Dolar 1.71'in üzerinde

Dolar 1.71'in üzerinde

Merkez Bankası'nın dünkü 1 puanlık faiz indiriminin ardından dolar yeni güne 1.71 sınırından başladı.

Dolar bankalararası ilk işlemlerde 1.7095 TL seviyesinden el değiştirdi, arkasından 1.7140 TL'ye çıktı.

Dolar dün FED'in hamlesi ile dünyada büyük bir değer kaybına uğrarken, içeride de 1.68 sınırına kadar gerilemişti. Ancak gün sonuna doğru gelen alımlar doları yeniden 1.70'in üzerine çıkarmıştı. Dolar dünü 1.7070 TL'den kapattı.

BU KEZ SÜRPRİZ YAPMADI

Son toplantılarında piyasa beklentileri ile ters davranışlar sergileyen Merkez Bankası, bu kez beklentilere uygun davrandı. Merkez Bankası, enflasyonun yıl sonu hedefinin altında kalma ihtimalinin belirginleşmesi ve küresel finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizliklerin halen yüksek seviyede seyretmesini gerekçe göstererek faizi 1 puan indirdi. Gecelik faizler yüzde 10.50 ile tarihin en düşük seviyesine geriledi.

"FAİZ İNDİRİMİ DOĞRU KARAR"

Merkez Bankası'nın kararını değerlendiren Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, Merkez'in son dönemde gerçekleştirdiği hızlı faiz indirimleri serisinin içinde bulunduğumuz konjonktüre uygun olduğuna dikkat çekti. Toğuç, bu faiz indirimlerinin bir süre sonra kredi piyasalarında da etkisini göstermeye başlayacağını belirterek, "bence Merkez Bankası doğruyu yapıyor" dedi. Toğuç, Merkez Bankası'nın önümüzdeki iki toplantısında da 50 baz puanlık indirimler beklediğini ifade etti.

ABD ALDIĞINI GERİ VERDİ

ABD'de önceki gün FED'in piyasaya müdahalesi ile başlayan olumlu hava yerini tekrar düşüşe bıraktı. Dow Jones günü yüzde 1.15 kayıpla 7 bin 400, S&P 500 de yüzde 1.3 kayıpla 784 puandan noktaladı.

DOLARDA TARİHİ DÜŞÜŞ

Dün sert bir düşüş göstren dolar ise bugün euro karşısında biraz daha sakin. Euro/dolar paritesi 1.3650'nin hemen atından el değiştiriyor. Dolar dün FED'in hamlesi ile birlikte çok sert bir şekilde gerilemiş ve parite 1.37'nin üzerini görmüştü. Öte yandan dolar haftalık bazda da yüzde 5 kayıpla euronun kullanıma girdiği 1999 yılından bu yana en büyük haftalık düşüşünü kaydetti.
hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.