Türkiye’de 2002’den bu yana tek başına iktidar olan AK Parti, 14 Ağustos 2001’de Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde kuruldu.
1972’de kurulan ve Necmettin Erbakan’ın liderliğini yaptığı Milli Selamet Partisi’nin (MSP) ardından, ‘Milli Görüş’ hareketini temsil eden Refah Partisi (RP) ve Fazilet Partisi’nin (FP) ‘yenilikçi mirasçısı’ olarak ortaya çıktı.
Erdoğan, partinin kuruluş çalışmalarına, okuduğu bir şiirden dolayı aldığı hapis cezasının infaz edildiği Kırklareli Pınarhisar Cezaevi'nde başladı.
Fazilet Partisi’nin 2000’de, Refah Partisi’nin devamı olduğu gerekçesiyle kapatılmasının ardından, partinin içindeki ‘yenilikçi’ kanat yeni siyasi parti arayışının parçası oldu.
Erdoğan hapisten çıktıktan sonra 'Milli Görüş'ün yanı sıra, farklı görüşlerden insanları bir araya getirecek bir siyasi parti kurmayı hedefledi.
Aralarında Abdullah Gül, Bülent Arınç, Abdüllatif Şener, Cemil Çiçek, Abdülkadir Aksu ve Hayati Yazıcı gibi isimlerin yer aldığı grup, Anadolu'nun farklı bölgelerinde yeni oluşum için halkın nabzını yoklamaya başladı.
Bu yeni oluşum, uzun süren planlama sürecinin sonunda, 14 Ağustos 2001’de partinin kurulduğunu ilan etti.
Parti içinde Milli Görüş’ün yenilikçi yüzlerinin yanı sıra, özellikle merkez sağ ve Anavatan Partisi kökenli isimler yer aldı.
Yeni çizgisini ‘muhafazakâr demokrat’ olarak belirledi.
Partinin 16 Ağustos 2001’deki ilk genel kongresinde Erdoğan genel başkan seçildi.
Bu dönemde iktidarda olan koalisyon hükümetinde yaşanan siyasi kriz ve ekonomik bunalım nedeniyle, AK Parti, 2002 Genel Seçimleri için kısa süre içinde anketlerde öne çıkan parti konumuna geldi.
Seçimlerden 10 gün önce, dönemin Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, ‘Siyasi Partiler Yasası’nı ihlal ettiği gerekçesiyle AK Parti’nin kapatılması istemiyle dava açtı.
Ancak davaya rağmen kuruluşunun üzerinden yaklaşık 14 ay geçtikten sonra 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan genel seçimlere katılan AK Parti, yüzde 34,29 oyla tek başına iktidar oldu.
İşte seçimler sonrası gazetelerin manşetleri...
İş başına geldikten sonra ekonomik gelişime ağırlık veren parti, bu alanda önemli bir ilerleme sağladı.
2001 ekonomik krizinin etkileri zamanla hafiflerken işsizlik ve enflasyonda düşüş yaşandı.
Ekonomide sağlanan bu ilerleme sonrasında AK Parti, 2004’te yapılan yerel seçimlerde de sandıktaki başarısını sürdürdü.
Parti, kritik seçimlerde oy oranını yüzde 42’ye yükselterek, İstanbul, Ankara ve Adana gibi önemli şehirlerde belediye başkanlıklarını elde etti.
Üst üste ikinci seçimi de kazandıktan sonra ekonomi ve dış politika ağırlıklı siyasetini sürdürdü.
Bu süreçte laiklik tartışmaları, siyasette askerin rolü gibi konular, partinin özellikle ilk döneminde sık sık gündeme geldi; AK Parti bu konularda yoğun biçimde eleştirildi.
Siyasi taraflar arasındaki gerginlik 2007’de en üst noktaya ulaştı. Geniş katılımla farklı şehirlerde gerçekleştirilen Cumhuriyet mitinglerinde hükümete sert tepki gösterilirken, Erdoğan ve Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı çıkıldı.
Aynı yılki genel seçimler öncesinde 'e-muhtıra' olarak bilinen, 27 Nisan tarihinde Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde hükümete karşı yayınlanan bildiri seçimleri farklı bir boyuta taşıdı.
Erdoğan liderliğinde AK Parti, bu gergin ortamda 22 Temmuz 2007 yılındaki genel seçimlerde de zafer kazandı ve oylarını yüzde 47'ye yükseltme başarısı gösterdi.
2007’deki seçim zaferinin ardından da laiklik tartışmaları devam etti.
2008’de ‘laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu’ gerekçesiyle AK Parti’nin kapatılması istemiyle dava açıldı.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, kapatılması ve Başbakan Erdoğan başta olmak üzere, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dahil 71 kişinin 5 yıl süre ile siyasetten uzaklaştırılması istemiyle hazırladığı iddianameyi Anayasa Mahkemesi'ne sundu.
