Dünyayı sırtlayan ekonomiler arasına Türkiye de girecek

Dünyayı sırtlayan ekonomiler arasına Türkiye de girecek

Dünya ekonomilerinin krizde dip noktaya ulaştığı ve artık önümüzdeki dönemde yukarı doğru ivme kazanacağı kanaati hakim olmaya başladı.

Bu dönemde BRIC ülkeleri Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in yıldızının daha da parlaması bekleniyor. Bankacılık sisteminin güçlü olmasıyla krizde öne çıkan Türkiye'yi ise başta bölgesinde sonra dünyada parlak bir gelecek bekliyor. Eurofinance konferanslarının açılış panelinde konuşan HSBC Bank başekonomisti Murat Ülgen, Türkiye'nin dünya ekonomisini sırtlayan BRIC ülkeleri arasına gireceği ve birliğin yeni adının BRICT olarak değiştirileceği öngörüsünde bulundu. Küresel krizde esas sıkıntının emek piyasasında yaşandığını kaydeden Murat Ülgen, her ülkede cereyan eden bu sorun halledilmeden toparlanmadan bahsetmenin doğru olmayacağını belirtti. Ülgen, ayrıca genç nüfusu ve çeşitlendirilmiş ekonomi avantajına sahip Türkiye'yi bekleyen tek riski, büyümeyi finanse edecek tasarrufa sahip olmaması olarak gösterdi. Türkiye'de hanehalkı ve şirketlerin tasarrufu büyümeyi destekleyecek nitelikte değil. Yüzde 15 sınırına gelen işsizlik oranını azaltmak için yıllık yüzde 6'ya yakın bir performans göstermek zorunda.

2010'da büyüme beklentileri olmasına rağmen ekonomistlerde hâlâ bazı endişeler bulunuyor. Panelin konuşmacılarından Yapı Kredi Bankası başekonomisti Cevdet Akçay, dünyada regülasyonlarla ilgili aşırı şişmiş beklentilerin olduğunu, ekonomileri hâlâ bazı risklerin beklediğini kaydetti. Krizin zayıflıkları ortaya çıkardığını savunan Akçay, Avrupa Birliği'nin sanıldığı kadar güçlü bir ekonomik birlik olmadığının önümüzdeki süreçte ortaya çıkacağını ifade etti. Akçay'a göre ihracata dayalı büyüme şeklinin de sağlıklı bir yöntem olmadığının ispatı, içe kapanık Avrupa ülkesi Polonya'nın 2010'da Avrupa'da büyüyecek tek ülke olması. Akçay, yine de bu bölgede Polonya dahil 12 ülkenin toplamının bir Türkiye etmediğinin altını çizdi. Cari açığın çok da önemli olmadığını belirten Akçay, Çin'in ticari fazladan muzdarip olduğunu, her şeyin aşırısının sıkıntı verdiğini söyledi.

Son ekonomik göstergeler Türkiye'nin toparlanma sürecine girdiğini gösteriyor. Tüm finansal kurumlar Türkiye'nin 2010 büyüme beklentisini yüzde 5 olarak revize etti. Rollerin değişerek gelişmiş ülkelerin yerini gelişmekte olan ülkelerin alacağını öne süren Cevdet Akçay, yeni ekonomik düzende Türkiye'nin önemli bir aktör olacağını kaydetti. Cevdet Akçay, "Türkiye'de siyasi risk falan görmüyorum. Hafif kaotik gibi görünen ortam siyasi normalleşmedir." dedi. ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.