Eğitim için 95 bin lira ödeyen beş bin lira maaşla pilot oluyor

Eğitim için 95 bin lira ödeyen beş bin lira maaşla pilot oluyor

Ekonomik krizden etkilenmeden büyüyen Türk sivil havacılık sektörü, pilot istihdamını her geçen yıl artırarak gençlere prestijli iş imkanı sunuyor.

Pilot olabilmek için 15 aylık eğitimi tamamlamak ve yapılacak sınavda başarılı olmak gerekiyor. Yaklaşık 45 bin Euro'ya (95 bin TL) mal olan eğitimin ardından sektörde istihdam edilen bir pilot ortalama 5 bin lira maaş alıyor.



Türk Hava Kurumu'na (THK) bağlı Türkkuşu Genel Müdürü Necdet Şendil, pilotluğun yeni bir iş kapısı olarak değerlendirilebileceğini ifade ederek, "Bütün dünyada kriz varken Türkiye'deki havacılık şirketleri bundan etkilenmedi. Büyümesini sürdürdü." diyor. Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlerin, sektörün büyümesine paralel olarak pilot ihtiyaçlarının her geçen yıl arttığına dikkat çeken Şendil, THY'nin bu yıl 150 pilot istihdam edeceğini, diğer havayolu şirketlerinin de yılda ortalama 300-400 pilota ihtiyaç duyduğunu aktarıyor.

Profesyonel havayolu pilotluğu için eğitim zorunluluğu bulunduğunu ve standart süresinin 13-18 ay arasında olduğunu anlatan Şendil, bu sürede 805 saat teorik, 207 saat pratik eğitim verildiğini belirtiyor. Eğitimin ardından adayların Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından sınava tabi tutulduklarını, başarılı olanlara dünya çapında geçerli Havayolu Taşıma Lisansı verildiğini kaydediyor. Genel Müdür Şendil, Türkiye'deki havayolu şirketlerinin yerli pilot eksikliği nedeniyle yabancı pilotlarla uçtuğunu dile getirerek, "Bu, gelecekte olumsuz sonuçlar doğuracak. Onun için bir an önce yerli okullardan yetişen pilotlara öncelik vermelerini, uçuş okullarının ve Türk gençlerinin önünü açacak iş sahalarını sağlamalarını diliyorum." diye konuşuyor. Türkiye'deki pilot açığının önümüzdeki 5 yıl içinde artacağını öngören Şendil, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bunu şimdiden görüp hazırlıklı olursak, yeterli pilot adayını yetiştirirsek ihtiyacı karşılayabiliriz."

Eğitim programlarının gelecek ay başlayacağını kaydeden Şendil, başarılı personelle kaliteli eğitim sunduklarını, bu sayede kursiyerlerinin başarılı şirketlerde rahatça istihdam edildiğini vurguluyor. Şendil, Türkkuşu'nun uluslararası kurallar ve AB müktesebatına uygun standartlarda eğitim imkanı sunduğunu belirtiyor. 1935'ten beri pilotaj eğitimi veren Türkkuşu, Etimesgut ve Selçuk'taki eğitim tesislerinde çalışmalarını sürdürüyor. Kurum, öğrenci kapasitesini bu yıl 150'den 300'e çıkaracak. ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.