Doğan Yayın Holding’e girişim kaygı verici

Doğan Yayın Holding’e girişim kaygı verici

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Avrupa Parlamentosu'ndan üç üyenin Doğan Yayın Holding'e yönelik vergi cezası girişimiyle ilgili soru önergelerini yanıtladı

AB Komisyonu üyesi Rehn "girişimin kaygı verici olduğunu" vurguladı.

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Doğan Yayın Holding'e kesilen vergi cezasıyla ilgili hukuki girişimin Türkiye'de basının çoğulculuğu ve bağımsızlığı ilkelerine saygı gösterilmediği yönündeki kaygıyı artırdığını bildirdi.

Olli Rehn, Avrupa Parlamentosu'nun değişik siyasal kanatlarına mensup üyeleri Fran Vanhecke, Marios Matsakis ve Renate Sommer'in, Doğan Yayın Holding özelinde Türkiye'de basın özgürlüğü üzerine baskı uygulandığı iddialarına ilişkin üç soru önergesini yanıtladı.

Rehn “Basının çoğulculuğu ve bağımsızlığı her demokrasi için temel değerdir. Doğan Yayın Holding'e yönelik hukuki girişim, uygulamada bu ilkeye saygı gösterildiği konusundaki kaygıyı artırmaktadır. Ayrıca Türkiye'nin önde gelen siyasi figürleri tarafından yapılan basına karşı açıklamalar, Türkiye'de basın özgürlüğüne tam saygının bulunduğu bir atmosfere yardımcı olmamaktadır” dedi.

Olli Rehn AP üyelerinin diğer sorularını yanıtlarken Gelir İdaresi'nin Maliye Bakanlığı altında yarı özerk bir organ olduğunu, bu organın Doğan Yayın Holding için 914 milyon 800 bin lira para cezası öngördüğünü, cezanın Vergi Mahkemesi'nde öncelikle ele alınacağını belirterek, “Bu Mahkeme'nin kararları Danıştay'da temyiz edilebilecek” dedi.

Yasal sürecin başlamasından itibaren Doğan Yayın Holding'ten toplam 914 milyon 820 bin 334 lira teminat yatırmasının istendiği, Holding'in buna karşı temyiz girişiminde bulunduğu, teminatın yatırılmamasının Gelir İdaresi tarafından başlatılacak bir haciz işlemiyle sonuçlanabileceği gibi teknik ayrıntıları anlatan Olli Rehn, “Benzer kararlar Maliye Bakanlığı tarafından gözden geçirilebilir. Maliye Bakanlığı'nın kararları daha ileride Danıştay'da temyiz edilebilir” dedi. Rehn yanıtını “Komisyon, Doğan Yayın Holding'e karşı başlatılan vergi cezasıyla ilgili hukuki süreci, orantılılık ilkeleri ve yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığına dayalı olarak yakından izlemeyi sürdürecektir” diye bitirdi.
hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.