Doğan'a 3,76 milyar TL vergi cezası

Doğan'a 3,76 milyar TL vergi cezası

Doğan Yayın Holding (DYH) yedi ay önce kesilen ve faiziyle birlikte 914 milyon TL'yi bulan vergi cezasının ardından yeni bir şok daha yaşadı.

Maliye, Doğan TV Holding, D Yapım Reklamcılık ve Dağıtım, Doğan Prodüksiyon ile Alp Görsel İletişim'e yönelik vergi incelemesinin ardından toplam 3 milyar 755 milyon liralık vergi cezası kesti. Gelirler kontrolörleri tarafından yapılan inceleme sonrası oluşturulan rapor önceki akşam DYH'ye tebliğ edildi. 15 vergi inceleme raporu 2005, 2006 ve 2007 hesap dönemlerini kapsıyor. 1 milyar 877 milyon TL'lik vergi aslı, 1 milyar 877 milyon liralık vergi ziyaı, 60 bin TL usulsüzlük cezası ve 282 bin lira özel usulsüzlük cezasını içeriyor. Gelirler kontrolörleri, Doğan Yayın Holding'e bağlı ortaklıklar arasındaki hisse devirlerinden kaynaklanan kârın gizlendiğini tespit etti.

Raporda hisse devirlerinden kaynaklanan kâra ilişkin Kurumlar Vergisi ve KDV ödenmesi gerektiği tespiti yapılıyor. Toplam 3,755 milyar lira olan ceza için bu yıl aylık yüzde 2,5 olmak üzere 2005, 2006 ve 2007 yılları için de ayrıca gecikme cezası ilgili vergi dairesi tarafından hesaplanacak. Kaçakçılık tarhiyatının olmadığı raporda uzlaşma kapısı açık bulunuyor. Dünden başlamak üzere 30 günlük süre içerisinde ya uzlaşma talep edilecek ya da cezaya ilişkin dava açılacak. Doğan Yayın Holding mali işlerden sorumlu başkan yardımcısı Soner Gedik ise, inceleme raporlarının tebliğ edildiğini belirterek, "Bu raporlarda şirketlerimizin yeniden yapılanmasının gerekli kıldığı hisse değişim işlemleriyle ilgili bazı haksız eleştiriler getirilmiş ve Maliye tarihinde emsali görülmemiş tutarlarda vergi ve ceza kesilmesi uygulaması başlatılmıştır." dedi. İşlemlerin yasaya aykırı olmadığını ifade eden Gedik, "Yasaya uygun hisse değişimi işlemleri sonucunda şirketlerin hiçbirinde bir TL'lik satış gerçekleştirilmemiş, hiçbir şirketin masasına bir TL'lik nakit girişi olmamıştır." diye konuştu.

DYH Yayın Holding'in, Koordinatör Murat Doğu ve Yönetim Kurulu Üyesi Soner Gedik imzalarıyla Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayımlanan açıklamasında da, hisse değişimi işlemlerinde iddia edildiğinin aksine, Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 19. ve 20. maddelerinde yer alan şartların yerine getirildiği ifade edildi. İddialara karşı uzlaşma dahil, her türlü yasal hakkın bağlı ortaklar tarafından kullanılacağı dile getirildi. Bağlı ortaklar arasındaki hisse değişim işlemlerinde yönetim kontrolünün değişmemiş olduğu gerekçe gösterilerek hisse değişim işlemlerinin Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 19. ve 20. maddelerine uygun olmadığının iddia edildiği belirtilerek, şöyle denildi: "Söz konusu işlemlerin sıradan hisse satış işlemi olduğu; bu çerçevede hisse devir işlemlerinin aktife kayıtlı değer yerine vergi inceleme raporu ile belirlenen emsal değerden yapılması gerektiği iddia edilerek, saptanan emsal bedelle defter değeri arasındaki fark üzerinden Kurumlar Vergisi matrah farkı hesaplanarak cezalı Kurumlar Vergisi talep edilmektedir." Açıklamada sıradan hisse satışı olduğu iddia edilen işlemlerle ilgili olarak ayrıca raporda belirlenen emsal değer esas alınmak ve bu değer üzerinden hesaplanmak suretiyle KDV talep edildiğine dikkat çekildi. Vergi inceleme raporlarında yer alan tespitlere karşı DYH'nin görüşüne yer verilen açıklamada Kurumlar Vergisi Kanunu'nda yer almayan şartların öne sürüldüğü ve genel kabul görmüş yaklaşımların ötesine geçilerek kişisel değerlendirmelere ağırlık verildiği iddia edildi. Kanunun 19. ve 20. maddelerinde yönetim değişikliği olmayan hisse değişimi işlemlerinin istisnadan yararlanamayacağı yönünde bir düzenleme bulunmadığına dikkat çekildi. Genel kabul görmüş ve yerleşik uygulamalar dikkate alındığında, ilmühabere bağlanmış hisselerin değişiminde KDV hesaplanması gerektiği yönündeki yorumla ilk kez karşı karşıya kalındığı ifade edildi.

