Enflasyonu ‘ucuz gıda’ frenledi

Enflasyonu ‘ucuz gıda’ frenledi

Enflasyonu 'ucuz gıda' frenledi memur yüzde 1 ek zammı kurtardı


Enflasyon, haziranda TÜFE'de yüzde 0.56 ÜFE'de ise yüzde 0.50 geriledi. Fiyatlar gıdadan kaynaklanan mevsimsel etki ile iki aydır gerilerken, yıllık TÜFE yüzde 8.37, ÜFE de yüzde 7.64 oldu. Bu düşüşe karşın yine de memura ek zam hakkı doğdu. Memur 6 aylık enflasyon farkı olarak yüzde 1.09'luk ek zam alacak.


ENFLASYON gıda fiyatlarının mevsimsel desteğiyle, mayıs ayından sonra haziranda da düşmeye devam etti. Enflasyon beklentilerin üzerinde gerilemesine karşın, memur 6 aylık enflasyon farkı olarak yüzde 1.09'luk ek zammı haketti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen ay tüketici fiyatlarıyla enflasyon yüzde 0.56 azaldı. Üretici fiyatlarıyla da enflasyon yükseliş beklentilerinin aksine üretici fiyatlarıyla da enflasyon beklentilerin üzerinde yüzde 0.50 geriledi. Böylece haziran ayı itibarıyla yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 8.37, ÜFE'de yüzde 7.64 oldu. Bu düşüşlere karşın, haziran ayı itibariyle yıllık enflasyon, geçen yılın aynı ayının TÜFE'de 2.64 puan, ÜFE'de 9.5 puan üstünde gerçekleşti.
Beklentilerden hızlı
Altı aylık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 3.59, ÜFE'de yüzde 4.93 düzeyinde gerçekleşti. 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 7.41, üretici fiyatlarında yüzde 4.30 düzeyinde oldu. Hazirana ilişkin fiyat artış piyasa beklentileri TÜFE'de 0.01-0.05 azalış, ÜFE'de 0.26-0.31 artış yönünde idi. Merkez Bankası'nın haziran ayı ikinci beklenti anketinde TÜFE beklentisi yüzde 0.12 düzeyindeydi.
Tek hanede tutundu
13 ay aradan sonra şubatta yüzde 10.13'le çift haneyi gören enflasyon, sonraki aylarda 'bir tek, bir çift' şeklinde seyretmişti. 16 ay aradan sonra nisan ayında çift haneyi gören ÜFE ise, mayısta tekrar tek haneli rakamlara gerilemişti.
Et ve yeni hasat desteği
Gıda grubu fiyatları haziran ayında yüzde 2.5 gerileyerek yıllık enflasyonu 0.7 puan aşağı çekti. Madde fiyatlarına baktığımızda, gıda grubundaki düşüşün hem ithalatla birlikte gerileyen et fiyatlarından hem de yeni hasatın desteklediği işlenmemiş gıda grubundan kaynaklandı. TÜFE'de ana harcama grupları itibariyle haziranda en yüksek artış yüzde 1.04 ile eğitim grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE'de en yüksek artış yüzde 42.93 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti.
Memura yüzde 3.59
Haziran ayı enflasyon verileri memura da ek zam getirdi. Enflasyonda gelinen bu aşamada memur maaşlarına yapılacak yüzde 1.06'lık enflasyon farkı, memurlara 13.3 lira ile 49.5 lira arasında ek zam getirecek. Maaşlara Bütçe Kanunu uyarınca yapılacak yüzde 2.5'lik temmuz zammına yüzde 1.06'lık enflasyon farkının da ilave edilmesiyle birlikte ikinci 6 aylık dönemdeki toplam zam oranı yüzde 3.59'a ulaşacak.

En yüksek artış Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan'da oldu

TÜFE' genelindeki 26 bölge arasında, aylık bazda en yüksek artış, yüzde 0.35 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan şehirlerini kapsayan bölge oldu oldu. Aralık ayına göre de 6.47 ile Ayine bu bölge en yüksek enflasyona sahip oldu.

Tarım sektöründe yüzde 0.70 gerileme

ÜFE'de aylık değişim tarım sektöründe yüzde 0.70, sanayi sektöründe yüzde 0.45 düşüş olarak gerçekleşti. Ancak tarımda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15.40 artış yaşandı. Sanayide ise bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 3.42, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.04 artış gerçekleşti.

Ekonomi büyüyor enflasyon düşüyor

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye ekonomisinde öngörülenin üzerinde bir ekonomik büyüme hızının yakalandığını ve enflasyonun da düşüş içinde olduğunu söyledi. Babacan, enflasyon rakamlarını şöyle değerlendirdi: “Ekonomi 2010'da bir yandan güçlü bir iç talep performansı ve öngörülenin üzerinde bir büyüme hızı yakalarken, diğer yandan enflasyon da düşüyor. Çekirdek enflasyon dahil tüm enflasyon verilerinde düşüş oldu. Bu gelişmeler temel enflasyon göstergelerinin orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrettiğini gösteriyor.”

Özel kapsamlı TÜFE göstergeleri düştü

ÖZEL kapsamlı TÜFE göstergelerine bakıldığında haziran ayında bir önceki aya göre mevsimlik ürünler hariç özel kapsamlı TÜFE'de yüzde 0.33 gerileme yaşandı. İşlenmemiş gıda ürünleri hariç enflasyon yüzde 0.09 artarken, enerji hariç enflasyonda yüzde 0.68 gerileme yaşandı.

Faizde değişiklik beklentileri ötelendi

HAZİRAN ayında gerileyen enflasyon, faiz artırımı beklentilerini erteledi. Merkez Bankası'nın faiz artırımına gideceği yönündeki görüşler 'daha sonra' ve 'daha az' değerlendirmelerini ön plana çıkardı. Artırıma ilişkin beklentiler yılın son çeyreğine ya da 2011 yılının ilk çeyreğine kaldı.
Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.