Dünyayı AYAĞA KALDIRAN adam

Dünyayı AYAĞA KALDIRAN adam

Kuzey Kore'nin nükleer denemesi uluslararası çevrelerde şok etkisi yarattı.

Atom bombası denemesi gerçekleştiren ve kısa menzilli füze test eden Kuzey Kore, dünyada endişe yarattı. BM Güvenlik Konseyi olağanüstü toplanıyor. Kuzey Kore yönetimi, “savunma amaçlı nükleer gücünü” geliştirmek amacıyla bugün yeni bir deneme yaptığını açıkladı.

Haber ajansları, yeraltında gerçekleştirilen nükleer denemenin 20 kiloton büyüklüğünde olduğunun tahmin edildiğini duyurdu. Bir kiloton, 1000 tonluk TNT'ye denk geliyor. Kuzey Kore, ilk olarak 2006 yılı Ekim ayında atom bombası denemesi gerçekleştirmişti. Komünist yönetimin, bu kez daha büyük bir deneme yapması, dünyada endişeye neden oldu.

OBAMA: BÜYÜK TEHDİT
BM Güvenlik Konseyi, endişe yaratan son gelişmeler üzerine bugün acil olarak toplanma kararı aldı. ABD Başkanı Barack Obama, Kuzey Kore'nin denemelerinin “uluslararası hukukun ihlali” anlamına geldiğini söylerken, bu adımların dünya barışı ve güvenliği için tehdit oluşturduğunu kaydetti. Obama, “Bu tür provokasyonlar yalnızca Kuzey Kore'nin dünyadan daha fazla izole olmasını beraberinde getirecektir” ifadesini kullandı.

DÜNYA'DA BÜYÜK 'ŞOK'
ABD ve AB ülkeleri başta olmak üzere dünya ülkeleri Kuzey Kore'nin nükleer denemesinin ''BM kararının ihlali'' anlamına geldiğini bildirdi. Japonya hükümeti olağanüstü toplanarak durumu değerlendirdi. Rusya ise tedirginliğini diğer ülkelerin görüşüne katılarak dışa vurdu. Güney Kore olayı ABD'ye dakikalar önce haber verdi. BM ülkelerinin uyarılarına rağmen Kuzey Kore'nin bu tavrı dünyada hem infial hem de şok doğurdu.

Nükleer denemenin yapıldığı bölge


Kapalı kutu Kuzey Kore
II. Dünya Savaşı'ndan sonra, Kuzeyin komünist hâkimiyetine girmesi diğer taraftan Güneyin Batıya dönük politika izlemesi ve birçok şeyi batılılarla paylaşmasından, Kuzey ve Güney Kore olmak üzere ikiye parçalandı. Demokratik Kore Halk Cumhuriyeti 1948 yılında otoriter ve sosyalist bir hükümet olarak kurulmuştu. 1994 yılında Kuzey Kore'nin ilk lideri olan Kim İl Sun'un ölümünden sonra, ülkeyi oğlu Kim Jong İl yönetmektedir. Kuzey Kore diğer komünist ülkelere göre daha bir kapalı kutu görünümündedir.
ensonhaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.