Esnafa vergi affı ve kredi desteği geliyor

Esnafa vergi affı ve kredi desteği geliyor

Başbakan Tayyip Erdoğan, esnafla ilgili yapılan ilk ve en kapsamlı çalışmayı kamuoyuna açıkladı.

Esnaf ve Sanatkarlara Destek Strateji Belgesi ve Eylem Planı adını taşıyan pakete göre, Halk Bankası kredi imkanlarını kolaylaştıracak. Banka, faiz ödemeleri konusunda esnafa destek vermeye devam edecek. Meslek kolları için 'vergiden muaf esnaf belgesi' uygulaması getirilecek. Küçük sanayi sitelerinin yapımında TOKİ'nin imkanları kullanılacak. Esnafın kamu ihalelerine katılması kolaylaştırılacak. Projenin 8 milyon kişiyi ilgilendirdiğini belirten Başbakan Erdoğan, esnaf ve sanatkârın yeni dönemde bir araya gelerek güçbirliği yapmasını istedi. İşsizlik probleminin Türkiye'de yapısal değil, sanal bir mesele olduğunu kaydeden Başbakan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne de göndermede bulundu: "Şayet siz TOBB olarak Anadolu'da bunu çözmezseniz, biz sanayi ve ticaret odalarıyla kendimiz görüşürüz."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın koordinasyonunda hazırlanan 'Esnaf ve Sanatkârlar Değişim, Dönüşüm ve Destek (3D) Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın (ESDEP) tanıtımını yaptı. İstanbul Dolmabahçe'deki Başbakanlık çalışma ofisinde düzenlenen toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma Bakanı Ömer Dinçer ve GAP'tan sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ile esnaf birliklerinin yöneticileri katıldı. Burada konuşan Başbakan Erdoğan, dünyada hızlı bir değişim yaşandığını, bu süreçte esnaf ve sanatkârın da değişime ayak uydurması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin özellikle bu grupları değişime zorladığını kaydederken, bu kapsamda Sanayi Bakanlığı, ilgili kamu kurumları, meslek kuruluşları, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla, ESDEP'i hazırladıklarını ifade etti.

Erdoğan, projeyle ilgili olarak, "Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, bugüne kadar esnafla ilgili yapılan ilk ve en kapsamlı çalışmaya imza attık." dedi. Küresel krizi en az zararla atlattıklarını belirterek, 2010 ve 2011'de dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasında yer alacakları öngörüsünde bulunan Başbakan, 2009 yılında dünya ticaret hacmi daralırken, Türkiye'nin doğu ve güneyindeki 22 ülkeyle ticaretini ortalama yüzde 100 artırma başarısını gösterdiğini söyledi. Erdoğan, ekonomiye ilişkin de, "Ekonomiyi göstergelerden, grafiklerden, dijital ekranlardan değil, sokaktan, çarşıdan, pazardan, ekonomik gelişmelerin insanımıza yansımasından takip ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin henüz istenilen noktada bulunmadığının da farkında olduklarını vurgulayan Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Elbette ideal noktada değiliz. Elbette, yoksulluk, işsizlik problemini çözdüğümüz iddiasında değiliz. Ancak gerek makro ekonomik politikalarımız gerekse sosyal politikalarımız sayesinde Türkiye'nin bu kronik problemleri de değişim sürecine girmiş, çözüm umutları daha da güçlenmiştir. Enflasyon gibi toplumun artık çözüme ilişkin umutlarını kaybettiği bir sorun, iktidarımız döneminde Türkiye'nin öncelikli sorunu olmaktan çıkmış, tek haneli oranlara çekilerek çözüm yoluna girmiştir. Bütün bunlara ek olarak köylerimize kadar götürdüğümüz altyapı hizmetleri, eğitim, sağlık, adalet, emniyet, ulaşım, tarım, konut, enerji gibi alanlarda yaptığımız yatırımlar yaşadığımız değişimin bariz yansımaları olmuştur."

Recep Tayyip Erdoğan, yeni projenin 8 milyon kişiyi ilgilendirdiğini aktardı. Türkiye'de faaliyet gösteren milyonlarca esnafa 'bir araya gelin ve güçlerinizi birleştirin' çağrısında bulunan Erdoğan, bu girişimin sağlanması halinde büyük rakiplerle kıyasıya rekabet edilebileceğini anlattı. Esnaf ve sanatkârların kümelenme faaliyetlerinin desteklenmesi için çalışma grubu oluşturacakları bilgisini veren Başbakan, bu faaliyet için gereken tüm kaynağın KOSGEB tarafından karşılanacağını açıkladı. Halk Bankası'nın esnafa ve sanatkâra sağladığı yüzde 50'lik faiz desteğinin devam edeceğini ifade eden Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Esnafımızın kullanabileceği kredinin üst sınırını 5 bin TL'den kooperatifin mali yapısına göre 35 bin ya da 50 bin TL'ye kadar çıkardık. 2009 yılının Ocak ayında çıkardığımız sicil affıyla, Merkez Bankası nezdindeki negatif kayıtları sildik, böylece esnaf ve sanatkârlarımıza yeniden kredi kullanabilme imkânı oluşturduk. KOSGEB aracılığıyla esnaf ve sanatkârımıza da kredi kanalları açtık. 2003 yılından bu yana KOSGEB'in oluşturduğu kredi hacmi 7 milyar TL'yi aşmış durumda."


AVM'ler pazar günü kapanmayacak

Başbakan Erdoğan, gazetecilerin 'alışveriş merkezlerinin (AVM) pazar günleri kapatılması ve bakkalların durumu' hakkındaki soruları üzerine, "Gerekirse AVM veya süpermarketlerin bakkallarla işbirliğine girmek suretiyle onları sermaye yükünden kurtaracak bazı adımların atılması sağlanabilir. Ama şunu kabul etmek lazım. 'Artık AVM'leri bir kenara koyalım, AVM olmasın, pazar günü çalışmasınlar'; böyle bir anlayışın olması mümkün değil. Biz burada halkın talebini öncelikli olarak düşünmek durumundayız. Benim vatandaşım hafta sonu çoluğunu çocuğunu yanına alıyor ailesiyle birlikte AVM'ye gidiyor." cevabını verdi.
zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.