Eğitimcilerin İhanet Dediği Proje

Eğitimcilerin İhanet Dediği Proje

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yabancı dil için 40 bin “ithal öğretmen” getirme projesi eğitimcileri ayağa kaldırdı

Memur Sen ve Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu haberlere konu projeyi ibret ve hayretle takip ettiklerini açıklarken, Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Koncuk bunun misyonerlik anlamına geleceğini belirterek “Maaşlarını da Vatikan mı ödeyecek?” diye sordu.
 
Yapılan açıklamaya göre, Milli Eğitim Bakanlığı “her çocuk en az bir yabancı dil konuşacak” sloganından hareketle “İngilizce dil dersi” için tam 40 bin yabancı İngilizce öğretmeni istihdam etmeyi planlıyor. Devlet okullarında ana sınıfından itibaren 4 yıl boyunca İngilizce eğitimi amaçlayan proje ile çocukların, anadil öğrenir gibi eğitilmeleri hedefleniyor. Öğretmenlerin Avustralya, Kanada, ABD ve İngiltere gibi ülkelerden getirtileceği belirtiliyor. Proje kapsamında okullarda ''English cafe''ler açılması planlanıyor.

 

MİSYONERLİK ANLAMINA GELİR
Memur Sen ve Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, “ithal öğretmen” projesini ibret ve hayretle takip ettiklerini açıkladı. Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Koncuk da, bunun misyonerlik anlamına geleceğini belirterek, kabul edilemeyeceğini söyledi.

İBRET VE HAYRETLE TAKİP EDİYORUZ
Memur Sen ve Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Atanamayan öğretmenlerin çığlığı kulakları çınlatırken, KPSS hırsızlığı sinirleri tahrip, adayları mağdur ederken, 16 bin İngilizce Öğretmeni adayı sırada beklerken, Milli Eğitim Bakanlığı'nın geliştirdiği(!) söylenen bir proje çerçevesinde 40 bin ‘ithal öğretmen' getirmeyi planladığı yönünde çıkan haberleri ibret ve hayretle takip ediyoruz.”

KESİNLİKLE KARŞIYIZ, BAKANLIKTAN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ
Gündoğdu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın her yıl 10 bin olmak üzere 4 yılda toplam 40 bin öğretmen ithal etmeyi planlamasının kabul edilebilecek hiçbir tarafının bulunmadığını belirtilerek şöyle konuştu: “İşsizlik oranının yüzde 12'lerde olduğu ülkemizde, eğitim fakültelerinden mezun kalifiye elemanlar istihdam için beklerken, basına yansıyan ithal öğretmen haberlerini makul ve mantıklı karşılamamız beklenemez. Bakanlığın, yabancı dil öğretimimizle ilgili sorunu masaya yatırıp, öğretim yöntemlerimizi sorgulamak, hizmetiçi eğitimle mevcut kadroların verimini yükseltmek, atama bekleyen Yabancı Dil Öğretmeni adaylarının adaptasyonu ve bunları talebe uygun hale getirmek gibi çözümler yerine ithal öğretmen istihdamı ile gündeme gelmesini hayretle karşıladık. Eğitim-Bir-Sen olarak, kesinlikle ‘İthal Öğretmen' istihdamına karşı olduğumuzun bilinmesini istiyoruz. Sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi ve yeni öğretmen alımı konusundaki taleplerimizi, kadro yetersizliği gibi bir bahane ile öteleyen, öğretmen açığının 150 bin olduğu bir ortamda 350 bin öğretmen adayının taleplerine cevap veremeyen Milli Eğitim Bakanlığı'nın konuya ilişkin kamuoyuna açıklama yapmasını bekliyoruz.”

MÜFREDATIN YANLIŞLIĞINI ORTAYA KOYAR
Gündoğdu şöyle devam etti: “Eğer bakanlık yabancı öğretmen yetiştirememekten dolayı öğretmen ithal edecekse bu da uygulanan müfredatın yanlışlığını ortaya koyar. Dışarıdan öğretmen getirmek demek, biz yabancı dil eğitimi verecek öğretmen yetiştiremiyoruz demektir. Bakanlığın kendi uyguladığı müfredatın, eğitim sisteminin yanlış olduğunun itirafı niteliğindedir. Birde sözkonusu ülkelerdeki öğretmenler bizdeki öğretmenlerin iki katı ücret alıyor ki bu da öğretmenler arasındaki maaşlarda uçurum oluşturur. Bu karar eğitim camiasını rencide edecek ve pek çok aksaklıkları beraberinde getirecek son derece yanlış bir uygulama olur.”

ATAMA BEKLEYEN ÖĞRETMENLERE İHANET
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise İngilizce öğretmen ithalatının atama bekleyen öğretmen adaylarına “ihanet” olarak gördüklerini söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 40 bin yabancı İngilizce öğretmeni istihdam edilmesini öngören projenin hiçbir mantıklı izahının bulunmadığını ifade eden Koncuk, şöyle konuştu: “Açıkçası ben bu projenin Türkiye projesi değil, Vatikan projesi olduğunu, bir misyonerlik projesi olduğunu düşünmeye başladım. Şöyle ki, bugün ABD'de bir İngilizce öğretmeninin aylık geliri 3 bin dolardan aşağı değil. Türkiye'de bu öğretmenlere 2 bin dolar maaş verileceği söyleniyor. İyi de bu öğretmenler hem de kendi ülkesinde ayda 3 bin dolar kazanacakken, Türkiye'ye gelip 2 bin dolara niye çalışsın ki? Ha çalışır. Nasıl çalışır? Aradaki farkı ABD karşılayacaksa, Vatikan karşılayacaksa çalışır. Yani misyonerlik için geleceklerse çalışırlar.”

BİNLERCE İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ ATAMA BEKLİYOR
Türk Eğitim Sen Başkanı Koncuk, bugün itibariyle ülkemizde binlerce İngilizce öğretmeninin atama beklediğini hatırlatarak “Yabancı İngilizce öğretmeni bir kere atama bekleyen öğretmenlerimize ihanettir” dedi. Mevcut İngilizce öğretmenlerinin yeterli görülmediği görüşünün sakat olduğunu ifade eden Koncuk “İngilizce öğretemiyoruz mantığını anlamak mümkün değil. İngilizce öğretme metotları var. Bugün okullarımızda bu metotlar uygulanıyor. Anadili İngilizce olan bir öğretmen ekstradan ne öğretebilir ki” diye konuştu.

FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENLERİNİ DE KANADA'DAN MI GETİRECEĞİZ?
Koncuk ayrıca, üniversiteye giriş sınav sonuçlarına göre öğrencilerimizin Fen Bilimlerinde de başarılı olamadıklarını vurgulayarak şöyle sordu: “O zaman Fen Bilimleri öğretmenlerini de Kanada'dan, ABD'den getirelim. Var mı böyle bir şey?”

 

İnternethaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum