Erdoğan'ın yeni uçağı bugün geliyor

Erdoğan'ın yeni uçağı bugün geliyor

Başbakan Erdoğan'ı Amerika'dan Türkiye'ye yakıt ikmali yapmadan ulaştıracak, Golfstream 550 tipli uçak bugün İstanbul'a getiriliyor.

Bir haftadır Amerika'da THY Teknik AŞ'ye bağlı teknisyenlerin kontol ettiği G 550 tipi uçak için THY Teknik AŞ Genel Müdürü İsmail Demir, "Yeni neslin en iyi uçaklarından biri. Bu tip, Türkiye'de ilk. Ekibimiz, orada kontrollerini yaptı. Burada teknik olarak yapılacak çok fazla bir şey yok" dedi.

ABD'deki Savannah Georgia'daki üretim tesislerinde testten geçirilen uçak, bugün Atatürk Havalimanı apronuna inecek. Uçak, burada hangara çekilecek. Tescili "TC DAP" olacak uçağın, sertifikasyon işleri tamamlandıktan sonra Ankara'ya gönderilecek. 18 koltuklu uçak, 12 bin 501 kilometreyle dünyanın en uzun menzilli iş jeti olarak kabul ediliyor.

kullan

Arka bölümü toplantı salonu haline getirilebiliyor. Uçakta ayrıca, EVS olarak adlandırılan yükseltilmiş görüş sistemi, kızılötesi kamera görüntülerini kokpitteki ekrana yansıtılacak.

Böylece pilotlar gece veya sis, pus gibi görüşün düşük olduğu şartlarda sorunsuz yaklaşıp inebilecek.

KABİN 18 KOLTUKLU

* Normalde G550'lerin koltuk kapasitesi 14-18 arasında değişiyor.
* Koltuk, halı, kabin renklerinin seçiminde Gulfstream ve THY Teknik mühendisleri ortak çalıştı.
* Uzun uçuşlarda koltuklar 180 derece yatıyor.
* Uçağın arka bölümü toplantı salonu haline getirilebiliyor.
* Kabinde ayrıca uzun uçuşlarda pilotların dinlenmesi için özel bir alan da yer alıyor.

kullan

ÖZEL SİSTEMLER

* G550'de EVS olarak adlandırılan “Yükseltilmiş Görüş Sistemi”, kızıl ötesi kamera görüntülerini kokpitteki ekrana yansıtıyor. Böylece pilotlar gece veya sis, pus gibi görüşün düşük olduğu şartlarda sorunsuz yaklaşıp inebiliyor.
*  Kokpitte pilotlar uçuş verilerini HUD olarak adlandırılan baş üstü ekranından takip edebiliyor. Benzer sistem, F-16 gibi savaş uçaklarında var.
* Kabinde yer alan telsiz, telefon gibi haberleşme sistemleri istenildiğinde kriptolu olarak kullanılabiliyor.

HANGİ DEVLET BAŞKANLARI KULLANIYOR

Dünyanın en uzun menzilli iş jeti olan çift motorlu G550, ağırlıklı olarak kıtalararası uçuş yapan iş adamları ve hükümet filoları tarafından kullanılıyor. Uçağın havada çok uzun süre kalabilmesi ile G550'ler aynı zamanda askeri ve özel görev uçuşları için de tercih ediliyor. Türkiye'nin dışında G550'yi hükümet uçuşlarında kullanan ülkeler arasında ABD, Arjantin, İsveç, Yunanistan, Tanzanya ve Uganda bulunuyor.

VIP FİLOSU GENİŞLİYOR

Türkiye'ye ilk Gulfstream, Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde alınmıştı. 1988'de teslim edilen Guflstream GIV tipi uçaklardan TC-ANA (daha sonra ATA oldu) Başbakanlık, TC-GAP da Cumhurbaşkanlığı emrine verilmişti. 1992'de aynı tip uçak Genelkurmay Başkanlığı için de satın alındı. Daha sonra GAP uçağı, Hava Kuvvetleri tarafından işletilmeye başlandı.

Kalabalık seyahatlerde yaşanan sıkıntı nedeniyle Başbakan Erdoğan, 2004'te daha büyük bir uçak almak üzere harekete geçti. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin 40 koltuklu Airbus A319 Corporate Jet tipi uçağı satın alındı. Kabini tamamen yenilenen ve TC-ANA tescil işareti verilen A319, THY'ye 17 Aralık 2004'te teslim edildi. Başbakanlığa ait S-92 tipi TC-OBA helikopteri ise Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından işletiliyor. THY, uçakların giderleri ve diğer masraflarını kullanan kuruma fatura ediyor.

kullan

TEKNİK ÖZELLİKLER

Seyir Yüksekliği: 15 bin 545 metre
Maksimum Kalkış Ağırlığı: 41 bin 277 kg
Yolcu Kapasitesi: 14-18 arasında Gövde Uzunluğu: 29.4 metre
Yükseklik: 7.9 metre
Kanat Açıklığı: 28.5 metre
Kabin Uzunluğu: 15.3 metre
Kabin Yüksekliği: 1.88 metre
Kabin Eni: 2.24 metre

http://www.haber7.com/haber/20090409/Erdoganin-yeni-ucagi-bugun-geliyor.php

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.