Dolar 1.52’yi gördü, borsa yüzde 4.3 arttı

Dolar 1.52’yi gördü, borsa yüzde 4.3 arttı

ABD'de olumsuz konut-inşaat verileri, Japonya'daki daralma gibi olumsuz haberleri çok fazla önemsemeyen piyasaları iyimserlik sardı.

Artan risk iştahıyla birlikte gelişmekte olan ülke piyasalarına para aktı. Türkiye'de ise bu girişin adresi İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) oldu. Borsa 35 bin puanı aşarak 8 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Yabancı satışı ile 1.52 TL'ye gerileyen dolar yılın en düşük seviyesini gördü.

Para birimleri değerlendi

Önceki gün 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle tatil olan Türk para ve sermaye piyasaları gelişmekte olan ülkeleri piyasaları dün yakaladı. Fonların 'krizde en kötü dönem geride kaldı' şeklindeki bakış açısıyla gelişmekte olan ülkelere yönelmesi ülke para birimlerini değerlendirirken, borsalarda doping etkisi yaptı. Kore'den Brezilya'ya, Güney Afrika'dan Arjantin'e kadar birçok ülke para birimi dolar karşısında hızla değer kazandı. Türkiye'de aynı şekilde bu hareketten nasibini aldı. Haftaya 1.56 TL seviyesinden açılışla başlayan ve önceki gün serbest piyasada 1.55 TL düzeyinde hareket eden dolar dün açılışın hemen ardından hızla geriledi. Bankalararası piyasada 1.55 TL'den açılışla başlayan dolar yabancı satışlarıyla önce 1.54 TL ardından gün içinde 1.5260 TL'ye kadar geriledi. Dolar bu seviye ile yılın en düşük seviyesinden işlem gördü. Dolar serbest piyasada 1.53 TL'den kapanış yaptı. Bono piyasasında ise dövizden bağımsız bir hareket gerçekleşti. Para girişinin daha sınırlı olduğu bono piyasasında faiz yüzde 12'nin altına gerilemedi. Gösterge bono bileşik faizi açılışı yaptığı yüzde 12 seviyesinden işlem gördü. Bugün valörlü işlemlerde ise faiz yüzde 12.02'den işlem gördü.

Endeks yüzde 4.3 yükseldi

Gelişmekte olan borsalardaki yükselişin peşine katılan İMKB Ulusal 100 Endeks'i de güne yüzde 2'yi aşan primle başladı. İlk seansta 34 bin 400 puanı geçti ve 34 bin 463 puandan kapanış gerçekleşti. 35 bin puan sınırına dayanan endeks, çıkışını ikinci seansta da devam ettirdi. Avrupa borsalarında da değer artışlarıyla birlikte ikinci seansta bankacılık hisseleri eşliğinde 35 bin puanı aşan endeks geçen yıl eylül ayından bu yana en yüksek seviyeye gördü. Gün sonunda 35.139 puandan kapanış yapan borsa, yüzde 4.38 prim yaptı.

Beşiktaş yine yükseldi yüzde 21.8 değer kazandı

SÜPER Lig'de şampiyonluğun önde gelen adayı konumunda olan Beşiktaş, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) değerine değer katıyor. Geçen haftadan itibaren soluksuz yükselişine devam eden Beşiktaş Futbol Yatırımları hisseleri dün de tavan fiyat olan 10.60 TL'ye kadar çıkış yaptı. Kapanışı bu fiyattan yapan Beşiktaş'ın günlük değer artışı yüzde 21.84 oldu. Fenerbahçe hisseleri yüzde 0.5, Trabzonspor yüzde 5.80 değer yitirdi. Galatasaray hisselerinde ise bir değişim olmadı.

Hürriyet


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.