Dünya tıp tarihine geçtik!

Dünya tıp tarihine geçtik!

İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Erhun Eyüboğlu, reflü ve kalın bağırsak kanseri tedavisinde Dünya Tıp literatürüne girdiklerini belirterek "Reflüde başarımız yüzde 98" dedi

TÜRKİYE'NİN önemli tıp fakültelerinden İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhun Eyüboğlu, sağlıktaki son gelişmelerle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Türkiye'de yerli yersiz ameliyatların sağlık açısından üzücü olduğunu dile getiren Prof. Dr. Eyüboğlu, Cerrahpaşa'nın bu konuda titiz çalıştığını dile getirdi. Daha önce dekanlık ve bölüm başkanlığı görevinde de bulunan Erhun hoca, reflü hastalığı tedavisindeki tam başarıdan yeni cerrahi metodlara kadar pekçok gelişmeyi ilk kez Tercüman ile paylaştı. Ünlü Şair Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun yeğeni olan rektör adayı Erhun hoca ile söyleşimize geçiyoruz.

Öncelikle Türkiye'deki sağlık uygulamalarını nasıl yorumluyorsunuz?

Biz hak etmeyen hiçbir hastayı ameliyat etmiyoruz. İlaç tedavisi yapıldı. Bütün şartlar yerine getirildi. Hasta yarar görmediyse cerrahi tedaviyi kendilerine uyguluyoruz. Ama Türkiye'de ticari kar gayretiyle yapılan, hiç tasvip etmediğimiz birtakım uygulamalar mevcut. Yerli yersiz ameliyatlar, 12 yaşındaki çocuk hastayı yetişkinmiş gibi ameliyat eden hastane ve doktorlar var. Sağlık Bakanlığı'nın halletmesi gereken tıbbi bir olgu bu. Onlara da kolaylıklar diliyorum.

Öncü bir kurumuz

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, sizin de deyiminizle birçok ilklerle dolu.

İÜ'nün Çapa'daki İstanbul Tıp ve Cerrahpaşa Tıp Fakülteleri çok değerli bilimadamlarının bulunduğu üniversite hastanelerine sahiptir. Ayrıca ilkler Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde olmuştur. Örneğin, ilk Laparoskopik Cerrahi'nin hızlı gelişimi, fakültemizde oldu. Bunun öncülüğünü yapan bir öğretim üyesiyim. Türkiye'de ilk kez 1993'de Laparoskopik Kolon Cerrahisi ben ve ekibim tarafından gerçekleştirildi. Yine güncel olan Reflü hastalığının tedavisi de fakülte hastanemizde başarıyla uygulanmaktadır.

Öyle mi hocam? Bu pek bilinmiyor aslında.

Bizim medya ayağımız eksik olduğundan üniversitemiz bizi duyuramadı! Bazı özel sektördeki kuruluşlar, bu başarıyı hemen sahiplenmek istedi. Laparoskopik Reflü Cerrahisini ilk kez 1993 yılında biz uyguladık. Ama bu başarılar, zorluklar içinde gerçekleşiyor. Bilimsel destek, cihaz, kurum sahiplenmesiyle ilgili eksiklikler mevcut. Yine Türkiye'de bilinmeyen bir gelişme daha mevcut. Avrupa'da henüz birkaç merkezde uygulanan Transanal Endoskopik Mikro Cerrahi dediğimiz kalın bağırsakla ilgili bir cerrahi yöntemi, Türkiye'de uygulanmaya başladı. Türkiye'de Transanal Endoskopik Mikro Cerrahi, önümüzdeki yıllarda gelişecek. Bu konuyu Cerrahpaşa Tıp Fakültesi olarak önümüzdeki dönemde kamuoyuna tanıtacağız.

Reflü, moda bir hastalık. Bununla ilgili çalışmalarınız ne düzeyde?

Türkiye'de reflü hastalığının görünme sıklığı, yüzde 20. İstanbul'da 2 milyon reflü hastası var. Ben, bu kadar hastayı gece gündüz ameliyat etsem bitiremem! 1993'ten beri bu konularda çalışmalarda bulunuyoruz. O dönemde çoğu kişinin reflünün ne olduğu konusunda yarım yamalak bilgisi vardı. Bu konuda önemli başarılara imza attık. Bin 500'ün üzerinde hastayı tedavi ettik. İki katı da ilaç tedavisi yaptık. Dünya çapında baktığımız zaman da bu literatüre geçen bir sayı.

Hedef, ilk 100'de olmak

Kesin tedavi değil mi?

Yüzde 98 başarı. Yine karın fıtıklarının laparoskopik tahliliyle ilgili 4 workshop yaptık. Bu da Türkiye'de bir ilk. Ama üniversitemizde deney için domuz temin etmek bile o kadar zor ki...


Türkiye'de Kalp Cerrahisinin bugüne gelmesinde de aktif rolünüz mevcut sanırım.

Evet! Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Kalp Cerrahisinin bugünkü aktif durumuna gelmesini sağlayan projeye imza attım. Hedefim, İstanbul Üniversitesi'nin dünyada ilk 100 üniversitenin arasında yeralmasına yardımcı olmaktır. Ayrıca Bilimsel özerklik, topluma önderlik etmektir. Bilimsel açıdan baktığımızda dünya üniversiteleriyle rekabet edecek, pekçoğundan daha fazla bilimsel birikimine sahip olduğumuzu söylemem gerek.

İSTEM'de ücretsiz kurs

İstanbul Üniversitesi olarak ayrıca önemli bir kursa imza atıyorsunuz.

Sürekli Eğitim Merkezi'nde verdiğimiz kurslardaki amaç, Türk insanına ciddi, bilimsel sağlık hizmetinin verilebilmesi için kişileri bilinçlendirmek. Birçok hekim arkadaşımız, mezuniyet sonrasında bu kurslara katılıyorlar. Biz de onlara mesleğin detaylarını, yöntemlerini anlatıyoruz.

Kurslar ücretli mi?

Ücretli olan da ücretsiz olan da var. Bu kursların sonunda kendilerine sertifika veriyoruz.


tercüman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.