En kötümser OECD çıktı

En kötümser OECD çıktı

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Türkiye hakkında yapılmış en kötümser büyüme tahmininde bulundu

OECD'ye göre Türkiye ekonomisi 2009'da yüzde 5.9 daralacak. IMF, yüzde 5.1, Dünya Bankası 5.5, hükümet yüzde 3.6 daralma öngörüyor. OECD, 2010'da yüzde 2.6 büyüme bekliyor.
OECD'ye göre enflasyon 2009'da yüzde 6.3, 2010'da yüzde 5.9 olacak. Türkiye'de cari açığın milli hasılaya oranı 2009'da yüzde 2.1, 2010'da yüzde 2.6 olacak.
OECD'ye göre Türkiye'de bu yıl işsizlik oranı yüzde 15.4 olacak, gelecek yıl ise yüzde 16.4'e çıkacak.

Enflasyon hedef altı
Ticari kredi faizlerinin şimdiye kadar faizlerdeki düşüşe orantılı olarak düşmediği ve kredi standartlarındaki uygulamanın sıkı kalmaya devam ettiği ifade edilen raporda, Türkiye'de, kayıtdışılık oranının yüksek olması nedeniyle 3 milyon işsizin sadece 300 bin kadarının işsizlik sigortası kapsamına alındığı belirtildi.
Raporda “Güçlü bir orta vadeli harcama çerçevesi otomatik istikrar mekanizmalarının işleyişini kolaylaştırır ve IMF'yle yeni bir anlaşma uluslararası ve iç yatırımcı güveninin korunmasında yardımcı olur” denildi.

Gelecek yıl büyüme var ama işsizlik artıyor
OECD'nin raporuna göre, 60 yılı aşkın bir süredir görülen en derin küresel resesyonda dibe yaklaşıldı. Ancak hükümetler bankaların bilançolarındaki belirsizliği kaldırmadıkları sürece düzelme zayıf olacak.
OECD'nin Ekonomi Bölümü Başkanı Jorgen Elmeskov, “Küresel ekonomideki düzelme muhtemelen zayıf ve bir süre kırılgan olacak”dedi.
Ekonominin toparlanma hızının çeşitli bölgelerde farklılık göstereceği belirtilen raporda, Çin'in düzelmeye başladığı kaydedildi. ABD'de ise düzelmenin, zayıf ve etkisiz olabileceği kaydedildi. OECD'nin tahminlerine göre işsizlik oranları 2010'da OECD, euro bölgesi, ABD ve Avrupa'nın bütün büyük ekonomilerinde artarak 2009 rakamlarının üstüne çıkacak.
BRIC ülkelerinden Brezilya (-0.8) ve Rusya'nın (-6.8) ekonomileri daralacak. Çin (7.7) ve Hindistan (5.5) büyüyecek.

Milliyet


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.