Önceki akşam Maliye'nin 3,7 milyar TL rekor vergi cezası ile karşı karşıya kalan DYH'ye bu yıl ikinci kez ceza kesildi. Holdinge geçen yıl sonunda 35 milyon TL'lik vergi cezası tebliğ edilmişti. Akaryakıt sektörünün önde gelen şirketlerinden Petrol Ofisi (POAŞ) ile Maliye, uzun süre gündemden düşmeyen vergi cezası konusunda Mayıs 2007'de uzlaşma sağlamıştı. Buna göre şirketin ödeyeceği vergiye yüzde 50 indirim uygulandı. O dönemde şirketten yapılan açıklamada toplam 275 milyon 316 bin yeni liranın 30 gün içerisinde ödeneceği duyurulmuştu. Boğaziçi Kurumlar Vergi Dairesi de 2002-2006 dönemi için firmaya toplam 985 milyon TL vergi ve ceza ödemesi tebliğ etmişti.

Hisseleri 1,14 milyar lira eridi

Doğan Yayın Holding'in bağlı ortaklıklarına kesilen 3,76 milyar liralık vergi aslı ve cezasının ardından grup üzerindeki belirsizliğin artmasıyla hisseler taban değerlerine geriledi. Analistler, daha önceden kesilmiş olan 914,82 milyon liralık cezanın eklenmesiyle grup üzerindeki belirsizliğin arttığına dikkat çekti. Hürriyet Gazetecilik, Doğan Yayın Holding ve Doğan Holding yüzde 20'yi aşkın kayıpla iki seansta da taban seviyelerine indi. 10 grup şirketinden 9'u yüksek oranlarda değer kaybederken sadece Petrol Ofisi'ndeki yüzde 0,71 değer artışı dikkat çekti. PO'daki toparlanmanın şirketteki Doğan Grubu hisselerinin Avusturyalı OMW'ye satış beklentisinden kaynaklandığı ifade ediliyor. PO hariç grup hisselerinin piyasa değerindeki kayıp 1 milyar 169 milyon 259,15 bin lira olurken PO'nun piyasa değeri 28 milyon 875 bin lira arttı. Böylece Doğan Grubu'ndaki toplam net kayıp 1 milyar 140 milyon 384,1 bin lira olarak gerçekleşti. Rekor ceza İMKB'yi de olumsuz etkiledi. Doğan Grubu hisselerinde gelen satışlar endeksi 44 bin 529 puana kadar çekerken endeks yüzde 0,95 değer kaybetti. Doğan Yayın Holding'in sermayesi, 802 milyon lira seviyesinde. Doğan Holding'in sermayesi ise 2,45 milyar lira. Doğan Yayın'ın piyasa değeri 1,05 milyar liraya, Doğan Holding'in ise 2,65 milyar liraya geriledi. EKONOMİ SERVİSİ ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.