Dünyayı fethettik

Dünyayı fethettik

6 kıtaya yayılan 19 Türk şirketi krizde yabancının umudu oldu. Şirketlerimiz yurt dışında 31 milyar dolar büyüklüğe ulaşıp 90 bin kişiye iş verdi

DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) önderliğinde hazırlanan 'Çok Uluslu Türk Şirketleri' raporu açıklandı. Rapora göre; 100 milyon dolar cironun üzerinde gelir elde eden 19 Türk şirketinin, 2009 yılı itibariyle toplam yurt dışı varlıkları 31 milyar dolara ulaşırken, yurt dışı satış hacimleri 15 milyar dolar olarak tespit edildi. Türkiye dışında 6 kıtada 396 iştirake sahip bu şirketler, yurt dışında 90 bin çalışana ulaştı. Küresel varlıkları en fazla olan 19 Türk şirketi; Sabancı Holding, Doğuş Grubu, Enka, Turkcell, Çalık Holding, Turkish Petroleum Corporation, Koç Holding, Şişecam, Tekfen Holding, Doğan Holding, Alarko Grubu, TAV Holding, Zorlu Enerji, Orhan Holding, Eczacıbaşı Holding, Borusan Holding, Yıldız Holding, Eroğlu Holding, Çelebi Holding şeklinde sıralanıyor. Bu şirketler arasında Sabancı Holding'in, toplam yabancı varlıkları 8 milyar doları buluyor. Bu rakam, listede yer alan 19 şirketin toplam yurt dışı varlıklarının 4'te 1'ine denk geliyor.

AVRUPA'DA YÜZDE 77
Yurt dışı varlıklarının büyüklüğüne göre yapılan sıralamada, ikinci sırada 6 milyar dolarla Doğuş Grubu, ardından sırasıyla Enka ve Turkcell yer alıyor. Holdinglerin yurt dışına yaptıkları yatırımın coğrafi dağılımı ise Avrupa yüzde 77, Ortadoğu-Afrika yüzde 11, Amerika yüzde 6 ve Asya yüzde 6 şeklinde ortaya çıkıyor.

İSLAM ÜLKELERİNİN YILDIZI TÜRK ŞİRKETLERİ
İslam Konferansı Teşkilatı'na üye 57 ülkenin şirketleri incelendi. Türkiye, listede en çok şirketle yer alan ülke oldu. Birinciliği Saudi Arabian Oil alırken; Koç Holding 10'uncu, Sabancı 16'ncı, Ülker 18'inci, İş Bankası 19'uncu oldu. Listenin ilk sırasındaki Saudi Arabian Oil'in geliri 182.3 milyar dolar olarak açıklandı. Bu şirketi, 79.2 milyar dolar gelirle İran'dan National İranian Oil izledi. Türkiye'den toplam 20 şirketin girdiği listede, en üst sırada, 28.9 milyar dolar gelirle Koç Holding yer aldı. Sabancı Holding 12.1 milyar dolar gelirle 16'ncı sırada, Yıldız Holding/Ülker 10.9 milyar dolarla 18'inci sırada, İş Bankası 10.8 milyar dolarla 19'uncu sırada yer buldu. Listeye giren Türk şirketleri arasında Ziraat Bankası, Akbank, Turkcell, VakıfBank ve THY de yer aldı.
takvim

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.