Mahkeme, 30 Temmuz 2008 tarihinde açıkladığı kararında, partinin kapatılmasını 5'e karşı 6 oyla reddetti, ancak hazine yardımının belirli bir oranda kesilmesine hükmetti.
2008 yılının kapatma davası dışındaki diğer önemli gelişme başta ABD olmak üzere çok sayıda ülkeyi etkileyen küresel mali kriz oldu.
Krizin etkileri Türkiye’ye belirgin bir şekilde yansımadı, ancak 2009 yerel seçimlere söz konusu krizin gölgesi altında gidildi.
AK Parti bu seçimde, daha önce sürdürdüğü oy artışını kaybetti ve seçim sonuçlarına göre oyların yüzde 39’una ulaştı.
Buna rağmen iktidar partisi, seçimlerde birincilik unvanını korurken, büyükşehirlerdeki belediyeleri de korumayı başardı.
AK Parti, 2010’da bazı anayasal değişikliklerini öngören paketi gündeme getirdi. Anayasa Mahkemesi ve Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısını değiştiren, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı getiren, askerlerin sivil mahkemede yargılanmalarını sağlayan ve daha birçok değişiklik içeren paket referadumdan yüzde 58 oyla geçti.
Eylül 2012’de, iki yıllık siyasi geçmişi olan Halkın Sesi Partisi (HAS Parti), AK Parti’ye katılma kararı aldı.
17 Aralık 2013'te yolsuzluk ve rüşvet operasyonu adı altında Devlete yapılan darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlandı.
Devlet içinde "paralel yapı" olarak adlandırılan oluşum hükümeti devirmek istedi. Erdoğan tüm kadrolarıyla bu yapıyla sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi. Bu dönemde AK Parti'den yedi milletvekili istifa etti.
AK Parti, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde yüzde 45 oy alarak sandıktan birinci çıktı.
2014'teki cumhurbaşkanı seçimi AK Parti için yeni bir dönemin başlangıcı oldu
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Tayyip Erdoğan, 10 Ağustos'ta yapılan ilk turda yüzde 51,8 oy alarak Türkiye'nin halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı oldu.
AK Parti yönetimi, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından yeni genel başkan seçimi için olağanüstü kongre kararı aldı. Erdoğan, 21 Ağustos'ta yapılan Merkez Yönetim Kurulu'nun ardından yeni genel başkan ve başbakan adayının Dışişleri Bakanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu olduğunu açıkladı.
Davutoğlu, 27 Ağustos'ta yapılan kongreye tek aday olarak girdi, geçerli 1382 oyun tamamını alarak AK Parti'nin ikinci genel başkanı oldu.
9 yılda 90 kareyle Başbakan Erdoğan
ANKARA KONYA ARASI İLK HIZLI SEFER
ÖZGÜR LİBYA’DA ERDOĞAN SEVDASI
20 YIL SONRA AÇILDI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, vefat eden annesini Tenzile Erdoğan için Fatih Camii’nde düzenlenen cenaze töreninde yaşadığı acıya dayanamayarak gözyaşı döktü. Çok sayıda kişinin katıldığı cenaze namazında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan’ın kardeşi Mustafa Erdoğan da saf tuttu. (08/10/2011)
Başbakan Erdoğan, Van'da meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremden hemen sonra şehre gidip incelemelerde bulundu. Kurtarma çalışmlarını izledi. (24/11/2011)
Başbakan Erdoğan, sindirim sistemi ameliyatı olduğu Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden taburcu olduğu 29 Kasım'dan beri Üsküdar Kısıklı'daki konutunda dinlenirken, çok sayıda vatandaş Erdoğan'ın konutunun çevresine gelerek, açılan deftere ''geçmiş olsun'' dileklerini yazdı. (08/12/2011)
İŞTE 61. HÜKÜMET
SON BALKON KONUSMASI
12 HAZİRAN'IN BEYANNAMESİAK PARTI GENEL BASKANI VE BASBAKAN RECEP TAYYIP ERDOGAN, PARTISININ GENEL MERKEZINDE, 12 HAZIRAN 2011 TARIHINDE YAPILACAK GENEL SECIM ICIN HAZIRLANAN SECIM BEYANNAMESINI ACIKLADI. (16/04/2011)Fotoğraf: Kayhan Özer (ANADOLU AJANSI)
HOCA'YA SON GÖREV
ERZURUM'DA KIŞ OYUNU COŞKUSU
REFERANDUM'DAN FİNAL'E
REFRANDUM ZAFERİ
İLK "EVET" MİTİNGİ
ERDOĞAN'I AĞALATAN MEKTUP
BAŞBAKAN ŞEHİTLERİN SİPERİNDE
11 CAN'IN GÖLGESİNDE...
30 İŞÇİYE MEZAR OLAN MADENDE
İSTİRAHATTEKİ YILDIZ'A GEÇMİŞ OLSUN
GÜNDEMİ HABER7'DEN TAKİP EDİYOR...
