Euro sıfır çekecek

Euro sıfır çekecek

Roubini: Euro bölgesi 2010'da sıfıra yakın büyüyecek

Küresel krize yönelik isabetli öngörüleri nedeniyle Kriz Kahini olarak tanınan ekonomist Nouriel Roubini, ikinci çeyrekte görülen dalgalı seyirden sonra euro bölgesinin 2010'da sıfıra yakın büyüyeceğini tahmin etti. Roubini, ABD için de yüzde 1.5'lik büyüme öngördü.


Kötümser tahminleriyle bilinen Roubini Fransa'daki ekonomistler toplantısında yaptığı konuşmada, "Son birkaç ay içerisinde yaşanan şoklar göz önünde bulundurulduğunda, yıl sonunda euro bölgesindeki büyüme yüzde sıfıra yaklaşabilir" dedi.



Kriz Kahini, euro bölgesinde kemer sıkma önlemlerinin alındığı bir dönemde, finansal piyasalarda büyümeye duyulan güvenin azalmasına rağmen iki dipli resesyon tehlikesi bulunmadığını da söyledi.



Roubini, euro bölgesi için daha önce öngördüğü yüzde 1'lik büyüme tahmininin, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu'nunkiyle (IMF) benzer olduğunu da belirtti.



Roubini, hisse senedi piyasalarında son üç ayda görülen toparlanma hareketi, ülkelerin tahvilleri arasındaki artan getiri farkı ve bankalar arası borçlanma piyasasındaki tedirginliğin, büyümeyle ilgili küresel çapta ciddi endişeleri ortaya çıkardığını söyledi.



ABD DE YAVAŞ BÜYÜYECEK

Aynı zamanda New York Üniversitesi'nde de görevli olan ünlü ekonomist, yılın ikinci yarısında ABD'de de büyümenin yavaşlayacağını ve büyüme oranlarının ilk yarıdaki yüzde 3 seviyesinden yüzde 1.5'e gerileyebileceğini belirtti.



Yıl sonu itibariyle küresel ekonomideki tablonunun çok olumlu olmadığına işaret eden Roubini, Almanya, Kanada ve ABD gibi ülkelerin tahvillerinin gelecek aylarda piyasada artan volatiliteye karşı güvenli liman olacağını söyledi.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.