Engelli okul; okullar ise öğretmen bekliyor

Engelli okul; okullar ise öğretmen bekliyor

Yeni eğitim yılı başladı. Minikler, okul sıralarını doldurmanın heyecanını yaşıyor.

Ama hâlâ okul çağındaki on binlerce engelli evlerinde eğitim alacağı günü bekliyor. Milli Eğitim Bakanlığı, engeli sebebiyle okula gidemeyen ya da özel okul kapılarına sıra bekleyen çocukları eğitim hayatına kazandırmak için kaynaştırma eğitimine ağırlık verdi. Bu çerçevede, kaynaşan engelli öğrenci sayısı 70 bini aştı. Ama ne var ki, bunların 50 bine yakını “hafif düzeyde zihinsel yeterliliği” olanlar. Diğerleri ise ya devletin özel eğitim okullarında eğitim görüyor, ya da 'özel'lerin özel eğitim okullarında. Devletin okulları yetersiz kalıyor. 'Özel'ler ise tabiri yerindeyse can çekişiyor.

HERKES DESTEKLİYOR AMA...
Türkiye'deki 134 özel özel eğitim okulunun kapasitesi 17 bin 500 civarında. Ama bu okullarda sadece 2 bin çocuk eğitim alıyor. Bu sayı gün geçtikçe azalıyor. Çünkü devlet örgün eğitimi desteklemediği için, özel eğitim okulları rehabilitasyon merkezlerine dönüşüyor.
Özel Özel Eğitim Okulları Birliği Derneği Başkanı Metin Demircan, yeni eğitim yılında bir süredir Milli Eğitim Bakanı'nın önünde bekleyen, özel eğitim yasasının çıkmasını umduklarını söylüyor. Türkiye'de 113 bin civarında özel eğitime muhtaç çocuğun bulunduğunu anlatan Demircan, şunları ifade ediyor: “Bunların bir kısmı devletin okullarında eğitim görüyor. Ama 50-60 bin civarında çocuk eğitim bekliyor. Devletin desteklediği eğitimden faydalanan çocukların sayısı 216 bin civarında. 3-14 yaş arasındaki çocukların eğitim alması şart. Bu anayasal zorunluk. Devletinse imkanı yok. Biz de yasada tanınmıyoruz. Özel eğitim yasası, Milli Eğitim Bakanının önünde bekliyor. Bakanından bürokratına görüştüğümüz herkes yasayı destekliyor. “Herkes bu yasanı çıkması mutlak şart” diyor ama Meclis'e bir türlü inmiyor.
Çünkü rehabilitasyon merkezleri gereksiz bir endişe yaşıyor. Bir çocuk, ilköğretim eğitimi devam ederken, destek eğitimi alır. Böyle olunca destek eğitimi veren rehabilitasyon merkezlerine devam etmek için çocukların bir kısmı kağıt üzerinde kaydettiriliyor. Bu durumda binlerce çocuk var.”

KPSS İPTALİ ONLARI DA VURDU
Bu arada devletin özel eğitim okullarının en büyük ihtiyacı ise öğretmen. Yetişmiş öğretmen sıkıntısı çeken Milli Eğitim Bakanlığı, ders yılı başında alan dışı öğretmenlere bir haftalık kurs vererek açığı kapatmaya çalışıyor. Ama alanında eğitim görmemiş öğretmenler, istenilen faydayı sağlayamıyor. Bu yıl KPSS'nin iptal edilmesiyle bu öğretmenler de atanamadı.

BİZE DE KİTAP VERİLSİN
Özel Özel Eğitim Okulları Birliği Derneği Başkanı Metin Demircan, “Devlet, örgün eğitim kurumlarında okuyan engelli engelsiz her öğrencinin kitap ihtiyacını karşılıyor, taşıma desteği veriyor. Ama özel eğitim kurumlarındaki engellilere bir şey verilmiyor” diyor.

AİLESİYLE HAYATA TUTUNDU
Denizli'de 6 yıl önce trafik kazasında belinin kırılması sonucu yatağa mahkûm olan 20 yaşındaki Hatice Boztaş, öğretmenlik idealini gerçekleştirmek için azimle çalıştı. Liseyi açık öğretimden bitiren genç kız, Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünü kazandı. Emekli babası Veli Boztaş ile annesi Ülkü Boztaş da onu yalnız bırakmadı ve Denizli'den Sivas'a taşındı. “Walker” denilen destek aletiyle yürüyebilen Hatice Boztaş'ı babası her gün otomobiliyle fakülteye götürüp getiriyor, binanın merdivenlerini omzuyla destekleyerek çıkıyor.

Fatih SELEK-Türkiye

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.