Dubai krizi piyasaları karıştırdı

Dubai krizi piyasaları karıştırdı

Dubai krizi içeriyi etkilemedi

Dubai World'ün borçlarını geri ödeyemeyeceğini açıklamasıyla patlak veren kriz, bayramın ardından işlemlerin başladığı Türkiye'yi etkilemedi. Dolar kuru perşembe günkü seviyelerine gerilerken borsadaki yükseliş yüzde 1'e yaklaştı.


Türkiye piyasalarının kapalı olduğu Kurban Bayramı'na Dubai'nin borç krizi damga vurdu. Dubai World'ün borçlarını ödeyemeyeceğini açıklamasıyla piyasalarda sert hareketler görüldü. Ancak Dubai'nin borç erteleme probleminin genele yayılmayacağını düşünen yatırımcıların alışları, piyasaları yeniden dengeye getirdi.


Avrupa ve ABD borsalarındaki toparlanmaya karşın Arap borsalarında hızlı düşüşler izlendi. Bayram tatilinin ardından açılan Dubai Borsası yüzde 7.3, Abu Dabi borsası ise yüzde 8.3 gibi rekor oranda düştü. Her iki borsa bugün de sırasıyla yüzde 6.25 ve yüzde 5.91 kayıpla seyrediyor.

Katar Borsası açılışta yüzde 9 gerilerken, Kuveyt Borsası da yüzde 1,8 düştü.

ASYA BORSALARI YÜKSELDİ

Asya'da borsalar, Dubai borç krizinin küresel ekonomiyi rayından çıkarmasının mümkün olmadığına ilişkin güveni artırması nedeniyle yükselişini sürdürdü.

New York Borsası'nın dün yükselişle kapanmasının ardından Japonya'da Tokyo Borsası bugün yükseldi. Borsanın temel göstergesi Nikkei 225 Endeksi yüzde 2,43 (226,65 puan) artarak, 9.572,20 puana çıktı. Asya'da ayrıca Hong Kong Borsası yüzde 1,3, Avustralya Borsası yüzde 0,4, Güney Kore Borsası yüzde 0,9, Şanghay Borsası yüzde 0,8, Singapur Borsası yüzde 1 ve Hindistan Borsası yüzde 0,9 değer kazandı.

İÇERİDE NELER OLUYOR?

Dubai krizi ile birlikte yurtdışı piyasalarda 1.55'e kadar yükselen dolar/TL paritesinin ateşi çabuk söndü. Piyasalardaki algılamanın değişmesiyle dolar da içeride önce 1.52'nin altına, sonra da perşembe günkü kapanış seviyelerine geriledi. Dolar saat 11.15 itibariyle 1.5050 TL'den el değiştirdi.

Serbest piyasada 26 Kasım Perşembe günü kapanışta doların satış fiyatı 1.5040 lira olmuştu.

BORSA GÜNE DÜŞÜŞLE BAŞLADI, SONRA TOPARLANDI

İMKB bayram tatilinin ardından yeni haftaya hafif bir düşüş eğilimi ile başladı. Borsa açılışın ardından gelen satışlarla saat 10.05 itibariyle 45 bin 235 puana geriledi. Bu seviyede hisselerin ortalama değer kaybı yüzde 0.25 olarak gerçekleşti.

Ancak daha sonra Avrupa ile paralel olarak içeride de yukarı yönlü bir hareket izlendi. Borsa saat 10.20 itibariyle yüzde 0.2 artışla 45 bin 444 puana, saat 11.15 itibariyle de yüzde 0.72 artışla 45 bin 678 puana tırmandı.

Analistler, Dubai World'un 26 milyar dolarlık borç yapılandırma planının, krizin yayılma kaygılarını yatıştırdığını belirtiyor.

Dubai World, 59 milyar dolarlık borcun, 26 milyar dolarlık kısmının yeniden yapılandırılması konusunda bankalarla olumlu görüşmelerde bulunduğunu açıkladı.

Uzmanlar, Dubai World'un, borçlarına sadık kalacağını açıklamasının ve krizin küresel piyasalara yayılma kaygısının azalmasının, borsaları olumlu etkilediğini vurguluyorlar.


Hürriyet


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.