Ergenekon eleştirilerine cevap: Adalete gölge düşürmeyin

Ergenekon eleştirilerine cevap: Adalete gölge düşürmeyin

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Ergenekon kapsamında gerçekleştirilen 12. dalgayı eleştiren Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın açıklamalarını değerlendirdi.

Adalet Bakanı, yargıyı yıpratacak, kamuoyu nezdinde yargının tarafsızlığına gölge düşürecek beyanlardan herkesin kaçınması gerektiğini söyledi. Şahin, "Ben Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilgili bir değerlendirme yapsam, herhalde o da bunu şık bulmaz." dedi. Çeşme'de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandıran Şahin, bağımsız yargı organlarının anayasa, yasa ve hukuka uygun olarak vicdanlarıyla hareket ettiğine dikkat çekti. Adalet Bakanı, "Yargıyı yıpratacak, kamuoyu nezdinde onun tarafsızlığına gölge düşürecek beyanlardan hepimiz kaçınmalıyız." ifadesini kullandı. Şahin ayrıca, bazı siyasîlerin 'yargı siyasallaşıyor' açıklamalarını da 'talihsiz beyan' olarak nitelendirdi.

Yargı Teşkilatı 2009 Toplantısı için Çeşme'ye gelen Bakan Şahin, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Şahin, bazı siyasilerin Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan bazı kişileri savunarak 'yargı siyasallaşıyor' yönünde görüş bildirdiğinin hatırlatılması üzerine şunları kaydetti: "Şu anda Türkiye'de faaliyette bulunan 385 ceza ve infaz kurumunda 40 bin 129 tutuklu bulunuyor. Bunlardan hiçbirinin tutuklama kararını siyasetçiler vermedi. Bunlar tamamen yargı organlarının verdiği tutuklama kararları sonucu tutuklandılar. Herhangi bir tutukluyu ziyaret ettikten sonra yargı siyasallaşmıştır demek, 'bunun tutuklanma sebebi siyasi iktidardır, siyasetçilerdir' demektir. Bu 40 bin 129 tutuklunun kararını siyasiler mi verdi? Böyle talihsiz bir beyan olur mu?"

Adalet Bakanı, son gözaltıları 12 Mart dönemindeki antidemokratik uygulamalara benzeten Ertuğrul Günay'a da önemli uyarılarda bulundu. "Her arkadaşımızın görüşüne saygı duyarız." diyen Şahin, eleştirilen konunun yargı faaliyeti kapsamında olduğuna dikkat çekti. Şahin, şöyle devam etti: "Bilindiği gibi bağımsız yargı organları anayasa, yasa ve hukuka uygun olarak vicdanlarıyla hareket eder. Yanlış olabilir mi? Gerek soruşturma gerek kovuşturma evrelerinde olabilir mi? Olabilir. Bunun düzeltilmesi de yargı içinde olur. Bağımsız ve tarafsız yargının faaliyetleri konusunda fikir beyan ederken hepimiz dikkatli olmalıyız. Yargıyı yıpratacak, kamuoyu nezdinde onun tarafsızlığına gölge düşürecek beyanlardan hepimiz kaçınmalıyız. Yargı hepimize lazımdır. Yargı mensuplarımız büyük özveriyle adaletin tecellisi için çalışıyorlar."

İzmir Çeşme'de düzenlenen Yargı Teşkilatı Toplantısı, 3 gün sürecek. Toplantıya Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkan Vekili Kadir Özbek, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeleri, Yüksek Mahkeme üyeleri, Adalet Bakanlığı Merkez Teşkilatı mensupları, Türkiye'deki tüm cumhuriyet başsavcıları, ağır ceza mahkemeleri başkanları ve bölge idaresi başkanları katıldı. Bakan Şahin, toplantıda bir süre kaldıktan sonra Bakanlar Kurulu toplantısına katılmak için Ankara'ya gitti.
Zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.