Ekimden önce aşılanmayın

Ekimden önce aşılanmayın

Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti-Grip Çalışma Grubu ve Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID), kış mevsimiyle birlikte artacak grip vakalarına karşı uyardı

Sultanahmet Armada Oteli'nde düzenlen toplantıda bir araya gelen uzmanlar, aşıyla korunmanın önemine dikkati çekti. Osmangazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gaye Usluer, “65 yaş üstündeki kişiler ile kronik bir hastalığı bulunanlar öncelikli aşı olması gereken grubu oluşturuyor” dedi.

H1N1 aşının içinde
Usluer, grip aşısı için ideal uygulama döneminin ise 15 Ekim-15 Kasım arası olduğunu bildirdi. Aşının uygulandıktan 15 gün sonra etkisinin başladığını hatırlatan Usluer, özellikle risk gruplarının Ekim-Kasım ayları arasında aşılanmasının doğru olacağını söyledi. Bu yılki aşının içinde önceki yıllardan farklı olarak domuz gribi olarak bilinen ve geçen yıl pandemiye yol açan virüs alt tipi 'H1N1'in de bulunduğunu belirten Usluer, “Aşıda H3N1 ve her yıl olduğu gibi B tipi virüs de bulunuyor” dedi.



At gribi tehlikesi
Prof. Dr. Selim Badur ise domuz gribinin ardından 'at gribi'nin gelebileceğini söyledi. Selim Badur, “H9 N7, H9 N2 gibi atlarda görülen bir at gribinin insana bulaşma riskinden bahsediliyor. Çok küçük sayıda olgular var. Eğer bu süratle yayılırsa 2015 yılında biz de at gribini görebiliriz” dedi.



Yeni aşılar satışa çıktı
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) her sene bir önceki yılda en çok karşılaşılan virüsleri inceleyerek grip aşılarının içeriğini yenilediğini hatırlatan Adana Eczacı Odası Başkanı Burhanettin Bulut, bu sezonun grip aşılarının, eczanelerde satışa sunulduğunu belirtti. Bulut, iki farklı firma tarafından piyasaya sunulan grip aşısının 11 lira 84 kuruşa satıldığını bildirildi.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.