Doping paketi geliyor

Doping paketi geliyor

Dolardaki yükseliş ve ekonominin olumsuz sinyaller vermesi üzerine, AKP yeni paket hazırlığına girişti. Emeklilere bir defaya mahsus ek ödeme ile 6 sektöre özel vergi ve istihdam teşviği yolda

Dolardaki şok artış, ekonomide tehlike çanlarını artırınca AKP, yeni bir paketi gündemine aldı. Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, iç tüketimi artırarak piyasayı canlandırmak üzere memur veya emeklilere 200-300 TL tutarında harcama amaçlı bir defaya mahsus ödeme yapılması yönünde çalışmaları olduğunu aktardı. Ekren, tekstil, otomotiv, demir-çelik, denizcilik, müteahhitlik ve turizm sektörlerini içeren özel bir paketle kredi, vergi, istihdam teşviki öneren bir paket hazırladıklarını da belirtirken, Eximbank'ın olanaklarını artıracaklarını vurguladı.

'HER ŞEY KONTROL ALTINDA...'
AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmadan toplandı. Erdoğan, miting program nedeniyle toplantıya katılamadı. MKYK'ye bu kez AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu başkanlık etti. Toplantıda ağırlıklı olarak ekonomik gündem ele alındı. Ekonomik gelişmeler konusunda MKYK üyelerine bilgi veren Devlet Bakanı Nazım Ekren, Merkez Bankası'nın dolardaki yükseliş karşısında devrede olduğunu vurguladı. Özellikle geçen hafta perşembe ve cuma günleri yurtdışına dolar çıkışı olduğunu belirten Bakan Ekren, sadece bir bankadan 500 milyon doların çıktığı bilgisini verdi. Ekren, Merkez Bankası'nda yeteri kadar rezerv olduğu için dövizdeki dalgalanmalara müdahale edecek kapasite olduğunun altını çizerek, 'Merak etmeyin, her şey kontrol altında' diye konuştu.
MKYK üyesi Altan Karapaşaoğlu'nun işsizliği çözmek için kamuya 1 milyon kişinin alınması önerisini uygun bulmadı. Sözleşmeli personel alımı yönünde kararname çıkardıklarını anımsatan Ekren, bunun da işsizlik üzerinde etkili olabileceğini vurguladı.

EMEKLİYE EK ÖDEME
DEVLET Bakanı Nazım Ekren MKYK üyelerinin krize karşı vatandaşın kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılması başta olmak üzere çeşitli önerilerini dinledi. Ekren, henüz ayrıntıları netleşmeyen bir paket çerçevesinde memur veya emeklilere bir defaya mahsus 200-300 TL tutarında özel bir ödeme yapmayı planladıklarını söyledi. Ekren, altı sektöre teşvik içeren bir paket üzerinde çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Ebru TOKTAR ÇEKİÇ



Büyümede revizyon yapılacak

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, bugün NTV televizyonunda katıldığı bir programda soruları yanıtladı. Ekren, yurt dışındaki örneklere bakıldığında, paketlerin üç önemli bileşeni olduğunun görüldüğünü kaydetti. Bunlardan birinin paketlerin genellikle mali teşvik ya da mali tedbirleri içermesi, çoğunlukla altyapı yatırımlarına ve toplam talebi artırmaya yönelik tedbirler olduğuna işaret eden Ekren, ikinci bileşenin faizleri indirme, düşürme ve piyasaya likit aktarmayla ilgili, üçüncü bileşenin ise bankacılığın veya finansal kuruluşların kurtarılmasıyla ilgili olduğunu anlattı.

Türkiye'de bankacılığı veya finansal kurumları kurtarmayla ilgili bir sorun olmadığı için paket olarak adlandırılacak kısımların bunu içermemesi gerektiğini dile getiren Ekren, ''4. paketi de bir aksilik olmazsa muhtemelen seçim öncesinde çıkartacaklarını'' söyledi.

