Ek Öğretmen Ataması Talebi Meclis Gündeminde
2018 yılı için öngörülen öğretmen ve sağlık personeli atamalarına ilişkin yazılı soru önergesi verildi.
2018 yılı için öngörülen öğretmen ve sağlık personeli atamalarına ilişkin yazılı soru önergesi verildi.
Isparta Milletvekili irfan AKİR tarafından atanamayan öğretmenler hakkında verilen soru önergesi:
Atanamayan öğretmenler sorunu ülkemizde adeta kanayan bir yara gibi gündemi meşgul etmeye devam etmektedir. Yapılan atamalar yetersiz kalmakta, ataması yapılmayan öğretmen adayları bitmek bilmeyen bir çaresizliğin içine itilmektedir. Bugün ülkemizde sayıları yaklaşık olarak 400.000'i geçen ve atanamayan öğretmenlerimiz bir an önce atamalarının yapılmasını beklemektedir. 2013 yılında 50 bin, 2014 yılında 55 bin, 2015 yılında 67 bin, 2016 yılında 35 bin, 2017 yılında yaklaşık 40 bin öğretmenin ataması yapılmış ve 2018 yılı için 25 bin kişilik öğretmen ataması yapılması öngörülmüştür.
Yaklaşık 109 bin Öğretmen açığı varken ve atama bekleyen öğretmen sayısı 400 bini geçmişken yapılması planlanan 25 bin kişilik atama sayısı son derece yetersiz kalmaktadır.
Bu bilgiler ışığında;
l- Ülkemizde 2003-2017 döneminde yıllar itibarıyla ataması yapılan öğretmenlerin branşlar itibarıyla dağılımı nasıldır?
2- Okullarımızda hangi branşlarda öğretmen açığı bulunmaktadır?
3- 2018 yılı için öngörülen atanacak öğretmen sayısının yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?
Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil tarafından atanamayan sağlık personeli hakkında verilen soru önergesi:
Aşağıdaki sorularımın T.C. Sağlık Bakanı Sn. Dr. Ahmet DEMİRCAN tarafından yazılı olarak yanıtlanması için bilgilerinizi ve gereğini arz ederim. 16.02.2018
Tıp fakültesini bitirerek mecburi hizmet atamaları için başvuran genç doktorların ve sağlık personelinin atama işlemlerinin tamamlanması süreci aylardır ağırdan alınmakta, bu atamalarda güvenlik soruşturması gerekçesi ile gecikmeler yaşanırken birçok genç sağlıkçıya da atamalarının 'uygun görülmediği' tebliğ edilmektedir. Bu resmi tebligatlarda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda Madde 48 /A gerekçe gösterilmektedir.
İlgili madde şöyledir;
Madde 48 - Devlet Memurluğuna alınacaklarda aşağıdaki genel ve özel şartlar aranır. A) Genel Şartlar:
1 Türk Vatandaşı olmak
2 Sınav tarihinde 18 yaşını tamamlamış olmak (Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12 nci maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartıyla Devlet Memurluğuna atanabilirler),
3 Genel olarak en az Ortaokul veya dengi okul mezunu olmak,
4 Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
5 Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak. Image6- Askerlik durumu itibariyle
a) Askerlikle ilgisi bulunmamak,
b) Askerlik çağına gelmemiş bulunmak,
c) Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş olmak veya yedek sınıfına geçirilmiş olmak,
7- 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu 'nun değişik 53. Maddesi (Sakatların Devlet Memurluğuna alınmaları) hükümleri saklı kalmak kaydıyla, görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak.
Bu kanun maddesinde de görüldüğü gibi atamalar için 'uygun görülmeyen' ve gerekçe gösterilen maddede en önemli husus 'hüküm giymek' yani 'mahkeme kararı ile hüküm tesis
edilmiş' olmak zorunlu. Oysa ataması yapılmayanların içinde hakkında yargı kararı olmayan birçok genç aday bulunmaktadır. Üstelik bunların bazıları uzmanlık sınavını kazandığı için hukuki geçerli gerekçe olmaksızın salt KANAAT ile gelecekleri ve mesleki yaşamaları gasp edilmektedir.
Bu bağlamda;
1- İlgili kanunun gerekçesinde yargı kararı gerekirken, bu sağlık personelinin atanmamasındaki somut yasal gerekçeler nelerdir?
2- Ataması yapılmayan adaylar için komisyonun elinde somut yargı kararı ve hukuki kanıtlar olmaksızın hangi gerekçelerle bu gençleri sakıncalı ilan etmektedirler?
3- Ataması yapılmayan adaylar hukuki olarak hangi yollara başvurarak haklarını arayacaktır?
4- Ataması yapılmayan adaylar mecburi hizmetlerini tamamlamadan diplomalarını alabilecekler midir? Diplomalarını alanlar özel sektörde çalışabilecek midir?
kamubiz.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.