Doğru okul seçiminde 10 altın tavsiye

Doğru okul seçiminde 10 altın tavsiye

Doğru okul seçiminde 10 altın tavsiye

-Eğitim uzmanları, yeni eğitim öğretim yılının başlamasına günler kala

çocuklarının geleceğinde en çok rol oynayan okul seçiminde en doğruyu

tercih etmeye gayret gösteren velilere doğru yolu gösterdi

-Zafer Koleji Kurucu Temsilcisi Eğitimci Müzeyyen Demir:

“Doğru okul seçimiyleyalnızca bir çocuğun sorumluluğunu değil,

ülkegeleceğinin de sorumluluğunu üstleniyor”

“Bir okulda ticari kaygının eğitimin önüne geçmemesi gerekir”

“Veliler doğru okul seçimi için belirli kurallara dikkat etmeli”

 

-Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına günler kala velilerçocuklarının geleceğinde en çok rol oynayan okul seçiminde en doğruyu tercih etmeye gayret gösteriyor. Eğitimciler ise velilere bu zor süreci kolay atlatabilmeleri için önerilerde bulunurken, önemli olanın hayat eğitiminin de verilebilmesi olduğunu vurguluyor.

Yılların eğitim tecrübesini 2014-2015 eğitim öğretim döneminde Türk eğitim sistemine katacak Zafer Koleji’nin Kurucu Temsilcisi Eğitimci Müzeyyen Demir, okul çağına gelen çocuğu olan aileleri tatlı bir telaş sardığını ifade ederek, “ana kucağından okula” uzanan süreçte ailelerin aklına onlarca soru geldiğini belirtti.

“Çocuğumun elinden ne kadar süre tutmalıyım, nasıl gözlemlemeliyim, nasıl bir okula göndermeliyim, hangi öğretmen daha iyidir” gibi sorulara yanıt arayan velilerin aklının karıştığını söyleyen Demir, “Açılan çok sayıda okul arasında doğru olanı seçmek veliler için gerçekten çok zor. Veliler okul seçiminde yalnızca bir çocuğun sorumluluğunu değil ülke geleceğinin sorumluluğunu da üstleniyor. Bu nedenle özel okulların yapılanmalarına çok dikkat etmek gerekir. Bir okulda ticari kaygının eğitimin önüne geçmemesi gerekir” dedi.

Çocukların okuldan girdikleri zaman kendilerini değerli hissedebilmesinin önemli olduğunu belirten Demir, doğru okul seçmek isteyen velilere 10 altın tavsiyede bulundu:

“1. Sorgulayın:

Seçeceğiniz okulun eğitime inancı tam olmalıdır. Okulun, açtığı vizyon ve üstlendiği misyonun hayata geçirilmesi konusunda aldıkları önlemleri ve sistem yaklaşımlarını sorgulayın. Değerlerini, ilkelerini, kadrosuna gösterdiği özeni, öğrencilere yaklaşımını iyi değerlendirin.

2. Eğitmen sanatçıdır:

Seçeceğiniz okuldaki eğitimcilerin her çocuğun içindeki cevheri sanatçı ustalığıyla mücevhere çevirebilmesi gerekiyor. Eğitimcinin, öğretme-öğrenme stratejileri ve yöntemleri ile ilgili güncel ve yaratıcı yaklaşımlarıdesteklemesinin yanında alternatif öğretim stratejileri, yöntem ve tekniklerden yararlanarak öğrencilerin ilgi, ihtiyaç ve beklentilerine uygun eğitim ortamları düzenleyebilmesi de önemli.

3.Analitik düşünme becerisi geliştirmeli:

Doğru okul, öğrencilerin öğrenme kapasitelerinin artırılması, analitik, ilişkisel, eleştirel ve bilimsel düşünme becerilerinin geliştirilmesine katkı sağlıyor olmalı. Eğitimin kalitesini artırmak için ise aktif, yenilikçi ve yaratıcı öğretim yöntemleri veyetilerinin artırılmasını desteklemeli.

4. Yaşamı da öğretmeli:

Eğitimcinin görevi sadece ders anlatmak değildir. Öğrencilerin kendini anlamasına, çevreleriyle dengeli ve sağlıklı uyum geliştirebilmelerine, yaşantılarını anlamlaştırabilmelerine, kendi yaşam ve eğitimleri üzerinde söz sahibi olmalarına, etkin, dinamik ve hareketli bir yaşam kalitesine erişebilmelerine hizmet etmeyi de hedeflemesi gerekiyor.

5. Sanatsız olmaz:

Aynı zamanda öğrencilerin sıra dışı ve yaratıcı sanatsal, kültürel etkinliklerde, sosyal sorumluluk ve girişimcilik projelerinde yer almalarını sağlamak ve gelişimlerini desteklemek de doğru okul tercihinde atlanmaması gereken bir özellik. Ayrıca bilgi ve tecrübe paylaşımı için etkinlikler, eğitimler, seminerler ve konferanslar da düzenlenmeli.

6. “Onurlu disiplin”in takibinde olun:

Disiplinin çocuklara küçük yaşlardan itibaren verilmesi gerekiyor. Ancak okuldaki disiplin anlayışının öğrencinin ileriki yaşamına doğru etki etmesi için “onurlu disiplin” anlayışının korunması gerekiyor. Eğer disiplin adı altında çocukların onuru kırılıyor, travmalar yaşatılıyorsa o eğitim kesinlikle yanlıştır.

7. Dünya insanı yetiştirilmeli:

Artık ikinci değil üçüncü hatta dördüncü yabancı dil arandığı bir dönemdeyiz. Okulların da yabancı dil yaklaşımı ile dünya insanıyetiştirebiliyor olması gerekli. Uzmanlar yabancı dilin 3 yaşından itibaren ana dil kadar etkin öğretilmesi gerektiğini belirtiyor.

8.Doğaya saygı duymayı öğrenmeli:

Okullarda çocuklara doğayla iç içe olabilecekleri ortamlar oluşturulmalı.  Çocuk toprağa dokunmalı, bahçelerden sebze meyve toplamalı, çevreyi keşfetmeli, hayvanları beslemeli… Aynı zamanda insan hakları ve demokrasiyi de eğitimcisinden doğru şekilde öğrenebilmeli.

9.Atatürk’ün izinden başarıya…:

Ulu Önder Atatürk’ün söylemlerini, felsefesini, liderlik özeliklerini, bilim ve siyaset adamı oluşunun askeri dehasını öğretmek okulun en önem verdiği görevlerden olmalıdır.

10.ARGE kültürü okulla başlamalı:

Günümüzde başarının en gerekli özelliklerinden araştırma ve geliştirme okullarda öğretilmeli. Bu sayede öğrencilerin var olanpotansiyelleri, üretkenliği ve yaratıcılığı en üst düzeye çıkarılabilir. Dünyadaki değişim dinamiklerini yakalayabilecek kalite ve niteliklerle donanabilmelerine yardımcı olmak, akademik ve kişisel yaşantılarıbütünleştirmek ve çok yönlü gelişimlerine elverişli uygun ve etkin eğitim ortamları oluşturulmasına katkıda bulunmak da doğru okul seçiminde değerlendirilmesi gereken kriterlerden olmalı.”

www.turkiyeegitim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.