Evrimde yeni bir halka

Evrimde yeni bir halka

Güney Afrika'da bulunan 2 "insansı" iskelet, evrimin sanılandan daha geç başladığını gösteriyor. Buluş, insan türünün gelişimine ışık tutacak

Güney Afrika'da bir mağarada 2008'de bulunan iki iskelet fosili, insanlık tarihinin kodlarını açığa çıkarabilir. Bir anneyle oğluna ait olduğu tahmin edilen fosiller, hem insansı maymunlara hem de insanın atalarına ait ortak özelliklerini taşıyor. Johannesburg kentindeki bir mağarada bulunarak "Australopithecus sediba" adı verilen "insan öncesi" veya "insansı" türe ait fosillerin yaşının 1.78 milyon ile 1.95 milyon yıl arasında olduğu tahmin ediliyor. Bu keşif, insanoğlunun sanılandan daha geç oluştuğunu ve ağaçlara tırmandığı dönemle iki ayağı üzerinde dik yürüyebildiği sürece kadar, yerde bir geçiş dönemi yaşadığını ortaya koyuyor.

KÖPEK GEZDİRİRKEN BULDU
İskelet fosilleri, Güney Afrika Witwatersrand Üniversitesi Yer Bilimleri Fakültesi ve İnsan Evrimi Enstitüsü'nden Lee Berger'in 10 yaşındaki oğlu Matthew tarafından köpek gezdirirken bulundu. Hem hayvansı hem de insani özellikler gösteren 1.27 boylarındaki fosillerin 20'li veya 30'lu yaşlarda bir kadınla 8-9 yaşlarında bir erkek çocuğa ait olduğu sanılıyor. İskeletlerden yola çıkılarak, bu canlıların uzun kollara, kısa güçlü ellerle ve insan gibi koşabilmesine olanak sağlayan uzun bacaklara sahip olduğu düşünülüyor. Berger, iki ayak üzerinde yürüyebilen bu canlılarla ilgili olarak, "İnsan türünün ilk ortaya çıktığı dönemde neler olup bittiğini anlamamıza önemli katkı sağlayacaklar" diye konuşuyor.
sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.