KOMUTANA TEŞEKKÜR SARILIŞI...
SANATÇILARLA DEMOKRATİK AÇILIM KAHVALTISI...
OABAMA İLE BEYAZ SARAY ZİRVESİ...
KADDAFİ İLE..
AĞALATN ŞİİR...
AK PARTI GENEL BASKANI VE BASBAKAN RECEP TAYYIP ERDOGAN, DTP GENEL BASKANI AHMET TURK ILE GORUSTU. (05/08/2009)
YEREL SEÇİM SONRASI YENİ KABİNE
OBAMA’YLA CAMİYE!
YAZICIOĞLU’NUN HELİKOPTERİ HAKKINDA BİLGİ
BAŞBAKAN ERDOĞAN, TREN KULLANDI
SAMSUN MİTİNGİNDE
BAŞKAN ADAYLARINI AÇIKLADI
SİMİDİNİ SİMİTÇİDEN ALAN BAŞBKAN
AVŞAR'IN KONUĞU
MANŞETLERLE KONUŞTU
ERDOĞAN BM GENEL KURULU'NDA KONUŞTU Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap etti. (13 /11/2008)
ORUCUNU İŞÇİLERLE BİRLİKTE AÇTI
BAŞBUĞ’DAN İLK AĞIRLAMA
EVLAT ACISINI ERDOĞAN'LA PAYLAŞTI
KAPATMA DAVASI HAREKETLİLİĞİ
LİDERLER ERTUĞRUL GAZİ'DE OMUZ OMUZA
60. HÜKÜMET'İN BAKANLAR KURULU
GÜl'ÜN YEMİNİ
YÜZDE 47NİN COŞKUSU
KAZLIÇEŞME
ADAYIM ABDULLAH GÜL KARDEŞİM
SURİYE İLE FUTBOL KARDEŞLİĞİ
BAŞBAKAN'I SEVEN GAZETECİ
IŞIK BOLU'DA 17 YIL SONRA GÖRÜNDÜ
ARAÇ İÇİNDE KİLİTLİ KALDI
LÜBNAN'A ASKER GONDERNE GÖRÜŞMESİ
BTC PETROL BORU HATTI DÖRTLÜSÜ
ERDOĞAN CHP'DE!
AĞABEYE SON GÖREV
MUHALEFETLE EL ELE
AB'DE DE FUTBOLCU BAŞBAKAN
TÜRK BAYRAĞI YERDE KALMAZ
KIŞ TATBİKATINDAKIŞ-2006 tatbikatı Kars’ın Akbaba tatbikat alanında gerçekleştirildi. Seçkin gözlemci günü faaliyetlerini izlemeye gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan (solda), Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök (ortada), Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt tarafından karşılandı. (25/02/2006) Fotoğraf: Cem Öksüz (ANADOLU AJANSI)
İLK FORMULA 1 İLK KUPA BAŞBAKAN'DAN
BAYDEMİR'LE SICAK TEMAS
ÖNCE FUTBOLCUYDU SONRA BAŞBAKAN!
MİSAFİRLİKTE...
GÖZLER 'KİRİŞ'TE...
BUSH İLE OVAL OFİS'TE
LİVERPOOL’UN MUHTEŞEM DÖNÜŞÜNÜN ŞAHİTLERİ
PAPA'YA SON GÖREV
AYDINLARLA SİLAH BIRAKMA GÖRÜŞMESİ
TOKİ’DE İLK ANAHTAR
AB İLE NİHAİ SENET
6 SIFIRI ATILMIŞ PARA İLE İLK ALIŞVERİŞ
BAYKAL’A SU
ERDOĞAN KAN BAĞIŞLIYOR
Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Bosna şehitliğinde Bosne Hersek eski Cumhurbaşkanı Aliya İzzet Begoviç'in kabrini ziyaret etti. (2005) Fotoğaf: Anadolu Ajansı
EMİNE HANIMLA BAŞBAŞA... Osaka (2004)
YEREL SEÇİM MESAİSİ...
ÜSKÜDAR MİTİNGİ...
ERDOĞAN’IN İLK YAŞ TOPLANTISI
ALİYEV'İN CENAZE TORENİ
ATATÜRK'ÜN DOĞDUĞU EVDE
ERDOĞAN – BAYKAL - ÖZKÖK
ERDOĞAN İLK KEZ GENEL KURULDA
59. ERDOĞAN HÜKÜMETİ
HALEF SELEF...
ERDOĞAN YEMİN ETTİ
AYAKTA ALKIŞLARLA KARŞILANDI...
SİİR'TE TEŞEKKÜR...