlarına ek olarak yeni işçileri işe alırlarsa bu fırsattan faydalanabilecekler. Dinçer, firmaların işe alacakları kişilerde İşkur'a kayıtlı olma şartı da aramayacağını söyledi. Projenin tam bedelinin ise 1 milyar 6 milyon TL olduğunu belirtti. İşsizliğin bu ay da bir miktar artış göstermesinin beklendiğini vurgulayan Dinçer, ancak artış hızının yavaşladığını söyledi. Hükümetin açıkladığı paketin hem kısa vadede işsizliğin azaltılmasını hem de yatırım ortamını iyileştirerek ekonomik büyüme yoluyla soruna kalıcı çözüm amaçladığını anlattı. Kriz sebebiyle diğer ülkelerde işsizliğin Türkiye'ye kıyasla çok daha hızlı arttığına işaret eden Dinçer, "Estonya'da 2008 Nisan'da yüzde 3,7 iken Nisan 2009'da yüzde 14'e çıktı. İspanya'da yüzde 10'lardan yüzde 18'e yükseldi. ABD'de ise Nisan 2008'de yüzde 5 iken bugün 8,9'a çıktı." şeklinde konuştu.

Kısa çalışma ödeneği ile ilgili de bilgi veren Dinçer, bugüne kadar 3 bin 484 firmanın ödenek için başvurduğunu dile getirdi. Bu firmalardan bin 418'inin talebi kabul edildi. Buralarda istihdam edilen kişi sayısı ise 122 bin 520. ÖTV ve KDV indirimin ardından 600 firma talebini geri çekti. Söz konusu firmalardaki işçi sayısı ise 37 bin 69 kişi. Bin 122 firmada ise inceleme devam ediyor. Ömer Dinçer, talepte bulunan işletme sayısında marttan itibaren azalma olduğunu söyledi. Dinçer, 6 ay olan kısa çalışma ödeneğinden faydalanma süresinin artırılması konusunda ise bir çalışmaları olmadığını açıkladı.

Kriz sebebiyle kayıtlı işçi sayısında aralıktan bu yana 450 bin kişilik azalma olduğunu söyleyen Dinçer, bunun SGK'nın prim gelirlerinde düşüşe yol açtığını ifade etti. Eylül 2008'de 9 milyon 163 bin olan sigortalı sayısı, aralık ayında 8 milyon 802 bine düştü. Mart 2009'da ise 8 milyon 352 bine geriledi.

Kıdem tazminatı kalkmıyor

Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, kıdem tazminatıyla ilgili tartışmalarla ilgili olarak, fon kurulması önerisine sıcak baktığını ancak sendikalarla uzlaşma arayacağını söyledi. Fon kurulsa bile kazanılmış hakların korunacağını aktaran Dinçer, fonla birlikte çalışanın kıdem hakkının devlet garantisine kavuşacağını söyledi. Ancak Türk-İş ile DİSK'in karşı tutumu sebebiyle teklifin henüz olgunlaşmadığını belirtti. Kıdem tazminatıyla ilgili gündemin, kendisi koltuğa oturmadan önce belirlendiğini kaydeden Dinçer, temel önerinin İşsizlik Fonu benzeri bir yapı kurulması yoluyla işverenlerin yükünün azaltılması yönünde olduğuna dikkat çekti. Tartışmanın TİSK'in önerisi üzerine gündeme geldiğini belirten Dinçer, "Kıdem tazminatının kaldırılması diye bir şey yok. TİSK'in önerisinde de kıdem tazminatı kalkmıyor. Fon tıpkı İşsizlik Fonu'nda olduğu gibi işinizden ayrılmanız halinde tazminata devlet garantisi getiriyor. Bu fon, birikmiş kaynakları değerlendirecek. Devlet teminatı olacak." dedi. ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.