Engelli Ramazan,eğitimde engel tanımadı

Engelli Ramazan,eğitimde engel tanımadı

Şırnak'ın İdil ilçesinde oturan ve bir omuzu ve bir ayağı olmayan Ramazan Şengül, sakat haliyle eğitimine devam ederek, eğitimin önünde hiçbir engelin olmadığını gösterdi.

 

Cizre Çok Programlı Lisesi Muhasebe Bölümü 11. sınıf öğrencisi Ramazan Şengül, sol bacağını ve sol kolunu, bundan 8 sene önce elektrik çarpmasında kaybetti. Fakat içindeki eğitim ışığı hiç sönmedi. Ramazan, hergün köyden servisle büyük zorluklar içerisinde kimseden yardım almadan gidip geliyor.

Şırnak'ın İdil ilçesinde köyde yaşayan Ramazan Şengül, bundan 8 sene önce elektrik akımına uğrayarak sol omuzunu ve sol bacağını kaybetti.

Ailesiyle köyde yaşayan Ramazan, yaşadığı kazaya rağmen okulu bırakmayarak eğitimine devam etti. Köyden servisle Cizre Çok Programlı Lisesi’ne gelen Ramazan Şengül, Muhasebe Bölümü 11. sınıfta okuyor. Eğitimin önünde hiçbir engelin olmadığını söyleyen Ramazan Şengül, ilerde kimseye muhtaç olmamak için okula geldiğini söyledi.

Köyde evden çıkamadığını belirten Şengül, köyde evde yalnız kaldığını söyledi. Yaşının küçük olduğundan ve vücudunun gelişme aşamasında olduğunu kaydeden Şengül, doktorların şimdi protez için erken olduğunu söyledi. Şengül, şunları söyledi:

“Okumak için İdil köyünden geliyorum. Hedefim bir meslek sahibi olmak. Okula geldiğimde merdivenlerde biraz zorluk çekiyorum. Pek fazla dışarı çıkamıyorum. Bir meslek sahibi olmak istiyorum. Bundan 8 sene önce elektrik akımına uğrayarak bu hale geldim.

Başarmak için bir yerlere gelebilmek için mutlaka bir hedefimiz olmalı, benim de hedefim ilerde kimseye muhtaç olmamak için bir meslek sahibi olmaktır. Ben okulda bir takım sıkıntılar çeksem de okumak istiyorum ve buna dayanmam lazım. Köyde fazla dışarı çıkamıyorum. Arkadaşlarımın yanına gidemiyorum.

Genellikle evde yalnız kalıyorum. Doktora gittim, bana 'senin yaşın daha küçük, gelişme aşamasındasın, şimdi protez takamıyoruz' dediler. Hocalarımız ellerinden geldiği kadar bana yardımcı oluyorlar, onlara teşekkür ederim. Buradan okula giden arkadaşlarıma şunları söylemek istiyorum; hallerinin şükrünü yapsınlar. Okullarına, derslerine çalışsınlar.

Ben de arkadaşlarım gibi top oynamak, gezmek tozmak istiyorum. Sabah evde kalktığımda kahvaltı yapıyorum ondan sonra servisi bekliyorum. Servis beni okula bıraktıktan sonra sınıfıma geçiyorum. Sakatlığım eğitimime engel değildir ve buna inanıyorum. Ben bu sakat halimle her gün okula binbir türlü zorluklarla gelip gidiyorum."

Ramazan Şengül'ün engelli olmasına rağmen çok azimli ve başarılı bir öğrenci olduğunu söyleyen sınıf öğretmeni Serpil Şahin, okul çok katlı olduğundan dolayı merdivenlerde biraz sıkıntı yaşadığını söyledi. Şahin, "Eğitim seviyesi de sınıfına göre oldukça iyi ve fazlasıyla yapmaya çalışıyor. Ders konusunda bir sıkıntımız yok, gayet iyi.

Engelli olmasına rağmen diğer arkadaşlarına göre daha çok azimli ve başarılı bir öğrenci. Bu azmi diğer öğrencilere de örnek oluyor. Ramazan, sadece fiziksel olarak değil birçok yaşam koşullarında engelli olmasına rağmen okula gelip gidiyor. Okulumuzun diğer öğrencilerin de Ramazan'ı örnek alması gerekiyor. Öğretmen arkadaşlarımızla beraber Ramazan'dan oldukça memnunuz. İleriki hayatında başarılı olacağına inanıyorum ve başarılar diliyorum." şeklinde konuştu.

Ramazan'ın bu eğitim aziminden tebrik eden Okul Müdürü Hasan Berhuni de öğrenciyi gördüğünde eğitim azminin kendilerini çok mutlu ettiğini belirtti. Müdür Hasan Berhuni, öğrencinin babasıyla iki defa telefonda görüştüğünü belirterek, "Daha sonra yaşadıkları sıkıntıları öğrenmeye çalıştım ve bunları nasıl aşabiliriz, arkadaşımıza nasıl yardımcı olabiliriz diye birkaç çalışma kararı çıkarttık.

İşin en önemli kısmı, öğrencimiz her şeye rağmen örnek bir öğrenci. Bütün sıkıntılara rağmen servis beklemesi, belki saatlerce çile çekmesi gibi durumlara rağmen hiç yılmadan usanmadan kendi durumundan şikayet etmeden, aslında bize ve diğer bütün sağlıklı insanlara bir ibret oldu. Biz de bundan çok etkilendik. İnşallah biz de kendisi için elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışacağız.

Buradan büyük ve değerli insanlarımıza bir mesajımız olacak. Ramazan gibi arkadaşlarımıza yardımcı olabilseler. İmkanlarını onlar için seferber etseler. İşkonusunda olsun, barınma konusunda olsun. Hayatlarını biraz daha kolaylaştıracak işler yapsalar, biz çok memnun olacağız. Biz de arkadaşlarımıza maddi ve manevi olarak destek vereceğiz. Güzel bir gelecek için onu hazırlamaya çalışacağız." ifadelerini kullandı.

haber 7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.