4. PAKETİN İÇERİĞİ
''Otomotivde sıkıntıyı giderecek önlemler de 4. pakete dahil olabilir mi?'' sorusu üzerine Ekren, 2006, 2007, 2008 ve 2009 dönemlerine bakıldığında, bütçenin genişletici ve teşvik edici olup olmadığını anlamak için bazı göstergelere bakmak gerektiğini kaydetti. Faiz dışı fazlayı hızla düşürdüklerini belirten Ekren, şöyle devam etti:

''Bunun anlamı şu: artık bundan sonra bütçe geçici olarak genişletici ve teşvik edici bir özellik taşıyor. Son pakette üzerinde durduğumuz konu şu olacak, 1. 2. ve 3. paketlerde ekonominin değişik sektörlerine, değişik gruplarına, değişik bölgelerine yönelik inisiyatifler kullanmıştık. Son çıkan veriler ışığında ortaya çıkan tablonun tamamlanabilmesi için gerekli inisiyatifler nelerdir, bunlara bakacağız. Bunlardan bir tanesi Türkiye'nin ana sorunu şu anda dış talep ve dış fondaki daralmadır. Dolayısıyla burada birinci inisiyatifi Eximbank'a kullanmak makuldür. İkincisi Türkiye'nin dış talep ve dış fon sorunu altında yani dışarıdan daha kolay fon elde edemiyorsak, bu küresel krizden kaynaklanıyorsa, bunun içeriye yansımasının doğal sonucu içerdeki taleple içerdeki fonlar konusunda da sıkıntı çekilmemesi gerekir. Talebi artırmak için de aynı 2004 yılında, ekonominin hızla büyüdüğü dönemde toplam talebi kontrol etmek için almış olduğumuz tedbirlerin şimdi tam tersini alabiliriz. Dolayısıyla bunlar sonuçta birtakım vergi düzenlemelerini de mali disiplini, bütçe dengesini geçici olarak etkileyecek. Fakat uzun vadede bozmayacak şekilde bir inisiyatif kullanmak demektir. Bunu zaten düşünüyoruz.''

Belli kritik sektörlerde iç ve dış talepteki sıkıntıdan dolayı stoklar oluştuğunu, bu stokların geçici olarak bir düzenlemeyle çözülebilme ihtimalini gördüklerinde bunu da devreye sokacaklarını belirten Ekren, ''Son olarak üzerinde düşünülmesi gereken, kredi mekanizmasının sağlıklı çalışabilmesi için bankacılık sektörünün mali yapısının, kredi kaynaklarının sağlamlığı yanında özel sektörün de sorunlarını dikkate alıp bu ikisinin dengesini bozmayacak ama kredi alışverişini sağlayacak bir düzenleme gerekiyor. Bunun adımını atmamız gerekiyor. Dolayısıyla son paketin ya da 4. veya 5. paketin ana içeriği bu olacak'' dedi.

IMF İLE İLİŞKİLER
Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşmanın ne zaman olacağı sorusu üzerine Ekren, IMF ile olan ilişkilerin seçimle bir bağlantısı olmadığını söyledi. Ekren, müzakere edilen belli konuların toplumla paylaşıldığını, o çerçevede içinde makul bir noktaya gelineceğini ve ne zaman biterse açıklanacağını olacağını söyledi.

DOLARDAKİ YÜKSELİŞ
Dolarda yükselişte iç nedenlerin sorulması üzerine Ekren, Türkiye finans piyasalarının son derece likit piyasalar olduğunu, bunun piyasaya girişin de çıkışın da çok kolay olduğu anlamına geldiğini söyledi. Liberal bir piyasa olması nedeniyle bunun işleyiş mekanizmasının doğal bir sonucu olduğunu dile getiren Ekren, ''Kurun yükselmesinin küresel gelişmelerle ilgili kısmı biliniyor. İçerde ortaya çıkan sonuç ise şu; yabancıların kendi ülkelerindeki, kendi kurumlarındaki likidite sorununu çözmek için likit piyasadan çıkma arzuları son derece normal. Dolayısıyla Türkiye'den çıkışların dolar talebini artırdığı için böyle yükseliş normal bir yükseliş diye bakmak lazım'' dedi. Ekren, ''Şubat ayında iç pazarın yüzde 40 oranında daralması'' konusunda ise ''biriken stokların eritilmesi konusundaki inisiyatifimizin doğru olacağını gösteren bir gösterge'' yorumunda bulundu.


Akşam


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.