Et fiyatı yükseliyor

Et fiyatı yükseliyor

Bizim sığırlar İran ve Irak'a gidiyor, et fiyatı yükseliyor

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, et fiyatlarındaki hızlı yükselişin İran'ın hayvancılığa yeni teşvik başlatması ve Irak'a ihracatla ilgili olduğunu savundu.


KIRMIZI et fiyatlarının 1 yılda yaklaşık yüzde 50 zamlanması sektörde tartışılırken Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, bu yükselişin İran'ın büyükbaş hayvancılığa çok iyi teşvik vermeye başlamasından kaynaklanmış olabileceğini savundu. Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen dünyanın en büyük gıda fuarı konumundaki Anuga 2009'un açılışına katılan Eker'e, bazı Türk gıda şirketlerinin sahipleri et fiyatlarıyla ilgili gelişmeleri aktardı. Eker, önceki akşam İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ile birlikte düzenlediği toplantıda da gündeme gelen bu konuyla ilgili olarak, “Aslında bu durum İran'dan kaynaklanıyor. İran hayvancılığa yeni bir destekleme başlattı. Bizim büyükbaşların
iyatları da bu yüzden yükseldi” dedi. Bakan Eker “Bizim hayvanlar İran'a mı gidiyor” şeklindeki soruya da “Biraz öyle oluyor” diye yanıt verdi. Eker, Irak'a da büyükbaş hayvan satışının söz konusu olduğunu anımsattı.
Beyaz ette sınırı aştık
Avrupa'da Türk tarım ürünlerine çıkarılan tarife dışı engelleri aşmaya çalıştıklarını da anlatan Eker, “Beyaz et sanayimiz hijyen ve kalite olarak AB standartlarının üzerinde ama geçit vermiyorlardı. Bir firmamız uğraştı ve AB'ye ihracata başladı. Beyaz ette artık Avrupa'ya psikolojik sınırı aştık” dedi. Türkiye'nin kırmızı ve beyaz ette maliyetler nedeniyle dış rekabet şansının zayıf olduğunu vurgulayan Eker, şöyle konuştu: “Avantajlı alanlarımız meyve, sebze ve bakliyat. En az 10 bin dönümlük meyve plantasyonları kurma çalışması başlattık. Plantasyonları gıda sanayi ile ilişkilendirip, bu alanda yeni hedefimiz dünya pazarlarına girmek. Uluslararası firmalar meyve yetiştirmek için sürekli yeni üretim alanları arıyorlar. Türkiye buna uygun. Körfez ülkelerinden de ürün yetiştirmek için Türkiye'de arazi arayışı var. Ortadoğu'daki ülkeler 25 milyar dolarlık meyve-sebze ithalatı yapıyor. Bizi atlayıp narenciyeyi Latin Amerika'dan alıyorlar. Bizim bunlara da odaklanmamız lazım.”
Kırmızı ette ne oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de 1996'da 11.8 milyon adet olan büyükbaş hayvan sayısı 2006'da 10.8 milyon adete düştü. Aynı dönemde 41.3 milyon adet olan küçük baş hayvan sayısı da 33 milyon adete indi. Aynı dönemler itibariyle nüfus artışı ve kişi başına milli gelir yükselişi talep artışına neden oldu. Sektör temsilcileri önlem alınmadığı takdirde et fiyatlarının çok daha hızlı artabileceğini belirtti. TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, fiyat yükselişinin arz talep dengesizliğinden kaynaklandığını ifade ederek, “Kurban Bayramı nedeniyle şu anda zaten yüksek olan fiyatlar daha da yükselebilecek. Talep var hayvan yok” dedi.

Ermenistan süreci sevindirdi

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokolü de olumlu bulduklarını belirterek, “Biz zaten bu sürece katkı sağlamaya da çalıştık. İstanbul, Marsilya ve Erivan arasında köprü olabilir. Umarım insanlar birbirini anlarlar ve barış içinde yola devam ederler” dedi.

250 firmamız stant açardı

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, “Anuga 2009'da partner ülke olmamıza rağmen ciddi engellerle karşılaştık” dedi. Yalçıntaş, 190 Türk firmasının stant açtığı fuara çok daha fazla sayıda Türk firmasının katılmak istediğini belirterek, şöyle konuştu: “Ne yazık ki ciddi engellemeler oldu. Hatta ipler kopabilirdi. Yer vermek istemediler, biz zorladık. Eğer engellemeler olmasaydı bu yıl fuara 250'ye yakın Türk gıda firması katılmış olurdu. Yine de 2007'deki Anuga'ya göre sayımız yükseldi ve 136'dan 190'a çıktık.”

Avrupa'da 67 milyar dolarlık helal gıda pazarı var

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, 5 yıldır Türkiye'nin gündeminde olan helal gıda sertifikası konusunda yürütülen çalışmaların da yakında sonuçlanacağını açıkladı. Yalçıntaş, Avrupa'da 67 milyar dolarlık helal gıda pazarı bulunduğunu, dünyada ise bu rakamın 600 milyar dolara yakın olduğunu belirterek, Türk firmalarının bu pazarlardan pay alması gerektiğini söyledi. Yalçıntaş, “Ortak bir sertifika oluşacak ama ülkeler bunun ulusal uygulanması konusunda gönüllü karar verecek” dedi. İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu da, “Helal gıda pazarında talebin yüzde 90'ı halen karşılanamıyor. Birçok ülkenin gıda pazarları uluslararası ticareti yapılamayan basit ürünlerden
oluşuyor” dedi.

Ortadoğu Türkiye'den koyun alımını artırdı

TÜRKİYE'de koyun sayısındaki azalma yanında, domuz gribi nedeniyle Ortadoğu'daki ülkelerin koyun talebinin Türkiye'ye yönelmesi fiyatların artmasında etkili oldu. Kurban Bayramı'nın yaklaşması nedeniyle, besicilerin ellerindeki hayvanı satmaması da fiyatların artışını tetikledi. Ankara Ticaret Borsası verilerine göre, 2008 yılı sonları, 2009 yılı başlarında 9-10 lira arasında değişen kuzu karkas etinin kilogram (Kg) fiyatı, bugünlerde 16-17 liradan işlem görüyor. Domuz gribi riski yüzünden İran, Irak, Suriye, Suudi Arabistan gibi ülkeler, Türkiye'ye yöneldi. Bu talebin etkisiyle, Türkiye'nin hayvan ihracatında, ocak-ağustos döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 303'ün üzerinde artış meydana geldi.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.