En çok tercih edilen bölümler

En çok tercih edilen bölümler

Türkiye hızlı bir değişim sürecini yaşarken gençlerin hayallerini süsleyen meslekler değişmiyor.

Türkiye'nin ilk kariyer merkezi olan ve 2002 yılında kurulan Uğur Kariyer Merkezi'nin tüm Türkiye genelinde yaptığı araştırma gençlerin meslek tercihindeki eğilimlerini ortaya koydu. 2002-2010 yılları arasında 300 bin kişi üzerinde yapılan araştırma sonucunda üniversite tercihleri aşamasında bulunan öğrencilerin eğitim görmek istedikleri meslek grupları belirlendi.
Sonuç, 20 yıl önce olduğu gibi gençlerin hayallerini hemen hemen aynı mesleklerin süslediğini ortaya koydu. Ancak listeye yeni meslekler ve bölümler de girdi. Araştırma sonucuna göre gençlerin en fazla tercih ettiği ve ilgi duyduğu meslekler şöyle sıralandı:

Bu laboratuvar aklınızdan geçeni okuyacak
BAHÇEŞEHİR Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde bu ay hizmete giren Beyin ve Biliş (Brain and Cognition) Araştırmaları Laboratuvarı önemli bir açığı kapatacak.

ABD'DEKİ SİSTEMİN AYNISI
Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Esmer, bir siyaset bilimci olarak, ABD'de yapılan psikoloji tabanlı siyaset araştırmalarını takip ettiğini ve kullanılan sistemin kendi üniversitelerinde kurulmasından dolayı büyük mutluluk yaşadığını söyledi. Esmer, 'Hayranlıkla izleyeceğim çalışmaların yürütüleceğini umuyorum. Bu laboratuvarda temel psikoloji dışında benim alanım olan siyaset bilimi ile ilgili de araştırmalar yapılabilecek. Biz de 'işte muhalefetten ya da iktidardan gelen mesaja göre beynin şu kısmı hareketleniyor' diyebileceğiz' dedi. Üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Psikoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Canan Ergin ise literatürde bu tekniğe beyin haritalama adı da verildiğini belirterek 'Kişinin davranımda bulunma sürecini gözlemleyip beyindeki bu mekanizmaları takip ettiğimiz araştırmalarda ikinci sınıftan itibaren öğrencilerimiz de deney düzenleme, veri toplama ve veriler üzerinde analiz yapma gibi konularda sürecin içinde olacaklar. Mütevelli Heyeti Başkanımız Enver Yücel ve tüm emeği geçenlere teşekkür ederim' dedi.

Yrd. Doç. Dr. Metehan Irak ise, sistemin siyaset araştırmalarına da adapte edilebileceğini belirterek 'Örneğin, deneğe Başbakan Erdoğan'ın ya da Kılıçdaroğlu'nun bir fotoğrafı gösterildiğinde beyninde hangi bölgelerde uyarılma gerçekleştiği ve de duygusal olarak nasıl bir tepki yarattığı (sempati, nefret, vb.) gözlemlenebiliyor' dedi.

İNSAN SAĞLIĞINA İLİŞKİN MESLEKLER REVAÇTA
Grafik incelendiğinde gençlerin en çok istediği 5 meslek doktor, bilgisayar mühendisiliği, psikologluk, eczacılık ve avukatlık olarak sıralanıyor. Bu 5 mesleği incelediğimizde bu mesleklerden üçünün insan sağlığı ile ilgili olduğu görülüyor. Özellikle doktorluk hem kız ve hem de erkekler arasında oldukça popüler bir meslek. Doktorluğun toplumumuzda saygı duyulan, prestijli bir meslek olması ve ayrıca maddi kazancının pek çok mesleğe oranla daha iyi olması gençleri bu mesleğe yönlendiriyor. Psikoloji son yılların trendy mesleklerinden. Özellikle kız öğrencilerin ilgisi artıyor. Hukuk dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızla yükseliyor. Bu yükselişte hukuk programının ticaret, deniz, iş hukuku gibi alanlara yönelmesinin de etkisi büyük. Mühendislik alanında öğrencilerin kafası karışık. Ancak bilgisayar cazibesini koruyor.

SORUN CEVAPLAYALIM
- Psikoloji, rehberlik ve psikolojik danışmanlık okumak istiyorum. Devlet Üniversitesi ve tam burslu özel üniversiteleri düşünüyorum. Boğaziçi rehberlik ve psikolojik danışmanlık olabilir mi? Geçen yıl 484 puanla almış.
Başarı sıran 19 bin. Başarılı bir öğrencisin. Psikoloji ve PDR tercihlerin de bence çok isabetli. Gelişen alanlar, iş bulma kolaylığı açısından iyi bir seçim. Ancak Psikoloji eğitimi biraz daha farklı çünkü psikoloji uluslararası kimliği olan bir bölüm. Bu konuda bence bilgi alman şart NewYork Üniversitesi hocalarından Prof. Dr. Selçuk Şirin aynı zamanda Bahçeşehir Üniversitesi'nde de görev yapıyor. Selçuk beyle konuşman senin için faydalı olur. Puanlarına gelirsek Boğaziçi ve Ankara zor. Diğerleri çok kolayca girebileceğin yerler. Ama sen yine de ilk sıraya Boğaziçi Üniversitesi'ni yazmalısın.

Akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.