Eğitimin ortasında okul değişikliği mağduriyeti

Eğitimin ortasında okul değişikliği mağduriyeti

Ankara Nevzat Ayaz Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Lisesi'nde uygulanan ikili öğretim sistemi değişti. Dönem ortasında okul değiştirmeye zorlanan yüzlerce öğrenci mağdur oldu.


NEVZAT Ayaz Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Lisesi'nde uygulanan ikili öğretim sisteminin tekli öğretime geçirilmesiyle yüzlerce öğrenci mağdur oldu. Seviye Belirleme Sınavı(SBS) ile Nevzat Ayaz Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Lisesi'nde okumaya hak kazanan öğrenciler, dönem ortasında okul değiştirmeye mecbur bırakıldı. Kazanılmış haklarına saygı duyulmasını bekleyen öğrenci ve veliler, mağduriyetlerini Ankara Hürriyet ile paylaştı.
Sistem değişikliğine giden okulda, öğlenciler düşünülürken sabahçıların mağdur edildiğinden yakınan veliler, seslerini duyurmak için okul bahçesinde bir araya geldi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne ve Ankara Valiliği'ne seslenen öğrenci ve veliler “Kayıt yaptırırken bizlere söylenmeliydi. Tepeden inme okul değişikliği olabilir mi?” diyerek tepkilerini dile getirdi.
Çelişkili açıklamalar yapıyorlar
İkinci dönem, yeni bir okul olan Ali Hasan Coşkun Kız Teknik ve Meslek Lisesi'ne devam etmeye mecbur bırakılan 9. sınıf öğrencilerinden İrem Göçer'in velisi Ferruh Göçer yaşadıkları mağduriyeti şu sözlerle anlattı:
“Okulların yarıyıl tatiline girmesine 15 gün kala bizlere haber verildi. Aslında emrivaki yapıldı dersek yanlış olmaz. Bizim anlam veremediğimiz, onların da açıklama yapmadığı çok nokta var. Nevzat Ayaz Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Lisesi karma bir okul. Yani hem sınavla öğrenci alımı yapılıyor hem de merkezi yerleştirme yoluyla. Bizlere söz konusu okula taşınacak öğrencilerin, Nevzat Ayaz'a sınav ile gelenlerden oluşacağı bilgisi verildi. Fakat sonra durumun bize aktarıldığı gibi olmadığına gördük. Sadece 9. sınıf öğrencileri yani bu sene kaydı yapılan öğrencilerin taşınacağı ortaya çıktı. Nedenini sorduğumuzda çelişkili açıklamalar yaptılar.
Dereyi geçerken at değiştirilir mi?
İkinci gerekçeleri ise, öğlenci grupların evlerine geç gitmelerinden yakınmaları yönünde oldu. Küçük bir kız grubunun yaptığı şikayet üzerine böyle bir uygulamaya başvurduklarını belirten yetkililer, bizlere göre kaş yaparken göz çıkardılar. Eğer gerçek neden buysa, ki bizlere göre bu da bir bahane, birilerinin mağduriyetini gidermek için yine birilerini mağdur ettiler. Burası bizim çocuklarımızın kendi tercihleri ve kazandıkları hakları. Soruyorum yetkililere dereyi geçerken at değiştirilir mi? Nevzat Ayaz yılların verdiği tecrübe nedeniyle birçok öğrencinin tercih ettiği bir okul. Yüzlerce öğrenci arasından bizim çocuklarımız burayı kazandıysa eğer, bu hakkı onların elinden kimse almamalı.”

Mağduriyet söz konusu değil

İL Milli Eğitim Müdürlüğü ise, mağduriyetin söz konusu olmadığının altını çizerek öğrencileri taşıma nedenlerini şu sözlerle dile getirdi:
“Nevzat Ayaz Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Lisesi, ikili bir sistemle eğitim öğretim veriyordu. Öğlenci öğrencilerimizin mağduriyeti söz konusuydu. Ali-Hasan Coşkun kardeşler 'Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası' kapsamında Ali Hasan Coşkun Kız Teknik ve Meslek Lisesi'ni yaptırdılar. Fakat bir şartları oldu. Bu okulun sadece Anadolu Lisesi bazında eğitim vermesini istediler. Biz de bu nedenle Nevzat Ayaz'a Seviye Belirleme Sınavı ile gelen öğrencileri taşımak zorunda kaldık. Ortada velilerin ve öğrencilerin söylediği gibi bir mağduriyet söz konusu değil. Onlardan anlayış bekliyor bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz.”

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.