EĞİTİM MÜFETTİŞLERİNİN GÖREV ALANLARI

EĞİTİM MÜFETTİŞLERİNİN GÖREV ALANLARI

Müfettişler Derneği Başkanı Doğan CEYLAN'ın "eğitim müfettişlerinin görev alanları" ile ilgili yazısı

EĞİTİM MÜFETTİŞLERİNİN GÖREV ALANLARI

5984 Sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun İli Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 27610 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu Kanununun birinci maddesiyle Eğitim Müfettişlerinin görev alanı belirlendi. İlköğretim Müfettişlerinin görev alanları daha önce yönetmelik değiştirilerek üç kez daraltılmıştı. Bu değişikliklerin tamamı Danıştay tarafından iptal edilmişti. Son daraltma değişikliği Derneğimizce yargıya götürülmüş ve yürütmeyi durdurma talebimiz Danıştay İkinci Dairesince kabul edilmişti. Yasa ile eğitim müfettişlerinin görev alanları belirlendiği için ikide bir eğitim müfettişlerinin görev alanlarına müdahale edilemeyecek. Yasaya göre Eğitim Müfettişlerinin görev alanları:

Rehberlik ve denetim görev alanları: İl ve ilçe millî eğitim müdürlükleri ve orta öğretim kurumlarının rehberlik ve denetimi dışındaki her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarıdır. Bu kurumları ayrıntılı olarak ele alırsak:

· Resmi ve Özel Anaokulları

· Resmi ve Özel İlköğretim okulları

· Eğitim Uygulama Okulları

· İş Eğitim Merkezleri

· Otistik Çocuklar Eğitim merkezleri

· Rehberlik ve Araştırma merkezleri

· Mesleki Eğitim merkezleri

· Halk Eğitim merkezleri ve akşam sanat okulları

· Dershaneler (İlköğretim ve Liselere yönelik)

· Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursları

· Kurslar (Yabancı dil, bilgisayar, muhasebe …vs)

· Etüt Eğitim merkezleri

· Rehabilitasyon Merkezleri

· Öğretmenevi ve Akşam sanat okulları

· Hizmetiçi Eğitim Merkezleri

· Hizmetiçi Eğitim Enstitüleri

· Kur'an Kursları

· Spor ve izcilik okulları/İzcilik eğitim tesisleri

· Öğrencileri Yetiştirme ve Sınavlara hazırlama Kursları



İnceleme/Soruşturma görev alanları: Yasayla Ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin branşlara ilişkin inceleme ve soruşturmaları istisna tutulmuştur. Bunun dışındaki bütün inceleme ve soruşturmalar eğitim müfettişlerinin görev alanını oluşturmaktadır. Daha önce Diyarbakır Valiliğine Bakanlıkça gönderilen görüş yazısında İlköğretim Müfettişlerinin, Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri ve İlçe Milli Eğitim Müdürleri hakkındaki inceleme ve soruşturma işlemlerini yürütebileceği belirtmişti. Bu durum yasada da yer almış oldu.

Daha önce il milli eğitim müdürü statüsünde oldukları yönetmelikle sabit olan ilköğretim müfettişlerinin statülerinin aşağıya çekilmesine ilişkin yönetmelik değişikliğinin iptali için yine Derneğimiz tarafından dava açılmıştı ve dava halen Danıştay'da devam etmekteydi. Eğitim müfettişlerinin il milli eğitim müdür yardımcıları, şube müdürleri, ilçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürlerinin soruşturmalarını yapmaya yetkili kılınmaları, ayrıca il milli eğitim müdürü ile aynı düzeyde ek gösterge verilmesi yönetim/denetim arasındaki statü tartışmalarına da son noktayı koymuş oldu.

Eğitim Müfettişlerine il milli eğitim müdürlüğü müdür yardımcıları, ilçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürleri hakkında soruşturma ve inceleme yapma yetkisi verilmişken, sayılan bu makamların başkanlığında kurulan; aylıkla ödül, kardeş okul gibi kurul ve komisyonlarda da eğitim müfettişlerine komisyon üyeliği görevi verilmesi çelişki yaratmaktadır. Yasal düzenleme, bu çelişkiye neden olan bazı yönetmelik ve genelgelerde değişikliklerin en kısa sürede yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Danışma ve denetim biriminin icra içinde yer alması düşünülemez. Bu nedenle kurul ve komisyonlarda, eğitim müfettişlerine görev verilmemelidir.

Kanunda öğretmenlerin branşlara ilişkin inceleme ve soruşturmalarının hariç tutulması yersiz bir düzenleme olmuştur. Çünkü İlköğretim müfettişleri içinde daha önce ortaöğretim kurumlarında öğretmenlik yapmış birçok müfettiş vardır. Milli Eğitim Bakanlığı geçen yıl açtığı 405 kişilik müfettiş yardımcılığı sınavına ortaöğretim kurumlarında çalışan öğretmenlere de müracaat hakkı tanımıştır. Ortaöğretim öğretmenlerinden sınavda başarılı olanlar şu anda eğitim müfettiş yardımcısı olarak görev yapmaktadırlar. Kanun tasarısı hazırlanırken Danıştay kararlarının iyi yorumlanamaması, ortaöğretim öğretmenlerine eğitim müfettişliğine müracaat hakkı verilmiş olduğunun gözetilmemesi sonucu bu istisna getirilmiştir. Düzenlenecek yönetmelikte ortaöğretim kurumlarında branş yeterliliğine ilişkin soruşturmaların aynı branştan gelen eğitim müfettişleri tarafından yapılmasına ilişkin bir kural konulması yeterliyken yasa da istisna getirilmesi yanlış olmuştur.



Doğan CEYLAN
Müfettişler Derneği Başkanı

www.mufettisler.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.