"Erdoğan, AB ile köprüleri atacağa benziyor"

"Erdoğan, AB ile köprüleri atacağa benziyor"

Önceki gün Ankara'ya gelerek Başbakan Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşen Alman Sosyal Demokrat Parti Başkanı Gabriel, Erdoğan'ın bir dahaki seçimleri aldıktan sonra AB ile ilişkileri keseceği izlenimini aldığını açıkladı.Gabriel

Alman Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Sigmar Gabriel ve Avrupa Parlamentosu Sosyal Demokrat Fraksiyon Başkanı Martin Schulz ile birlikte Ankara'da sürdürdüğü temaslar çerçevesinde Başbakan Erdoğan ve CHP Genel Başkanı ile görüştü. Gazeteport temaslarının ardından İstanbul'a da gelen heyet ile görüştü. Alman Sosyal Demokrat Parti Başkanı Sigmar Gabriel bu görüşmede Gazeteport'a Türkiye'yi çok yakından ilgilendiren ve çok önemli bazı açıklamalar yaptı. İşte Gabriel'in açıklamaları:

ERDOĞAN “2011 SEÇİMİNİ ALIRIM” DEDİ
Başbakan Erdoğan ve Bakan Egemen Bağış ile 1.5 saat süren bir görüşme yaptık. Erdoğan, “AB bizimle oynuyor.” şeklinde yakındı. Ben Erdoğan'ın söylediklerinin bütününden önümüzdeki genel seçimlerden sonra AB ile köprüleri atacağı izlenimini edindim. Erdoğan seçimleri alacağını düşünüyor, bunu ifade etti.

"CHP NASIL BİR PARTİ OLMAK İSTEDİĞİNE KARAR VERMEMİŞ"
CHP bence henüz kendi içinde nasıl bir parti olmak istediği konusunda bir karar vermemiş. Gerçekten sosyla bir demokrat parti olmak istiyor mu, önce bunun parti içinde netleşmesi lazım.

"KILIÇDAROĞLU İSTİYOR AMA BAŞARIR MI, BİLMİYORUM"
Kılıçdaroğlu CHP'yi batılı anlamda bir sosyal demokrat partitye dönüştürmek istiyor ama bunu başarabilecek mi, bunu bilmiyorum. Kılıçdaroğlu genel başkan ama parti içindeki güç dengeleri hala belirsiz. Daha dün parti kurultayı konusunu nasıl çözecekleri konusunda anlaşmazlıklar ve çekişmeler vardı.

KILIÇDAROĞLU KENDİ EKİBİNİ KURABİLECEK Mİ?
Kılıçdaroğlu'nun CHP'yi tasavvur ettiği gibi geliştirebilmesi için uygun bulduğu ekibi seçebilmesi lazım ama bu olabilir mi, bundan emin değilim. Eski kadroların direncine karşı başarı sağlayabilecek mi, bu belli değil henüz.

"CHP İLE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ"
Biz Alman Sosyal Demokratları ile işbirliğine hazırız. Şu ana kadar sadece iki kez görüştük. B u görüşmeler fazlalaşmalı. Ama tabii CHP batılı anlamda sosyal demokrat bir partiye evrilemezse işbirliği bir anlam ifade etmeyebilir.

"POLİTİKACILAR 'HALK ANLAMAZ' ZANNETMEMELİ"
CHP ile görüşmemizde CHP'nin yeni politikalar konusunda halkın bunu anlamayacağı gerekçesi ile bir çekince olduğu görülüyordu. Bu çekince esasında Almanya'daki siyasi partilerde de oluyor. “Halk anlamaz, tepki duyar” endişesi elleri bağlıyor ama bu doğru bir yaklaşım değil. Halk anlamaz, karşı çıkar varsayımı yanlış. Halka anlatmak ve uygulamak en doğrusu. Medya baskısının da etkisi oluyor politikalar üzerinde elbette.

"KORKULARI CANAVAR OLMAKTAN ÇIKARMAK LAZIM"
Ancak baskılara karşı onları korkulacak birer canavar olmaktan çıkarmak lazım. Ve, bu mümkün.

"ACELE VE KİRLİ Mİ, YAVAŞ VE DOĞRU MU?"
Politikada bir kural vardır. İşleri seçim amaçlı olarak hızlı ve kirli yapmak veya yavaş yavaş ve doğru olarak yapmak. Yavaş yavaş ve doğru olarak yapmak uzun vade açısından daha başarılı sonuçlar verir kanısındayım.

“ANALARINI SATARLAR” VE “OMURGASIZ”
Alman Sosyal Demokrat Parti Başkanı, Gazeteport'un, “Size Almanya'da birisi, 'O omurgasız bir siyasetçi' dese ne yaparsınız, nasıl hissedersiniz?” şeklindeki sorusunu ise gülümseyerek ve manidar bir biçimde şöyle cevapladı:

"BANA DA DİYORLAR AMA ALDIRMIYORUM"
Diyorlar zaten. Hiç aldırmıyorum. Bakın, Almanya'da politikacılar bu tür lafları mesele yapmıyorlar. Tabii içlerinden, “Bu adam bana karşı hiç de arkadaşça değil.” ya da, “Ya, adamın söylediğine bak.” gibi değerlendirmeler yapıyorlar ama bundan dolayı kimse kimseyi mahkemeye vermiyor pek. “Analarını satarlar” lafını da duydum bu arada. Bu da Almanya'da günlük ağız sayılır politikacılar arasında. Üzerinde durulmaz. Politik yaşam böyle bir şey. Türkiye'de ana ile ilgili küfürler hassas bunu biliyorum ama Almanya'da da hassas konularda birçok söz ediliyor. Hele İngiltere'ye bakın. Gazeteciler politikacılar hakkında neler neler yazıyorlar ama hiçbirine de bir şey olmuyor.

"SÖZE CEZA OLMAZ"
Ha, eğer çok kızdıysanız mahkeme açabilirsiniz ama bunun cezası da kesinlikle hapis veya işten atılma değildir. Mahkeme sizi ilk seferinde uyarır, bir daha yaparsanız da biraz para cezası verir.

"CHP VENEDİK KOMİSYONUNA ALTERNATİF YASAMA GÖTÜREBİLİR"
Gabriel Gazetepot'un, “Hükümetin yaptığı Anayasa değişiklikleri kapsamında Venedik Komisyonu'ndan uyum yasaları konusunda yardım istediğini, Venedik Komisyonu'nun ise biraz Hükümet yanlısı gibi davrandığı yönünde bir izlenim bıraktığı, bu konuda Alman Sosyal Demokratların ne gibi bir işbirliği sunabileceğini sorması üzerine ise, şunları söyledi:

“Biz tabi Türk yasamasına karışamayız ama CHP Hükümet'in yasaların alternatif yasalar hazırlamak isterse bu konuda AB ile uyumlu, demokratik yasalar konusunda işbirliği yaparız. Ki, zaten eğer bir ülke öğrencilerin, gazetecilerin hapis cezası almasına imkan veren yasalar yapıyorsa zaten AB içinde kendisine yer bulamaz.
gazeteport

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.